Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Cena Jantar za Píseň roku 2018: Nominovány jsou písně Doroty Barové, Nedivoč a Degradace

Cena Jantar za Píseň roku 2018: Nominovány jsou písně Doroty Barové, Nedivoč a Degradace

17.1.2019 13:55 Ceny JANTAR

Odborná porota Cen Jantar pro populární hudbu rozhodla o nominacích v kategorii Píseň roku 2018. Ceny Jantar se udělují umělcům svázaným s Moravskoslezským krajem, kteří o sobě dali v roce 2018 výrazně vědět bez ohledu na žánr, počet prodaných hudebních nosičů nebo mediální ohlas. Jediným kritériem je kvalita v rámci svého žánru. Nominovany byly písně A może właśnie (Dorota Barová), Fotky z výletu (kapela Nedivoč) a So Thirsty (kapela Degradace). Autor vítězné písně bude oceněn 3. března 2019 na galavečeru v ostravské hale Gong.

Dorota Barová je nominovaná za píseň s názvem A może właśnie, jejíž textová i hudební kvalita představuje výrazné obohacení současné tvorby, aniž by interpretka sáhla k trivializaci či naopak příliš komplikovaným hudebním postupům. Barová je dále nominována za výrazný pěvecký a instrumentální projev, ale taktéž za internacionální rozměr svých skladeb.

Kapela Nedivoč je nominována za píseň Fotky z výletu z alba Vale pletichám, která splňuje atributy výborné populární písně. Fotky z výletu jsou ilustrací důvtipné práce s textovou předlohou a hudebními prostředky, včetně promyšlené dynamiky, sborových vokálů a citlivého hudebního aranžmá. Píseň zatím nemá videoklip, přikládáme tedy jen audionahrávku.

Kapela Degradace je nominována za klip a píseň So Thirsty, která úspěšně kombinuje rokenrolovou tradici s post punkovou důrazností. So Thirsty je také nominována za invenci a osobitý humor, který nepostrádá groteskní nadsázku a svérázné herecké ztvárnění.

*

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech. Kromě populární hudby budou krajské ceny uděleny za artificiální hudbu, výtvarné umění, literaturu, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 3. března galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, kapely February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek, sbor Permoník a další umělci. Na jevišti bude přítomen i dvacetičlenný orchestr.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.