Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nemuer vydal Gardens of Babylon, album plné mystiky, smrti a pochmurné krásy

Nemuer vydal Gardens of Babylon, album plné mystiky, smrti a pochmurné krásy

25.2.2018 19:54 Hudba

Máte odvahu na výlet napříč časem a prostorem? Chcete se projít po cestě, která vás přivede až k temně mystické hudbě prastarých civilizací na úsvitu lidstva? Pokud ano, našli jsme vám ideálního průvodce. Postfolkové „československé“ duo Nemuer přichází s třetím počinem Gardens of Babylon, které vás sutinami času zavede do starověkého Babylonu. Vydejme se na cestu! Recenze na stránkách Ostravan.cz vychází v den vydání alba.

Zvětšit obrázek

Nemuer během koncertu v Nizozemsku.
Foto: Archiv

Nemuer v únoru 2018 zveřejnil nový klip Descent to the Realm of the Dead (Sestup do Říše mrtvých). Skladba byla předzvěstí aktuální kolekce, která je celá zahalena do tajemné, atmosférické hloubky dávnověku. Video se natáčelo v jedinečné přírodní lokalitě Štramberku a Těškovic u Ostravy. Gardens of Babylon obsahuje osm songů, které propojuje téma smrti. Fascinující zvukovost alba zvýrazňuje i jazyková stránka.

Skladby Nemuer jsou zpívány mrtvým jazykem, jde o autentické texty staré více než 3000 let.

Legendární Babylonské zahrady byly jedním ze starověkých sedmi divů světa. Pamatujete na Morfeovu loď v Matrixu? Její jméno nebylo náhodné. Král Nabukadnezar II. byl vládcem jedné z největších starověkých říší této planety. Právě on nechal postavit své manželce Amytis technický zázrak celého starověku: visuté zahrady Semiramidiny.

Hudbu k novince opět napsal stvořitel Nemuer Michael Zann, který pochází z Ostravy. Jeho akustická kytara, hrdelní i alikvotní zpěv definují zvuk alba, v některých momentech Zann ukazuje ale také čistou sílu svého hlasu. Alter egem Zanna je Katarina Pomorská, majitelka hypnotického, paralyzujícího vokálu, který vyvolává transcendentní zážitek. Pomorská také hraje na vzácný hudební nástroj duclar, který vyrobil proslulý multiinstrumentalista Nadishana.

Ve zvuku Nemuer lze rozeznat dark a doom metalové inspirace: minimalistické hudební motivy jsou však ořezány na kost a umocňují atmosféru posvátna. V jejich hudbě se vyskytují motivy středověké, starověké i pravěké. Hudba proudí z podvědomí a je napojena na magickou funkci hudby jako prostředníka mezi naším světem a neviditelným tajemstvím za neproniknutelnou oponou existence.

Návrat ke kořenům se v případě nového alba Nemuer opět vydařil. Konceptuální Gardens of Babylon jsou fascinující cestou za poznáním sebe sama. Na této cestě lze snadno chybovat a ztratit se. S Nemuer vám ale tato varianta nehrozí.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.