Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Symphonic Dance Music má potenciál překročit hranice republiky, tvrdí pořadatelé Štěrkovny Open Music

Symphonic Dance Music má potenciál překročit hranice republiky, tvrdí pořadatelé Štěrkovny Open Music

23.7.2019 07:34 Hudba

Hudbymilovným fanouškům lze stále nabízet něco nového a netradičního. Dokazuje to letošní festival Štěrkovna Open Music. V rámci programu totiž bude mít premiéru jedinečný projekt Symphonic Dance Music, který propojí Janáčkovu filharmonii se světem taneční muziky, jemuž bude velet DJ Lowa. S pořadateli Davidem Moravcem a Matějem Ostárkem jsme si však povídali nejen o tomto ojedinělém hudebním tělese, ale také o dalších záležitostech, které jsou s patnáctým ročníkem stále oblíbenějšího festivalu spojeny. Štěrkovna Open Music se koná od 25. do 27. července na břehu jezera v Hlučíně.

Zvětšit obrázek

Pořadatelé festivalu Štěrkovna Open Music Matěj Ostárek a David Moravec.
Foto: Aleš Honus

Patnáctý ročník festivalu Štěrkovna Open Music se blíží. V čem bude letošní ročník jiný ve srovnání s předchozími roky?

David Moravec: Každý rok se pokoušíme laťku o něco pozvednout. Jak zlepšením programu, tak i areálu. Můžeme v první řadě říct, že letos je program historicky nejdražší. Přispěl k tomu i mimořádný projekt Symphponic Dance Music, který vzniká v naší produkci a na festivalu bude mít premiéru. Je to pro nás velká škola a věříme, že se v našich rukou rodí něco jedinečného. Něco, co mnohonásobně překračuje Hlučín, festival samotný a pravděpodobně i hranice České republiky. Ale i na další vystoupení se návštěvníci mohou těšit. A na co se nejvíce těšíš ty, Matěji?

Matěj Ostárek: Hodně se těším na balkánskou hudební bitvu Balkan Battle Live. Bude to obrovská energie a devadesát minut skočných rytmů. Balkánská bitva se letos uskuteční popáté.

Když se podíváme na line-up, tak se dá říci, že letos na Štěrkovna Open Music vystoupí opravdu výběr toho nejlepšího, co česká scéna v daném žánru nabízí. Bylo to od počátku vaším cílem, nebo se tato sestava vykrystalizovala postupně?

David Moravec: Určitě to byl náš záměr. Po loňském vydařeném ročníku jsme se sílou line-upu nechtěli jít dolů. Takže jsme oslovili řadu velkých jmen tuzemské scény. A často jsme narazili na pozitivní reakci. Štěrkovna Open Music už má v nejvyšších sférách naší hudební scény dobré jméno.

Asi největší očekávání letos vzbuzuje už zmíněný projekt Symphonic Dance Music, v rámci kterého Janáčkova filharmonie zahraje s DJ Lowou a s živou kapelou písně od řady interpretů, a to především z taneční scény. Proč jste se rozhodli tento projekt do programu zařadit?

David Moravec: Už několik let hledáme mimořádné projekty, kterými program odlišíme od jiných srovnatelných festivalů. A Symphonic Dance Music tomuto snažení dává po pěti letech opravdu vekou korunu. Věříme, že ne trnovou. Nepůjde totiž jen o hudební zážitek, projekt je postaven i na vizuální stránce. Důležitou roli hrají světla, lasery a projekce.

Matěj Ostárek: Ano, je to technicky hodně náročné. Realizační tým čítá na dvě desítky lidí, kteří nám s projektem pomáhají. Především proto, že jsme oslovili ty největší profesionály ve svém oboru, jsme dokázali od prvotního nápadu vše dotáhnout k premiérovému uvedení na Štěrkovně Open Music.

David Moravec: Ano, sám nad tím žasnu.

Přece jenom takovýto projekt tady ještě nebyl. Jste tedy sami spíše natěšení, anebo převládá mírná nervozita z toho, že jdete do neznámého?

David Moravec: Takový projekt nebyl nejen u nás na festivalu, ale nedělal ho ještě nikdo ani v České republice a ani v našem koutu Evropy. Myslím, že mohu mluvit za nás oba, že se námi zmítá celá řada pocitů. Ale jak Matěj řekl, máme kolem sebe profíky, takže to nemůže dopadnout špatně. Hodně napoví první reakce publika. Pokud je fúze hudebního spojení orchestru a dýdžeje vtáhne, máme vyhráno.

Matěj Ostárek: Pak to bude od první skladby velkolepá párty.

Čím by mohl Symphonic Dance Music zaujmout fanoušky, kteří k taneční scéně a interpretům jako Chemical Brothers, Fatboy Slim, Prodigy, Roger Sanchez či Daft Punk neinklinují?

David Moravec:  Je to právě neobvyklá interpretace a spojení. Kdo kdy živě slyšel tyto světové hity v úpravě s orchestrem? Troufám si říct, že téměř nikdo. Náš projekt toto umožní. A právě proto je zajímavý pro návštěvníky tanečních párty i pro fanoušky hudby jako takové.

Matěj Ostárek: Máš pravdu, Davide, ale nesmíš zapomenout na tu vizuální stránku. Chystáme silný mix zážitků. Jak pro oko, tak i pro ucho. A to dělá Symphonic Dance Music také unikátním.

Ale jsou i jiné novinky, které pro návštěvníky připravujete…

Matěj Ostárek: Těch je opravdu hodně. Největší je asi fakt, že celý festival bude poprvé bezhotovostní. V tomto jsme jedním z průkopníků. Hodně kolegů z velkých akcí v regionu se k nám chystá si systém osahat. Víc než rok jsme toto připravovali a vybírali nejlepší systém. Nakonec jsme zvolili společnost, která s tím má největší zkušenosti. Také garantuje zcela bezproblémový průběh. Hlavní změna se týká návštěvníků. Po příchodu do areálu si nabijí svůj čip, který je součástí pásky. Tím pak budou za vše v areálu platit. Jak nápoje a jídlo, tak zboží, které si zakoupí. Velmi se tak, a to hlavně v pivních barech, urychlí obsluha. To je největší přínos pro návštěvníky. A proto jsme vlastně do toho šli.

David Moravec: A taky, Matěji, musíme říct, že vrácení nevyčerpané částky peněz bude velmi snadné.

Matěj Ostárek: Ano, to je důležité. Při odchodu z festivalu dostanou naši návštěvníci peníze v hotovosti zpět. Kdo to nestihne, může se ještě stavit v neděli dopoledne. A i pro ty, kteří tyto možnosti nevyužijí, máme další variantu. Bez poplatku jim do týdne peníze vrátíme na jejich účet. Pouze záloha na čip je nevratná.

David Moravec: A jsou i další novinky. Čtvrteční párty bude ve stylu Silent Disco. Budeme mít půjčovnu i úschovnu kol. Vše pro nás zajišťují lidé z projektu Kola pro Afriku. Budeme mít vinárnu s cimbálovkou, výčepy, které naráz čepují šest piv. A pivo poteče hlavně z cisteren a tanků. Festival bude zase lépe nasvícený. Výrazně jsme posílili dopravu směrem do Ostravy. Každý večer pojede téměř deset speciálních spojů Dopravního podniku Ostrava. A to na linkách 56, 34 a 75. Odvezou do domovů téměř 800 lidí.

Jedním z headlinerů letošního ročníku je Arakain s Lucií Bílou. Proč jste se rozhodli pozvat zrovna tuto kapelu?

David Moravec: O Lucii Bílou a Arakain jsme usilovali několik let. Letos se to podařilo.

Matěj Ostárek: Jo, to si pamatuji, když nám volali a potvrdili termín. Fakt jsme měli radost. Loni to byl Jarek Nohavica, letos Lucie Bílá – další velká osobnost naší hudební scény. Navíc skvěle zapadli do našeho konceptu výběru kapel pro milovníky tvrdší rockové muziky. Ti si určitě letos přijdou na své. Kromě Lucky a Arakainu ještě uslyší třeba našlápnutý Traktor či legendární Stromboli s Michalem Pavlíčkem a Bárou Basikovou. Budou u nás poprvé. Stejně jako Čechomor či David Koller se svým sólovým konceptem. Budeme mít i projekt Bohemian Metal Rhapsody. K tomu třeba punkové Rybičky 48. Je z čeho vybírat.

V tradičním souboji Balkan Battle Live se tentokrát představí Džambo Aguševi Orchestra a Bojan Krstič Orkestar. Na co byste příchozí nalákali v tomto případě?

David Moravec: Balkánské bitvy, jak už Matěj předeslal, nabízejí už několik let na Štěrkovně Open Music velmi intenzivní zážitek. Kapely předem moc neprozrazují o tom, jak se se k souboji postaví. Takže i pro nás to bude překvapení. Intenzivně se ale připravují. Jejich jediným cílem je zvítězit. Tedy předvést uchvacující výkon. To se vždy v minulosti potvrdilo a výsledky byly velmi těsné. O vítězi totiž rozhoduje publikum. Můžeme se jen těšit na to, kdo letos zvítězí a příští rok vyzve třeba Gorana Bregoviče. (úsměv)

Nemůžeme opomenout ani fakt, že v rámci doprovodného programu máte připravenou dětskou zónu. Na jaké aktivity se děti mohou těšit?

David Moravec: Naším hlavním partnerem scény ČEZ dětské scény je Cirkus trochu jinak, který zajišťuje vekou část programu. K tomu máme další aktivity pro děti i jejich doprovod. Třeba Divadlo vědy ostravského Světa techniky. Náš festival si zakládá na tom, že je rodinný. Protože úžasný areál hlučínské štěrkovny sám o sobě nabízí velké množství aktivit pro všechny generace.

Už jsme zmínili, že letos se koná patnáctý ročník festivalu. V minulosti nechybělo málo a žádná Štěrkovna Open Music by v současnosti nebyla, nyní máte třídenní program s mnoha oblíbenými a českými interprety. Jsi tedy, Davide, s úrovní, kterou jste dosáhli, v současnosti spokojený? Co je pro tebe tím hnacím motorem stále pořádat tento festival?

David Moravec: Tato otázka je hodně osobní. Dělám festival už 15 let. Je ale pravda, že už desátý ročník se málem nekonal. Devátý výrazně prodělal a pak se člověk zamyslí nad tím, jestli chce svůj čas a peníze investovat tímto způsobem. A nebylo to tehdy poprvé, co bylo potřeba náklady zaplatit z vlastních peněz. Hodně jsem pak o tom přemýšlel, ale nakonec to byla má manželka a nejbližší přátelé, kteří mě přesvědčili v tom, že tento festivalový projekt má smysl. To se potvrdilo už následující rok. Ale i když pak přišly lepší ročníky, je to pořád o tom, že pořádáme kulturní akci. Bez partnerů, podpory kraje, která je i díly náměstkovi pro kulturu Lukášovi Curylovi významná, a bez vlídného přístupu města Hlučína se taková akce s takovým rozpočtem dělat nedá. A taky se nedá dělat bez ochoty lidí koupit si vstupenku a jít se na tři dny bavit. Za to opravdu všem moc děkujeme. I díky nim jsme třetí největší festival v kraji a největší mimoostravský. To jsme před 15 lety rozhodně nečekali. Náš přístup ale zůstal stejný. Vždy investujeme do dalšího ročníku, a i proto můžeme nabídnout návštěvníkům zcela mimořádný projekt Symphonic Dance Music.

Zřejmě nejhorší věc, která se může stát jakémukoliv projektu, který už dosáhl určitého úspěchu, je to, že se přestane vyvíjet, protože panuje přesvědčení, že „dále už to nejde“. Což předpokládám, není váš případ. Jakým směrem tedy chcete v budoucnu festival vést, abyste stávající laťku nejen udrželi, ale i překročili?

David Moravec: Složitá otázka, jednoduchá odpověď.  Po tom, co jsme řekli, je snad jasné, že o festivalu, programu a dalších věcech hodně přemýšlíme. Snažíme se peníze efektivně investovat. Co se týká kapacity, jsme na maximu. Současný areál má své limity a ploty. I ty jsme ale loni a letos museli demontovat, abychom pár desítek čtverečních metrů získali. Pro další rozvoj ale směry vidíme. Jsou to naše mimořádné projekty. Takto žádní jiní promotéři systematicky nepracují. Pak je to samotný areál. Design a atmosféra. To je cesta, kterou chceme jít. A tou i půjdeme. Už letos návštěvníci uvidí první změny.

Máme jen několik desítek hodin od otevření areálu. Od okamžiku, kdy zazní první tóny letošního programu. Co vzkážete vašim fanouškům?

Matěj Ostárek: Že děkujeme.

David Moravec: Ano, děkujeme. V mnohých případech to je opravdu patnáctiletá intenzivní sounáležitost. Propojení. Vy k nám, my pro vás. To je vlastně ve velmi krátké větě vysvětlení veškerého našeho snažení. Děkujeme a těšíme se na vás ve čtvrtek.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.