Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Devatenáctý ročník Mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů Ostrava 2019 je za dveřmi

Devatenáctý ročník Mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů Ostrava 2019 je za dveřmi

26.5.2019 17:02 Hudba

V pátek 31. května a v sobotu 1. června 2019 se v Domě kultury města Ostravy koná XIX. Mezinárodní soutěž velkých dechových orchestrů Ostrava 2019. Letošního v pořadí již devatenáctého ročníku se zúčastní celkem osm velkých dechových orchestrů, punc mezinárodní účasti dodá soutěži orchestr z Polska. Devátým mimosoutěžním účastníkem bude Dechový orchestr Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, který se představí v sobotu slavnostním koncertem před vyhlášením vítězů.

Zvětšit obrázek

Špičkou ve svém oboru je karvinský orchestr Májovák, který je dvojnásobným vítězem soutěže..
Ilustrační foto: Magistrát města Ostravy

Dlouholetou tradicí, ale hlavně vysokou uměleckou úrovní, se mohou pochlubit mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů, pořádané v Ostravě v pravidelných dvouletých cyklech již od roku 1981. K hlavním cílům letošního ročníku soutěže patří přispět k obohacení repertoáru našich velkých dechových orchestrů a podnítit jejich snahu o zvyšování vlastní dramaturgické i interpretační úrovně.

Do soutěže se mohla přihlásit tělesa s počtem od pětačtyřiceti do pětaosmdesáti hráčů, která se kvalifikovala pro střední, vyšší a nejvyšší třídu. Výkony soutěžících orchestrů bude sledovat tříčlenná porota, složená z předních odborníků na dechovou hudbu. Orchestry získají body, na jejichž základě pak budou zařazeny do zlatého, stříbrného či bronzového pásma, pokud však výkon některého souboru porotu mimořádně nadchne, může být zařazen i do zlatého pásma s vyznamenáním. Cenu pro absolutního vítěze soutěže pak získá orchestr, který dosáhne nejvyššího počtu bodů. V minulosti se to podařilo, a to dokonce hned dvakrát po sobě, Symfonickému dechovému orchestru Májovák z Karviné.

„Obdobná akce, tedy soutěž velkých dechových orchestrů, se koná každý rok, vždy v půlce února v Praze. Ta je ale zaměřena především na zahraniční orchestry a ty české jsou vždy v menšině. Ostravská soutěž je jedinečná v tom, že soutěže se účastní hlavně české orchestry, povětšinou orchestry základních uměleckých škol. Jednotlivé orchestry tak mají daleko větší možnost porovnat svoji výkonost s ostatními českými orchestry,“ říká Václav Hlaváček, tajemník poroty ostravské soutěže.

„Na druhou stranu světový trend je upouštět od klasických soutěží a spíš organizovat různé přehlídky.  V současné době máme rozpracovaný koncept nové soutěže nebo spíš nového pojetí soutěže, kde sice bude povinná skladba, ale ostatní program už bude na rozhodnutí jednotlivých dirigentů. Ale o tom bych podrobněji nerad mluvil. Musíme si počkat, až bude vše hotové. Doufám, že do konce letošního roku bude ve všem jasno,“ dodává Hlaváček. 

Soutěžní maraton vypukne ve společenském sále Domu kultury města Ostravy v pátek 31. května v 18 hodin, kdy si změří síly orchestry z Dolního Benešova a Zlína. Druhý den, v sobotu 1. června, se v soutěžních blocích vystřídají na pódiu od 10 hodin orchestry z Olomouce, Krnova, hosté z Polska, Jihlavy, Klatov a Šternberka.

Výsledky XIX. Mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů Ostrava 2019 budou vyhlášeny bezprostředně po doznění slavnostního koncertu, který si pro tuto příležitost připravil na sobotu na 17.30 hodin Dechový orchestr Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

Program XIX. Mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů Ostrava 2019 

Pátek 31. 5. 2019 v 18.00 hod

střední třída
18.00 – Městský orchestr mladých Dolní Benešov
18.40 – Sdružení dechového orchestru mladých Zlín 

Sobota 1. 6. 2019 v 10.00 hod.

střední třída
10.00 – Dechový orchestr ZUŠ Iši Krejčího – Olomouc

vyšší třída
10.40 – Dechový orchestr mladých ZUŠ Krnov
11.25 – St. Joseph Concert Band from Opole – Szczepanowice – Polsko
12.10 – Dechový orchestr TUTTI ZUŠ Jihlava

13.00 – 13.40 přestávka

nejvyšší třída
13.40 – Dechový orchestr KuFr – Klatovy
14.30 – Harmonie Šternberk

15.15. – 16.00 přestávka

16.00 – workshop dirigentů soutěžících orchestrů s porotou
17.30 – slavnostní koncert (Dechový orchestr Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava)

18.30 – vyhlašování výsledků

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.