Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Básník J. H. Krchovský, cellista Pepa Klíč i Jack Crack míří do Hudebního bazaru na akci za oběti drog

Básník J. H. Krchovský, cellista Pepa Klíč i Jack Crack míří do Hudebního bazaru na akci za oběti drog

30.4.2018 00:24 Obraz & Slovo

Přívozské šansony Jirky Müllera, magické violoncello brněnského virtuóza Pepy Klíče, básně J. H. Krchovského, Petra Čichoně a Petra Hrušky či projekt Jana Gajdici s názvem Kotlík a Paštika zazní na osmém ročníku minifestivalu Butterfly Effect, který je každoročně věnován obětem drogových a alkoholových závislostí. Letos se koná v sobotu 5. května od 19 hodin v ostravském Hudebním bazaru.

Zvětšit obrázek

Básník J. H. Krchovský na Měsíci autorského čtení v roce 2016 v Ostravě.
Foto: Stanislava Schupplerová

Květen není jen časem lásky, i v květnu jsou plné nemocnice. I v květnu se umírá. Tohle třeba o květnu napsal proslulý „hřbitovní poeta“ J. H. Krchovský, který bude v Hudebním bazaru číst ze svého díla.

J. H. KRCHOVSKÝ

Šeříky, jasmín, hloh! – Och, je tu zase jaro!
akáty, bez… A holky bez! Pak vůně lip…
kde budu letos, – Na Františku v Praze (ARO)?
U svaté Anny v Brně (JIP) mi bude líp

Večer s názvem Butterfly Effect sice vznikl jako bezprostřední reakce na osud devatenáctileté studentky gymnázia v Ostravě-Zábřehu, která v květnu 2010 zemřela na předávkování heroinem, iniciátoři hudebně-literárního setkání si však od počátku přáli, aby akce byla pietou za všechny oběti drogových či alkoholových závislostí z posledních let. „Respektive za všechny ty z obětí, na které během večera budou myslet diváci či vystupující,“ přejí si organizátoři.

Podle policejních statistik zemřeli v loňském roce jen v Moravskoslezském kraji po předávkování drogami čtyři lidé. Heroin, pervitin a mnohé další návykové látky lze v ostravských ulicích nakupovat skoro tak snadno jak lahváče ve večerce. Závislých přibývá a stále častěji jsou slyšet hlasy, že i těžké drogy jsou krystalicky čistá krása a životní styl, že toxikomanie je normální jev a kdo nebere, dělá chybu a o hodně se ochuzuje. První dávka je sice svobodným rozhodnutím, postupně se ale krystalická krása může změnit v pekelný kotel s vroucím olejem…

Ostrava není zrovna rájem. „Na bedrech nás ponesou, / páni vítězní, / jedu zase Ostravou, / městem posledním,“ zpívá Jiří Zahuta s bazarovskou kapelou Empty Pipen v písni Těžká Ostrava. A právě Empty Pipen osmý Butterfly Effect zahájí. Společně s básníky, například s Vladimírem Jaromírem Horákem, který o „závislosti“ také něco ví. „Ani nevím, / který čert mne sen vlastně zavál, a proč tady vůbec žiji. / Je určitě spousta krásnějších míst na zemi,“ uvažuje Horák o Ostravě v básni Město pod nohama pavouka.

Temnota Ostravy je ovšem příznivým prostředím i pro černý humor. A to i v hodině smrti, i tohle totiž dokáže město nad Ostravicí. Na Butterfly Effectu slibuje podobné kontrastní setkání Jiří Müller, muzikant a příležitostný herec (mimo jiné skvělý představitel Vaňka v Havlově Audienci na prknech Divadla Petra Bezruče). A co jeho kapela předvede v sobotu v Hudebním bazaru? „Atomové dynamo přívozského šansonu Jack Crack s tepajícím The Koks za zády. Show, poezii i katarzi. Fotbal i hokej, Baroše i Jágra. Živou střelbu i čtyři sóla v každé písni,“ láká Müller.

*

Butterfly Effect. Sobota 5. května 2018 v klubu Hudební bazar (19.00 až 01.00). Vystoupí: J. H. Krchovský (hřbitovní básník), Pepa Klíč (violoncellový mág z Brna), Petr Čichoň (brněnsko-slezský pěvec a loutnista), Mirek Chudej (ostravská fujara), Jack Crack & The Koks (přívozské šansony), Empty Pipen (bazarová klasika), Černá kočka (funky-punk Jirky Geršla), Jan Šnéberger (Ostravica říznutá Vltavou), Franta Hruška (Odra říznutá Ostravicí), Petr Hruška (básně kolem Ostravy), Marek Holík a spol. (rožnovské bigbítování), Petr Szyroki (Ostrava, Ostrava, Ostrava!!!), Vladimír Jaromír Horák (hanácké podzemní prameny), Radovan Jursa (básník a lékař básníků), Kotlík a Paštika (ze zákulisí trampských osad a divadelního orchestru NDM), Jiří Neduha (láska a smrt), Přemysl Bureš a přátelé (pozdrav z Lesa), Roman Polách (jako ocelot až do Martinova), Milan Krupa (to pivo je moje topivo), Monika Kubicová (nedostatek světlonošů), Jakub Chrobák (Hospodin, hospoda, host) a další.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.