Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Prostě se to stane, přijde třesk a začnu tvořit, říká Jitka Stauder, která opět chystá kostýmy pro udílení Cen Jantar

Prostě se to stane, přijde třesk a začnu tvořit, říká Jitka Stauder, která opět chystá kostýmy pro udílení Cen Jantar

28.2.2019 06:00 Atd.

Vyhledávaná módní návrhářka Jitka Stauder rozhodně nezahálí a momentálně dokončuje kostýmy pro spoustu umělců, kteří vystoupí během vyhlášení Cen Jantar v neděli 3. března v ostravském Gongu. Není to však její jediný návrhářský zářez v rámci kulturní scény Moravskoslezského kraje. S prací této šarmantní ženy jsme se totiž mohli setkat ve spoustě divadelních projektů. O jaké inscenace se jednalo, prozradí Jitka Stauder v následujícím rozhovoru.

Zvětšit obrázek

Jitka Stauder je návrhářka, která spolupracuje s řadou špičkových umělců.
Foto: Jiří Zerzoň

Vraťme se ještě k loňskému vyhlašování Cen Jantar, kde jsi mimo jiné připravila šaty pro sopranistku Patricii Janečkovou a moderátorku Ladu Bělaškovou. Jaké jsi zaznamenala reakce na svou práci?

Každá žena má své kouzlo. Umění je navrhnout šaty, které vystihnou a podtrhnou její krásu a jedinečnost. Bylo příjemné ten večer sledovat hladové pohledy všech přítomných pánů na Patricii i Ladu. Když se ale model opravdu povede, začnou vysílat signály i ženy, a to je přesně ten moment, kdy je jasné, že se to povedlo. A loni se to povedlo!

Tvá práce bude k vidění na vyhlašování Cen Jantar i letos. Co konkrétně připravuješ? Co je tvou inspirací?

Inspirace je pro každého umělce zásadní, leč nevyzpytatelný pocit. Jak řekl Paul Gauguin: „Inspirace je jak sexuální touha, není na objednávku.“ Najednou se to prostě stane, přijde velký třesk a začnu tvořit. Naštěstí se země zachvěla, múza přišla a jsem si jista, že Lada Bělašková, Lumír Olšovský, Patricia Janečková, Martina Šnytová či Radek Melša si budou užívat svůj večer se vším, co k tomu patří – a já se postarám, že při tom budou mít na sobě ty nejlepší modely.

To zní lákavě. Každopádně není to tvoje jediná návrhářská aktivita v rámci ostravské kulturní scény. Zmínit můžeme například tvou spolupráci s Jankou Ryšánek Schmiedtovou. Můžeš prozradit více?

Janka je moje profesní láska. Talent od boha, vizionář a neuvěřitelný srdcař. Spojení našich energií je exploze, která generuje úžasné věci. Potkat v profesním životě takovou souhru je štěstí. Máme za sebou zatím dvě velké a taky velmi rozdílné spolupráce, a to ještě společně s Renátou Klemensovou na divadelní hře A co Leonardo? a následně jsme spojily síly v rámci koncertu Leoš Janáček a Tři Tygři.

Dále tvé návrhářské know-how mohli ocenit návštěvníci Národního divadla moravskoslezského, kde ses dala profesně dohromady s Jurajem Čiernikem. O co se jednalo v tomto případě?  

Šlo o komorní Čtyřnotovou operu pro Divadlo „12“. Juraj je moudrý člověk. Profesně velmi kreativní a hravý. Opera je obecně vnímaná jako žánr pro „náročné“ diváky. Z mého pohledu se Jurajovi povedl malý zázrak. Představení, které bavilo všechny, ale zároveň neztratilo svoji uměleckou hodnotu. O tom přece divadlo je. Kdo si získá srdce diváků, ten je vítěz. Já už jsem tomu jen dodala kostýmy, které, myslím, sedly jak ulité.

Rozhodně taky nemůžeme opomenout tvou spolupráci s Albertem Čubou pro Divadlo Mír…

V tomto případě to byla inscenace Bull. Pro mě je Divadlo Mír ostrůvek pozitivní energie. Soukromé divadlo, které se nebojí dělat věci jinak. Albert mi dal svobodu, čímž mi roztáhl křídla – a výsledek stál za to. Myslím si, že každá práce, která není limitována žádnými mantinely, je prostě jiná, nespoutaná. A promítne se to na výsledném efektu. Úžasná zkušenost.

Můžeš upřesnit, v čem konkrétně jsou pro tebe jako módní návrhářku tyto divadelní aktivity přínosné?

Divadlo jsou prkna, které znamenají svět. Emoce, radost a atmosféra, která je neopakovatelná. Tady a teď. Divadlo není otázka byznysu, je to srdeční záležitost.

Jak už z našeho povídání vyplývá, na divadelní scéně jsi docela aktivní. Které inscenace, případně jiné kulturní projekty tě v uplynulém roce v Moravskoslezském kraji zaujaly?

Můj manžel je herec, takže mě přirozeně nejvíce baví každá hra, kde vystupuje on (mimo jiné muzikál Kočky – pozn. red.), protože je vážně skvělý! Jako umělec vidím v každém představení dřinu a námahu všech, kteří se na tom podílejí.

Kdybys měla uvést tvůj největší profesní úspěch za minulý rok, který by to byl?

Když se ohlédnu, nemůžu nevzpomenout na natáčení reklamy na výletní lodi v Nizozemsku s agenturou Holandsko na lodi. Původně jsem měla řešit kostýmy, nakonec jsme si mimo jiné s manželem a přáteli zahráli i „modelky“. Jednoznačně to byla jedna z nejlepších pracovních dovolených vůbec. Pro režiséra Davida Kočára asi noční můra, ale pro nás nezapomenutelný zážitek.

Jaký máš cíl pro letošní rok v rámci svého návrhářství?

Jak známo, jeden z nejrespektovanějších světových módních návrhářů Karl Lagerfeld, který pracoval i pro věhlasnou módní firmu Chanel, už není mezi námi. U Chanela se proto nyní snaží vyřešit, jak dál. Takže uvidíme… (smích)

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.