Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Na Landscape dojdete po černé. Značky vás dovedou k zapomenutému krematoriu i k Černé kostce

Na Landscape dojdete po černé. Značky vás dovedou k zapomenutému krematoriu i k Černé kostce

31.5.2019 19:29 Atd.

Ostrava hostí od tohoto týdne až do října letošního roku festival Landscape. Jeho záměrem je šířit osvětu o krajinářské architektuře, umění v městském veřejném prostoru a v případě aktuálního ostravského projektu i na bariéry a limity v území. Součástí festivalu jsou i nové pěší trasy propojující zajímavá místa i svérázné umělecké instalace, které v rámci Landscape vznikly. Názvy instalací hovoří za vše - Černá kostka, Zapomenuté krematorium, Forum Arborum nebo třeba Dámské polní toalety. Stačí jediné - sledovat černé turistické značky anebo si pořídit mapu, která je dostupná na internetu nebo na několika distribučních místech.

Zvětšit obrázek

Na jednotlivá zastavení Landscape Festivalu upozorňují značky.
Foto: Jaroslav Michna

Projekt organizuje pražská Galerie Jaroslava Frágnera, město Ostrava a K2N Landscape. V minulosti se konal v Praze, v Plzni a v Opavě. Sedmý ročník, který je letos organizován v Ostravě, je nabitý výstavami, instalacemi a dalším doprovodným programem.

Myslím, že právě Ostrava je pro takovýto projekt zcela ideálním místem a z kurátorského záměru organizátorů je zřejmé, že umí kvalitně zacílit na konkrétní problematické fenomény města.

Jedním z nich je roztříštěnost ostravského urbanismu, která je odrazem historické situace vzniku města a vnáší do komplexnosti jeho provozu determinující limity.

Jednotlivé městské části Ostravy, které se v současnosti dohromady tváří jako celistvé město, totiž byly v minulosti samostatnými obcemi. Od jejich propojení do podoby tzv. Velké Ostravy v roce 1924 ale nebyla tato fragmentárnost zcela dořešena a jednotlivé části jsou sužovány mnohými bariérami a jsou dnes propojené často pouze silniční nebo tramvajovou dopravou.

Pro chodce tak může být nelehkým úkolem procházka z centrální části Moravské Ostravy do Vítkovic nebo z Moravské do Slezské Ostravy. Cesta z Poruby do centra se pak už podobá spíše výletu do sousedního města.

Černá kostka naproti Domu kultury města Ostravy. (Foto: A. Honus)

Dalším městským nešvarem jsou proluky, urbánně hluchá místa a brownfieldy. To vše vybízí k možnostem intervencí a teoretických vizí proměn. Festival Landscape tak stejně jako festival Kukačka, konference Architektura v perspektivě nebo festival Archikultura přináší do města diskuzi o zkvalitňování veřejného prostoru. Ostrava totiž stále čeká na zásadní obrat k resuscitaci a redefinici vlastního architektonicko-urbánního kontextu.

Několik měsíců budeme díky Landscape konfrontováni s drobnými architektonickými a uměleckými zásahy, které komentují jak obecnější, tak zcela místní limity veřejného prostoru. Instalace nalezneme třeba u řeky Ostravice, v sadu Milady Horákové, u Karoliny, nebo v Dolní oblasti Vítkovic.

Objekt Ne-Stabil Benedikta Tolara nedaleko Domu umění. (Foto: Jar. Michna)

Projekt chce geograficky propojit Moravskou Ostravu, Mariánské Hory a Vítkovice. Vytipované lokality města mohou aspirovat na definici širšího centra Ostravy, chybí jim ale právě ona racionální propojenost. Všechny zásahy a akce festivalu je možné dohledat na webu, kde nalezneme i orientační mapu. Kromě toho jsou ale ve městě umístěny černé směrové cedule, které konkrétněji navádějí chodce a cyklisty ve veřejném prostoru. Stezka „po černé“, má obnažovat konkrétní bariéry veřejného prostoru.

Instalace Paměť oázy Lukáše Kleberce v sadu M. Horákové. (Foto: Karel Nosek)

Festival má i rozměr komunitní i nadregionální spolupráce. Participují na něm jak město Ostrava a jednotlivé městské části, tak téměř dvacítka dalších subjektů, například Provoz Hlubina, PLATO, Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě, brněnská Mendelova univerzita nebo Technická univerzita v Košicích. V doprovodných programech se setkáme jak s diskuzemi, konferencemi, workshopy, tak třeba i s komentovanou projížďkou po instalacích, která proběhne už 12. června.

Instalace Design a kilometry u nádraží Ostrava-střed (Foto: MMO)

Doufejme, že festival Landscape bude ve městě dostatečně viditelný a pomůže popohnat konkrétnější městské zásahy. Diskuzí, odborných názorů na konferencích, výstav a studentských workshopů již v Ostravě proběhlo dost. Důležitější je pokusit se je naplnit.

Velkou výzvou pro město je umění ve veřejném prostoru a zlepšování ochrany ovzduší. Myslím, že stejně důležitá je ale pro Ostravu i asanace paradoxní izolovanosti městských částí, které spolu přímo sousedí, a vytvoření podmínek přívětivějších pro chodce a cyklisty. Na tyhle fenomény Landscape Festival míří.

Více informací na webových stránkách landscape-festival.cz

Jaroslav Michna | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.