Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kapela je jedna z mála věcí, co nás spojujÍ, tvrdí mladící z nadějných a nesmlouvavých When Your Smile Falls Down

Kapela je jedna z mála věcí, co nás spojujÍ, tvrdí mladící z nadějných a nesmlouvavých When Your Smile Falls Down

23.10.2019 05:43 Hudba

WYSFD neboli When Your Smile Falls Down. To je talentovaná a řádně ostrá parta z Opavy, která začíná sbírat pochvalné reakce těch, kteří navštívili jejich koncert, respektive těch, kteří přišli do kontaktu s jejich metalcoreovou tvorbou. S kytaristou Tomášem Kurkou a se zpěvákem Matějem Gracou jsme hovořili například o drobné změně v názvu kapely nebo o aktuálním videoklipu Authentic, až jsme se dopracovali k tomu, na jaké bázi funguje v současnosti řada vztahů. Ať už partnerských, či kamarádských.

Zvětšit obrázek

Opavská kapela When Your Smile Falls Down.
Foto: archiv

Jak byste popsali aktuální situaci ve vaší kapele?

Co se týká nových věcí, tak se určitě zaměřujeme nejvíce na skládání nových songů a co nejvíce koncertování. Musíme zdůraznit také spolupráci s rádiem Čas Rock a TV Rebel, kde se zařadíme do rockových parád. Kdo ví, třeba se nám také podaří dostat do každodenního koloběhu songů a nebudeme jenom v těch rockparádách.

To jsou všechny novinky?

Ještě jedna záležitost ohledně názvu. Nezdála se nám jeho délka. Mnozí si dost stěžovali na výslovnost a kolikrát zazněly vtípky, že dřív, než to vysloví, tak usnou. Ale potom nás trklo, že tím se vlastně nějak odlišujeme od ostatních kapel a jsme známí jako „ta kapela s tím dlouhým názvem.“ Což je celkem prdel, ne? Jedinou změnou, co chceme v názvu udělat, je, že místo Fallin bude Falls. Každopádně bychom se chtěli více prezentovat zkratkou WYSFD.

Projeví se tato drobná úprava názvu i na žánru, nebo se budete nadále pohybovat v metalcoreových vodách?

Určitě bychom se chtěli nadále pohybovat v metalcore. Je to vlastně jeden z mála stylů metalu, který nás spojuje dohromady. Každý máme tu svoji rozdílnou špetku tvrdé muziky, ale právě v metalcore se shodujeme.

V čem si myslíte, že se lišíte od ostatních metalcoreových skupin? Chcete využívat spíše už osvědčené postupy, které ve vašem žánru už fungují, nebo byste se rádi vydali i po neobjevených cestách v daném žánru? Řekněme třeba s využitím ženského zpěvu či houslových partů a podobně…

To je ten důvod, proč jsme popsali náš žánr jako alternativní metalcore. Chceme do toho našeho metalcoru přidávat něco, co v něm není obvyklé. Můžete to zaslechnout v rozdílných melodiích v našich písničkách.

Připravujete nové album? Kdy by nahrávka mohla vyjít?

Cédéčko plánujeme samozřejmě už od začátku. Přibližný termín říct nikdo z nás nedokáže, ale předtím bychom chtěli zkusit nahrát další singly, které budou o dost tvrdší než první singl Authentic.

Vaše songy jsou poměrně náročné na poslouchání, tak se nabízí otázka, jaké máte hranice pro to, abyste každou vaši skladbu udrželi v rovině určité poslouchatelnosti? Zkrátka, aby to pořád byla píseň a ne jen přehlídka vašich hudebních či pěveckých schopností…

Nezdá se nám, že by naše písně byly moc náročné na poslouchání. Myslíme si, že to udržujeme v rovině mezi instrumentální technikou a poslouchatelností.

Dobrá, pojďme k dalšímu tématu. Jakou roli kapela ve vašem životě hraje?

Velkou. Člověk pozná nové lidi, nabude nových zkušeností a dělá to, co ho baví. Jsme rádi, že jsme se začali dostávat na nová místa. Jiná, než je naše rodné město Opava.

Co na vaše počínání říkají vrstevníci? Jsou vaše aktivity vnímány pozitivně, nebo musíte spíše čelit poznámkám, že s kapelou žádnou díru do světa neuděláte, že byste se měli věnovat něčemu jiného a podobně?

Nezaložili jsme kapelu proto, abychom sežrali všechen med světa. Hlavní věc byla vášeň. Baví nás dělat hudbu, vidět fanoušky, jak bezhlavě skáčou na naše písničky, a pozitivní odezvy na vaši práci musí vždy potěšit.

Jak u vás funguje souznění v kapele? Rozumíte si zejména proto, že jste každý povahově jiný a kromě kapely máte jiné zájmy, nebo skupina funguje hlavně proto, že máte navíc spoustu dalších společných aktivit, v rámci kterých také budujete jisté kamarádství?

Tady musíme říci, že jsme každý povahově jiný. A to je možná právě ta věc, co nám pomáhá se na něčem shodnout a dát hlavy dohromady. Kapela je jedna z mála věcí, co nás spojují, a to je ten důvod, že to šlape a sjednocuje naše kamarádství.

Jako When Your Smile Fallin Down jste také nahráli videoklip k už zmíněnému songu Authentic. Co jste daným příběhem chtěli vyjádřit?

V refrénu písně se zpívá „…I’m totally fine…“ Což nám přišlo jako skvělá recese. Kolem stolu sedí pět mafiánů, kteří si hrají na nejlepší kamarády, ale přitom chtějí jeden druhému vrazit dýku do zad. Je to vtipné, protože takhle bohužel dneska funguje až smutně moc vztahů. A to nemluvím jen o partnerských, ale i mezi kamarády. Takže tak.

Co vás čeká v nejbližší době?

Nejblíž je momentálně koncert na bolatickém Rockobraní 26. října a hnedka týden nato 2. listopadu zahrajeme v Karviné na akci NoBorders, kterou pořádají kamarádi z kapely The Inhibitor. Kromě The Inhibitor tam zahrají Blankvers, OffOnZ a Moisani. No a v průběhu prosince si zahrajeme v naší rodné Opavě. Bližší info najdete určitě na našem facebookovém profilu a Instagramu When Your Smile Fallin Down.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.