Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Pátý ročník přehlídky Opavský páv nabídne rekordní počet studentských filmů, říká Monika Horsáková

Pátý ročník přehlídky Opavský páv nabídne rekordní počet studentských filmů, říká Monika Horsáková

7.5.2018 07:44 Atd.

Pátý ročník mezinárodního festivalu studentského filmu Opavský páv se letos bude konat v profesionálním zázemí nové budovy. Festival se uskuteční od 8. do 10. května. Atmosféra zahájení bude rezonovat s festivalem v Cannes, který začíná ve stejný den. „Ani v Opavě nebude chybět červený koberec a samozřejmě ani zajímavá filmová premiéra. Těšit se můžete třeba na film Když přijde Kryštof. Jde o hraný film studentů Audiovizuální tvorby v žánru grotesky a věřím, že všechny nejen pobaví, ale na celý festival i skvěle naladí,“ láká na přehlídku Monika Horsáková, vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Slezské univerzity, které je pořadatelem.

Zvětšit obrázek

Vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Slezské univerzity Monika Horsáková.
Foto: Archiv Moniky Horsákové

V čem je pátý ročník Opavského páva jiný než ty předchozí?

Jednak přišel rekordní počet filmů a pak máme nový prostor pro jeho konání, zrekonstruovanou budovu, která je na univerzitě nově zázemím pro umělecké obory.

Dříve jste obsadili Slezanku, teď se ale poprvé ocitnete v prostorách s profesionálním zázemím?

Slezanku jsme chtěli nějak obydlet, upozornit na ten prostor, který byl opuštěný. Promítali jsme ale i v aule univerzity nebo ještě dříve na Hradecké ulici. Loni jsme dostali k užívání nově zrekonstruovanou budovu na Hauerově ulici. Je tam krásný sál i velký ateliér, takže jsme se rozhodli, že letošní ročník se v celém svém rozsahu odehraje právě tam.  Ve víceúčelovém sále se uskuteční projekce. V učebnách budou probíhat workshopy, prezentace, přednášky, debaty a další akce z doprovodného programu. V ateliéru bude afterpárty. Využijeme i předprostor budovy. Festival, který dříve probíhal tak trochu guerillově, bude tedy letos ve velmi důstojném prostředí.

Takže pro některé soutěžící půjde o domácí prostředí?

Pro studenty to je domácí prostředí, ale festival je přístupný zdarma i veřejnosti. Kdo projeví zájem, může přijít na všechny akce, včetně doprovodného programu i workshopů.

Kromě toho trháte rekordy, kolik přišlo snímků?

Ano, počet filmů je letos rekordní, přišlo jich 205. A přišly opravdu z celého světa, ze všech kontinentů – tedy kromě Antarktidy. Své filmy poslali tvůrci z Tchaj-wanu, Ruska, Virginie, Kanady, Singapuru, Izraele, Íránu, Japonska, Thajska, Kalifornie, Francie, Belgie, Rakouska, Německa, Velké Británie či Brazílie. Tradičně nechybí zastoupení filmařů ze zemí Visegrádské čtyřky.

Odkud snímky nejčastěji přicházejí?

Nejvíce filmů je přirozeně z České republiky, poměrně hodně titulů nám přišlo z Polska a Maďarska. Hodně jich je z Belgie, čtyři tituly z USA, tři ze Singapuru, dva z Japonska atd.

Jaká je jejich úroveň?

Dovednost studentů rok od roku stoupá a tentokráte jsou jejich díla opravdu velmi zajímavá a mnohdy inspirativní. Letos to tedy není jenom početně rekordní ročník, ale i kvalitativně nejsilnější. Pro mě je obrovským překvapením kategorie hraného filmu. V této kategorii jsou mimořádně zajímavé polské či maďarské filmy. A zcela mě uchvátil jeden hraný film, jehož původ nemohu prozradit, protože bych vás navedla na favorita soutěže.

V čem spočívá kvalita letošních snímků, čím jsou pro tebe zajímavé? Nápadem, profesionální technikou?

Tématy, způsobem vyprávění, snímáním, celkově formálním zpracováním. Není důležité, jestli točíte na poslední technický výstřelek, zajímavý snímek můžete natočit třeba i na mobil, ale musíte umět hovořit filmovým jazykem. Můžete mít skvělý nápad, ale to není všechno, musíte s ním umět filmově naložit.

Kdo bude zastoupen v porotě, která vybere vítěze?

O vítězích jednotlivých kategorií budou rozhodovat socioložka a děkanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislavě Iveta Radičová, režisér, scenárista a dramaturg Jan Gogola ml., kreativní producentka České televize Kateřina Ondřejková, dramaturg Martin Novosad, filmový historik a kritik Maciej Gil či kameramanka Daša Krňanová. Většina přislíbila účast také na závěrečném galavečeru, který proběhne 10. května v 19.30 hodin.

O jaké kategorie se jedná?

Kategorií je pět: Krátkometrážní film do 5 minut, Hraný film, Dokumentární film, Animovaný film a videoklip. Kromě animovaného filmu máme díky našim studentům černého koně v každé z nich. Podmínkou je, že film museli vyrobit studenti, a to v letech 2016, 2017 nebo letos.

Co vypíchnout z doprovodného programu?

Určitě doporučuji prezentaci legendy českého dabingu Olgy Walló. Zajímavé bude bezesporu i setkání s nejlepší českou slamerkou Ellen Makumbirofou. Zážitek si určitě odnese každý, kdo přijde na projekci filmu Bufo Alvarius: The Underground Secret, po níž bude následovat debata s tvůrci. A určitě si nenechte ujít workshop flamenca s jednou z nejzkušenějších českých lektorek – Lenkou Vaňkovou. Je toho ale mnohem víc: divadlo, hudba, workshopy… Zkrátka: kdo přijde, určitě se nebude nudit.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.