Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Od thrillerů a Soudkyně Barbary ke kočičce Ťapičce. Novinka Markéty Harasimové je vítaným zpestřením její produkce

Od thrillerů a Soudkyně Barbary ke kočičce Ťapičce. Novinka Markéty Harasimové je vítaným zpestřením její produkce

7.6.2018 06:52 Obraz & Slovo

Nečekaným dílem překvapila své čtenáře krnovská rodačka Markéta Harasimová. Autorka scénářů k seriálu Soudkyně Barbara a populárních erotických thrillerů totiž nedávno vydala dětskou knížku s názvem Z deníku kočičky Ťapičky s ilustracemi Barbory Kubátové. Místo drsňáků a osudových žen z Mrazivé hry, Vražedné vášně nebo nejnovější Vůně noci tak na stránkách knihy kouká malé kotě. Může za to regionální nakladatelství Bookmedia a děti na nové lákadlo slyší. Na autorském čtení tak zaplnily nejen Dům knihy v centru Ostravy, ale třeba i kinosál Regionální knihovny v Karviné.

Zvětšit obrázek

Markéta Harasimová při autorgramiádě své dětské knížky.
Foto: Regionální knihovna Karviná

„Kočička Ťapička je malé zvědavé kotě, které se zrovna stěhuje do nového domova. Čekají tam na ni dvě velké kočky – Píša a Týnka, ale také kocourek Balonek, se kterým se hned skamarádí. Obě koťata musí nejprve přijít na to, jak si získat přátelství Píši a Týnky. Později se jim to bude náramně hodit. Díky svým hravým nápadům se totiž nejednou vrhnou do kočičích dobrodružství, ze kterých by se často bez pomoci velkých koček nedostali,“ říká autorka knížky.

Bohatě ilustrovaná publikace v nezbytných lamino deskách je navíc interaktivní, takže děti v ní kromě příběhu najdou také úkoly. Například mají hledat rozdíly, vybarvovat omalovánky nebo pomáhat Ťapičce najít cestu ven z bludiště. Díky větším písmenům je knížka vhodná také pro první čtení malých školáků.

Naštěstí autorka nehodlá hodit flintu do žita a vedle dětské knížky jí vychází novinka Vůně noci, psychologický thriller z prostředí neurochirurgie. Některé scény jsou v tomto případě přístupné až od osmnácti let. „Ťapička je pro mě vítaným zpestřením, její příběh je částečně inspirován kotětem, které jsme dostala, a jsou dny, kdy zároveň píšu thrillery i pokračování jejího příběhu,“ vysvětlila Markéta Harasimová po setkání s čtenáři.

Vedle thrillerů se ale také chystá na nové díly populárního seriálu Soudkyně Barbara s Pavlínou Kafkovou. A to přesto, že nemá čas sledovat televizi. „Na Soudkyni Barbaru se nedívám, běží odpoledne a já na ni nemám čas. Ale v případě potřeby si ji mám možnost pustit v televizním archivu. Ale bývám přítomna u natáčení, takže mohu sledovat, jak se můj scénář mění v konkrétní podobu. V jednom díle jsem si i zahrála. Napsala jsem roli sama pro sebe. Slušně jsem si u soudu zanadávala. Scénáře s dialogy mi hodně vyhovují a velmi si je užívám. Navíc představitelka titulní role Pavlína Kafková je velká sympaťačka, známe se osobně. Inspiruje mě i pro psaní dalších dílů, vždycky z ní vycházím a vidím ji jako ústřední postavu, která lidi umravňuje a vydává rozsudky. Každou osobu, o které píšu, si ráda personalizuju. Pavlínka je v tomto směru inspirativní. Seriál má velký úspěch a myslím, že se u něj diváci dobře baví, navíc je ze života,“ prozradila autorka, která se živí jako profesionální spisovatelka.

Loni dokonce založila vlastní nakladatelství pod titulem MaHa, tam ale vycházejí jenom její publikace pro dospělé čtenáře. Podle jedné z nich se plánuje natáčení celovečerního filmu. Koho by ráda viděla v hlavních rolích? „Nejsem moc televizní divák, ale jinak mám ráda třeba Honzu Čenského,“ říká Markéta Harasimová.

V její tvorbě zatím dominuje thriller, což je žánr více světový než český, přesto mu dodává punc domácích reálií. „Jsem patriot, takže všechny mé příběhy směřuji do Česka. Poháry touhy jsem třeba zasadila do prostředí jižní Moravy mezi vinné sklípky a vinice. Vlastně při psaní každé své knihy poznám něco jiného. Jednu dobu jsem trávila v posilovnách, pak na telefonu s lékařkou. To bylo při Vůni noci, když jsme řešili rozmanité lékařské zákroky. Objevuji tak díky psaní spoustu věcí, které neznám,“ vyznává se spisovatelka.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.