Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Těšínský festival Bez hranic bude ve znamení setkání umělců z České republiky, Polska i Slovenska

Těšínský festival Bez hranic bude ve znamení setkání umělců z České republiky, Polska i Slovenska

18.5.2018 00:00 Divadlo

Divadlo pod širým nebem, koncerty, výstavy, ale především nejlepší inscenace z relativně nedávné doby nabídne mezinárodní divadelní přehlídka Bez hranic. Osmadvacátý ročník začne ve středu 23. května a potrvá až do 1. června. Kdo získá trofej Zlomenou závoru, o tom rozhodnou tradičně diváci. O jejich přízeň bude usilovat sedm souborů z Polska a také několik osvědčených domácích scén: brněnské HaDivadlo, Divadlo Bolka Polívky i jeden ze souborů pražského Národního divadla, první multimediální divadlo na světě, Laterna Magika.

Zvětšit obrázek

Brněnské HaDivadlo přijede s představením Maryša.
Foto: Bez hranic

„Nás festival je symbolickým setkáním na trojmezí, takže jej bude zahajovat koncert největších jazzových hvězd z Polska, Česka a Slovenska pod názvem Jazz v divadle. Na jevišti Divadla Adama Mickiewicze se setká trojice skvělých jazzmanů Leszek Możdżer (PL), Miroslav Vitouš (CZ) a Oskar Török (SK). Tři hudebníci, tři různé generace a tři osobitá pojetí jazzové hudby,“ říká Gabriela Cichá, tisková mluvčí festivalu.

Polské divadlo s českým přesahem

K vidění bude hned několik odkazů na česko-polskou vzájemnost. Uznávaný český režisér Jakub Krofta s Wroclawským Teatrem Lalek přiveze lyrické představení pro celou rodinu Nebe – Peklo. Polská scéna Těšínského divadla nabídne festivalovému publiku hru Petra Zelenky Job Interview.

Polské soubory jsou tradičně velmi silné a v Těšíně díky tomuto festivalu už dobře známé. Nevšední zážitek slibuje Staré divadlo z Krakova, které sehraje inscenaci Veselka Stanisława Wyspiańského v režii výrazného polského režiséra Jana Klaty. S touto inscenací se navíc propojí paralelně probíhající festival Dream Factory v Ostravě.
Jiný mimořádný zážitek nabídne ztvárnění opusu Křižáci Henryka Sienkiewicze v podání gdaňského Divadla Miniatur. Shakespearovským dramatem Král Lear přetaveným do podoby rytmických zpěvů a tanců zaujme wroclavské Divadlo Pieśń Kozła.

Česká klasika

Festivalová dramaturgie sahá po již ověřené české klasice se zvýrazněním brněnské noty. Jedná se zejména o fenomenální Maryšu bratří Mrštíků ve strhujícím podání brněnského HaDivadla. Novodobý žijící klasik pak bude zastoupen svým soukromým rodinným dramatem. Slavný herec Bolek Polívka přiveze příběh stírající rozdíl mezi dokumentem a skutečností pojmenovaný symbolicky DNA v podání Divadla Bolka Polívky. Jedním z vrcholů přehlídky pak bude vystoupení pražské Laterny Magiky s vizuálně uhrančivou hrou Cube. Všechny inscenace budou k vidění již tradičně na dvou hlavních scénách na polské i české straně: v Těšínském divadle a na Divadle Adama Mickiewicze.

Divadlo na náměstí

Také letos se Těšíny promění v divadelní oázu díky už festivalově typickým zásahům do širokého prostranství. Hrát se bude na zdejších náměstích. Polský rynek ovládne hra poznaňského Teatru Biuro Podroźy Silence – Ticho v Troji. „Je určena dospělému publiku, neboť reflektuje situaci obleženého města. Naopak dětskému publiku jsou určena představení Škaredé káčátko Bábkového divadla Žilina a O zbojníku Ondrášovi v podání loutkové scény Bajka Těšínského divadla,“ říká Gabriela Cichá o nabídce na české straně.

Diskuse s Mistrem a doprovodné pořady

Festival Bez hranic nabídne i diskuse. Po loňském prvním úspěšném setkání nazvaném Odpoledne s Mistrem, kdy byl hostem divadelní diskuse známý polský divadelní a filmový herec Jan Novicky, navazuje těšínský festival na tuto linii dalším uměleckým setkáním. Hostem diskuse tentokrát bude známý český divadelní a filmový herec Boleslav Polívka. Setkání se uskuteční opět v prostorách kavárny Avion, a to 31. května v 16 hodin. „O hudební linku přehlídky se letos postarají dva koncerty. Energetickou hudební nálož slibuje vystoupení rebelující krakovské kapely Hańba!, kterou již čeští diváci mohli slyšet na festivalu Colours of Ostrava. Dětem a jejich rodičům je pak určen Koncert pro nejmenší kapely Czereśnie,“ dodává Cichá.

Zajímavostí budou i výstavy na téma 100 let divadelního Československa, připomenutí významu Olgy Havlové a zejména expozice o historii divadelní avantgardy. „Dvě výstavy na dvou stranách hranice se stanou připomínkou nejvýraznějších fenoménů meziválečné divadelní avantgardy v kontextu letošních významných výročí – 100. výročí získání nezávislosti Polska a vzniku 1. Československé republiky. Ve foyer Divadla Adama Mickiewicze v Cieszyně zahájíme výstavu Československá divadelní avantgarda meziválečného období, zatímco ve foyer Těšínského divadla v Českém Těšíně bude probíhat výstava s názvem Polská divadelní avantgarda meziválečného období,“ říká ředitelka přehlídky Petra Slováčková.

„Obě výstavy se stanou příležitostí k úvahám, do jaké míry je dnešní podoba divadelního umění v naší části Evropy ovlivněna novátorskými osobnostmi, jež v daném období působily,“ dodává.

Více informací o festivalu ZDE.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.