Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Chci dělat kvalitní zábavu a mám štěstí, že na to nejsem sám, říká zakladatel kabaretu Hrdobci Jakub Horák

Chci dělat kvalitní zábavu a mám štěstí, že na to nejsem sám, říká zakladatel kabaretu Hrdobci Jakub Horák

2.8.2018 08:05 Divadlo

Výraz hrdobec vám jistě připomene známou filmovou komedii, avšak tvůrčí skupina Hrdobci, to je jiné kafe. O vzniku, životních rozcestnících i kabaretní tvorbě jsme si povídali s Jakubem Horákem, jedním ze dvou zakladatelů skupiny.

Zvětšit obrázek

Jakub Horák stojí za tvůrčí skupinou Hrdobci.
Foto: Vojtěch Kryška

Jakube, jak dlouho děláte kabarety?

Nápad s kabaretem vznikl v roce 2015, kdy jsme se inspirovali pořadem Možná přijde i kouzelník. Živému vystoupení však předcházela série videí, která měla mít vtipný a tematický nádech ze života dvou protagonistů.

Předpokládám, že jedním jste byl vy, kdo byl tím druhým?

Můj kamarád Matěj Vašíček. Hrdobce jsme založili spolu v roce 2014 s vidinou, že bereme osud do vlastních rukou. Na konci roku jsme vypustili první nahrávku s názvem Zprávy televize Harapes. Další už se pak zabývala našimi konkrétními peripetiemi, jak v milostné, tak i osobní sféře. Díky tomu vzniklo video s prvky sci-fi Kuba má holku, pro všechny, kteří se báli pozvat dívku na rande byl vynalezen prášek proti stydlivosti Nestyďsin plus. Ti, kteří okusili svody a útrapy lásky, měli instruktáž v podobě videa Jak se vypořádat s rozchodem. Tanečně neznalým jedincům byl pak představen revoluční Jednoduchý Taneční Krok a nesmíme opomenout taky vynález s názvem Antiplach, který dovolil koupat se ve veřejných sprchách i opravdu plachým lidem.

A po těchto videích, které jsou mimochodem ke zhlédnutí na Youtube, následoval již zmiňovaný živý kabaret?

Ano, na jaře 2015 v prostorách Staré arény v Ostravě poprvé zazněly hrdobčí taškařice naživo a v plné parádě. Kabaret se setkal s kladným přijetím a postupem času následovala další živá vystoupení. Ta se už ale odehrávala pouze v mé režii, neboť druhý zakladatel Matěj se rozhodl odejít a naplno se věnuje už jen své životní lásce – hudbě.

Z kabaretu Hrdobci. (Foto: Vojtěch Kryška)

V čem je zrovna váš kabaret výjimečný?

Na kabaretu se vždy představí řada hostů v žánrově širokém spektru výstupů od tance, zpěvu a stand-up vystoupení přes pantomimu až po hru na hudební nástroje, zkrátka ať si každý divák přijde na své. Já kabaretem provázím, dělám scénky a čtu zde své povídky, které jsou inspirovány tvorbou pánů Šimka a Grossmanna nebo Kaisera a Lábuse. V současné době se kabaretní večery odehrávají v prostorách ostravského klubu Parník, kam se Hrdobci přesunuli v roce 2017. Mezi hosty, kteří na kabaretu v minulosti vystoupili, patří například vítěz CzechTalentu 2014 Michal Horák, ostravská písničkářka Petra Göbelová či kapela s ostravskými kořeny Ema, jejichž frontmanem je herec Národního divadla v Praze Patrik Děrgel.

Snímek z jednoho z večerů Hrdobců. (Foto: Vojtěch Kryška)

Jakou strukturu tedy kabaret má?

Každým kabaretem se prolínají vystoupení čtyř až pěti hostů. A musím říct, že mám opravdu štěstí na lidi, kteří mají velký talent a jsou šikovní v tom, co dělají. Od prvopočátku bylo hlavním cílem kabaretu dělat v Ostravě kvalitní zábavu a tím bavit lidi, na což samozřejmě nejsem sám.

Chápu dobře, že každý kabaret je originální?

Ano, přesně tak, žádný kabaret se neopakuje ve stejném složení.

Jak vzniká spolupráce s účinkujícími?

Setkávám se s nimi většinou na hudebních a divadelních festivalech nebo dostávám tipy od kamarádů, kteří se v téhle branži pohybují. Spolupráce pak probíhá jednoduše, zeptám se jich, zda nechtějí na kabaretu vystoupit… a oni pochopitelně chtějí.

Z kabaretu Hrdobci. (Foto: Vojtěch Kryška)

A co mohou diváci očekávat právě na zmíněném podzimním vystoupení v Parníku?

13. října se v ostravském klubu Parník uskuteční od 19:30 jubilejní, již desátý kabaret tvůrčí skupiny Hrdobci. Tímto bych rád všechny na kabaret pozval, protože se diváci mají na co těšit. Účast přislíbili Anatol Svahilec, mistr České republiky ve slam poetry 2014 a zároveň první zástupce tohoto oboru, který reprezentoval ČR na mistrovství Evropy, profesionální mimka Anička Kukučková, trio hudebníků hrající na violoncella Osamělé palačinky nebo ostravská funky kapela Krackhouse family.

Kde vás mohou diváci vidět, pokud se do Parníku nedostanou?

Kromě Parníku se objevíme ještě na Tyjátru v Krásném Poli na konci října. Další představení se odehrají mimo hranice Ostravy, a to v Brně a Praze.

A otázka na závěr, proč Hrdobci?

Protože válíme!

Evelína Vaněk Síčová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.