Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Butterfly Effect připomene oběti závislostí. Vystoupí Tomáš Vtípil, München Konflikt či MC Zuzka

Butterfly Effect připomene oběti závislostí. Vystoupí Tomáš Vtípil, München Konflikt či MC Zuzka

1.5.2019 08:02 Obraz & Slovo

Devátým ročníkem multižánrové akce Butterfly Effect bude opět prostupovat téma smrti, i když pro účinkující umělce není nikterak závazné. „Smrt je tabu. Ale je také skrytou příčinou všech našich úzkostí,“ říká ostravský básník a kardiochirurg Radovan Jursa v předvečer multižánrové vzpomínky na oběti závislostí, která se odehraje v pátek 3. května v ostravském Hudebním bazaru. Za básníky vystoupí třeba Vít Slíva Petr Hruška či Kristýna Svidroňová. Zahrají Černá kočka, Strachkvas, Empty Pipen či inspirující raperka i herečka Zuzana Truplová čili MC Zuzka.

Zvětšit obrázek

Básník a hudebník Tomáš Vtípil.
Foto: archiv uměle

Smrt je jakýmsi spodním proudem akce, rozhodně však není tematickým zadáním pro vystupující. Každoroční vzpomínka na oběti závislostí je věnována všem lidem, kteří nechtějí jít s davy. Za svoji nezávislost však mnozí z nich zaplatili hodně trnitým osudem, a často právě i smrtí. Prvotním impulsem k tomuto uměleckého setkání bylo úmrtí devatenáctileté ostravské gymnazistky, která se 6. května 2010 předávkovala heroinem.

„Je 1. máje, přestalo pršet, kvetou stromy, a někdo vás zve na literárně hudební pásmo o smrti. Proč? Nebo proč Mácha napsal Máj?“ uvažuje v souvislosti s akcí básník a lékař Radovan Jursa.

„Smrt je tabu. Ale je také skrytou příčinou všech našich úzkostí. Smrt jako skutečnost nás rozdrtí, smrt jako úhel pohledu na vlastní život je DAR. Stejně jako dar Živých pochodní. Je to padesát let. Padesát let je název básně, kterou si beru na letošní Butterfly Effect. Nebylo snadné se vůbec dotknout takového tématu. Nebylo snadné vrátit se do roku 1991, do kupé nočního rychlíku, ve kterém jsem potkal sestru, která ošetřovala Palacha. Druhá báseň, kterou si beru, je věnovaná Dylanu Thomasovi. Pocta pěvci, kterého musí každý milovat. Géniovi, který se upil k smrti. Ale to se už pohybuju v kruhu.“

Raperka MC Zuzka vybrala pro tento článek následující ukázku ze své tvorby: „Miluji ty fráze, že přestaneme chlastat, tohle je realshit, nesnaž se mě nasrat.“ Texty Zuzany Truplové (od ledna je v angažmá Činoherního studia v Ústí nad Labem) odhalují naše každodenní alibismy s přímočarým ostravským nátiskem. „Je to moje zpověď. Miluju českej rap, vyrostla jsem na něm. Někomu se libí Michael Jackson, mně PSH,“ řekla MC Zuzka už před čtyřmi lety pro kulturní deník Ostravan.cz.

Básník Vít Slíva poskytl texty všech čtyř básní, které chce na Butterfly Effectu přečíst. Jednu zveřejňujeme, ono totiž vůbec není špatné se na poezii trochu připravit.

VÍT SLÍVA: ŽEBĚTÍNSKÝ HŘBITOV
(Radce)

A jako by právě tu
měl nastat skon,
vyšli jsme z pivnice,
ona, já, on, 

a padli jsme přes bránu
do hlubin hrobů,
láskou se třpytíce
ve tváři Bohu. 

Brněnský hudební skladatel, multiinstrumentalista či performer Tomáš Vtípil (aktuálně třeba živě hraje autorskou scénickou hudbu k představení HaDivadla Woyzeck) svůj výstup v Hudebním bazaru podřídí aktuální náladě v klubu. „Možná to bude rušný, možná naopak tichý, to se uvidí,“ říká. Nepřijíždí do Ostravy, aby souzněl s „tématem“, zároveň ale nevylučuje, že na místě se vytvoří jisté souvislosti.

Harmonikář a písničkář Jura Veska uvažuje: „Smrt je závislost, která má všechna nej. Bez ní by to v životě nešlo. Ale na to už beztak nějaký smrtelník přišel.“ A básník Jakub Chrobák dodává: „Co pro mě znamená Butterfly Effect? Cenné je zpřítomňovat lidský život, i kdyby to mělo znamenat zpřítomňovat bolest. Protože jedině tak jsme schopni se s nespravedlností smrti a závislosti srovnat. Protože jedině tak měla smrt, jinak zbytečná, smysl. Jedině tak zůstanou ti mrtví součástí nás samých.“

*

BUTTERFLY EFFECT (IX. ročník), v pátek 3. května 2019 od 19.00 v klubu Hudební bazar. Mimo jiné vystoupí: TOMÁŠ VTÍPIL  (Tomáš výrobce je Vtípil hluku. Brno.) MÜNCHEN KONFLIKT (Eins, Zwei, Punk. Ostrava, Praha a zbytek světa.)  PETR HRUŠKA (Smrt, řekla jsi tak zběžně, že to musela být pravda. Ostrava a zbytek světa.) MC ZUZKA (Hip hop-rap Zuzany Truplové. Ostrava, Ústí nad Labem a zbytek světa.) EMPTY PIPEN (Bazarová klasika. Přívoz.) VÍT SLÍVA (Mrtvola chová svou poslední naději. Brno, Hradec nad Moravicí a zbytek Slezska.) JURA VESKA (Dopíšu deník…… Co zdálo se mi. Ostravsko, Valašsko a zbytek světa.) STRACHKVAS (Soundcloud.com/strachkvas. Ostrava, Brno, Helsinky a zbytek světa.) KOCOVINA (Valašský bigbít Marka Holíka. Rožnov pod Radhoštěm.) ŠTĚPÁN GRUCHALA (Připijte na mé kosti, ať mohou dobře spát. Ostravský bluesman.) ČERNÁ KOČKA (Jazzpunk. Ostrava.) ROMAN POLÁCH (Nad betlémem noční zahrady visí pobledlý oběšený měsíc. Ostrava.) RADOVAN JURSA (Stál jsem na břehu, když se proud vzpříčil v hrdle. Ostrava.) PETR SZYROKI A GÁBINA MAŇÁKOVÁ (Jo pijym dycky dva. Dětmarovice, Polanka a zbytek světa.) JAKUB CHROBÁK, PŘEMYSL BUREŠ A DALŠÍ LESNÍ HOSTÉ (Když mnohdy zbývá ti v dne konec jen tvůj sen, buď vděčen za mír lesa, poutníku. Vsetín, Ostrava, Česká Lípa a zbytek světa.) VÍT ADAMUS (Ale meditujte s Bohem uprostřed vlastních výkalů. Frýdek, Místek a zbytek světa.) DOMINIK BÁRT (Jako správný dělník poezie vysedávám celý den v kavárně. Ostrava, Brno a zbytek světa.) FILIP KLEGA (Bigbít či nebýt. Ostrava, Brno a zbytek světa.) JAN ŠNÉBERGER (Nalaď mi rádio. Ostrava, Lipenská přehrada a zbytek světa.) MILAN KRUPA (Soudný den, přežije jen křen. Hlučín.) VLADIMÍR JAROMÍR HORÁK (Pohlazení ohlodanou kostí ze včerejšího vývaru. Morava, Slezsko, Německo a Vesmír.) KRISTÝNA SVIDROŇOVÁ (Tak někdy píšu, nebo se zoufale snažím psát. Ostrava.) MONIKA KUBICOVÁ (Možná neexistuje svět, kde kapitáni odcházejí z lodi poslední. Dubina a zbytek světa.) MARTIN ŠENKYPL (Paradoxní je, že život se všemi svými aspekty ve výsledku nechutná po zkušenostech, ale po shnilých kostech. Ostrava, Prajzská a zbytek světa.) PETR LIGOCKÝ (Obnažené maso zdi. Bohumín a Ostrava).

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.