Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Mrazivé thrash-death metalové poselství. Antigod na novém albu vzpomíná na československé legionáře

Mrazivé thrash-death metalové poselství. Antigod na novém albu vzpomíná na československé legionáře

14.6.2018 05:54 Hudba

Havířovská skupina Antigod musela už letos řešit jeden zásadní personální problém. Opustil ji totiž dlouholetý kapelník. Pětice ostrých hochů však tuto překážku zdárně překonala a cesta k muzikantským polím orným a válečným je tak volná… Z novinkové desky W.R.A.T.H. vane pověstný sibiřský chlad. A štiplavost.

Zvětšit obrázek

Havířovská úderka Antigod na aktuální fotografii.
Foto: Metalgate

Formace Antigod vypustila do světa těžkého kovu pořádně zuřivé monstrum W.R.A.T.H. neboli When Righteousness Aims To Hell. Třetí album kapely navazuje na předchozí počin Wareligion, to značí, že se tato havířovská úderka nadále pohybuje na thrash-death metalovém území, přičemž skladbám dominují zejména hudební zběsilost, brutalita či surovost.

Je třeba však podotknout, že kapela zachází s těmito atributy docela obratně, takže skladby dostaly do vínku dostatek volnosti. K únikům mimo uvedené žánry sice nedochází, nicméně potěšitelná a zároveň osvěžující je přítomnost výrazných melodických příspěvků, a to včetně chytlavých kytarových sól. Jedno z nich, konkrétně v předposlední Battalion, má na svědomí dokonce Rainer Rage (ex-S.D.I., Dead Sun Rising).

Kompoziční šikovnost této skvadry je patrná nejen díky zdařilé kombinaci oné nekompromisnosti a melodických výpadů, ale i z faktu, že Chymus a spol. dokážou s omezenými prostředky vytvarovat funkční celek. A to navzdory tomu, že z truhly neotřelých nápadů se nijak zvlášť nečerpalo a skladby ani k žádné nevšednosti nesměřují.

Kluci z Antigod tak připomínají ševce, kteří se zarytě drží svého kopyta, ale není důvod jim to mít za zlé, protože své řemeslo ovládají velmi obratně. Ostatně členy tohoto ansámblu jsou muzikanti, kteří dříve oblékali mimo jiné dres Euthanasie, Disfigured Corpse nebo Isaacarum, z čehož vyplývá, že mnohaleté zkušenosti jsou na jejich straně. Což je znát.

S hudební zvířeckostí koresponduje také textová složka. Stejně jako v případě Wareligion se i tentokrát ocitáme v období první světové války, přičemž na novince se skupina zabývá osudy československých legionářů na východní frontě v závěrečném roce této války. A jak se dá očekávat, nejsou to veselé příběhy.

Rovněž si můžeme všimnout pevného propojení mezi samotnou hudbou a tematickou stránkou, respektive celkovým konceptem této nahrávky. Hlavně díky zpěvákovi Chymusovi se totiž Antigod pasuje do role velitele, který chce poroučet všemu, co se děje kolem něj. Není to povýšenecká póza, jen dobře a na sto procent zvládnutá role. Maximální nasazení. Zákon akce a reakce. Posluchač tak sice nebývá varován, že se blíží změna tempa a ještě se přeřazuje na vyšší rychlost (a co na tom, že už je pedál sešlápnut až k podlaze), ale pokud chce držet s těmito metalovými divochy krok, přizpůsobit se musí on.

Důležité je také poznamenat, že Antigod nyní funguje bez basáka a bývalého kapelníka Martina „Hadgiho“ Stoklosinského, který se začátkem tohoto roku rozhodl na nějakou dobu aktivní hraní přerušit. Novým mužem na basové palebné pozici je Vladimír „Krčák“ Krč (The Matrones, ex-Boycott) a nutno zdůraznit, že se tato „výměna čtyřstrunné stráže“ povedla.

W.R.A.T.H. je veskrze bouřivé album, které nemá slabé místo a těží z dynamického soundu. Tato přímočarost pak nahrazuje pomyslné „něco navíc“, které v zásadě schází. Není to však nahrávka šedivá ani okoralá nebo dokonce jednotvárná, protože tam, kde se nedostává invence, vévodí právě nesmlouvavost a údernost. Tuto chytrost, nikoliv vychytralost, je třeba vyzdvihnout a ocenit.

Sečteno a podtrženo, členové Antigod našli svůj thrash-death metalový ráj, i když se vyhýbají kdovíjaké složitosti. W.R.A.T.H. nebude aspirovat na přelomovou desku, ale je to album, které vyniká díky své neústupnosti a drsnosti.

Antigod: W.R.A.T.H. Vyšlo u MetalGate v roce 2018.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.