Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Kdo získá Cenu Jantar v kategorii Píseň roku? Nominováni jsou Kofe-in, Mirai a The Truth Is Out There

Kdo získá Cenu Jantar v kategorii Píseň roku? Nominováni jsou Kofe-in, Mirai a The Truth Is Out There

31.1.2020 00:19 Ceny JANTAR » Hudba

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace v oblasti populární hudby za rok 2019. V kategorii Píseň roku je nominována píseň Bouře opavské kapely Kofe-in, dále píseň I přes to všechno frýdecko-místeckých Mirai a také skladba All Little Revolutions ostravské kapely The Truth Is Out There. Která z nich se stane Písní roku, bude zveřejněno po závěrečném hlasování poroty na galavečeru, který se bude konat 15. března v ostravské aule Gong.

Porota pro populární hudbu rozhodovala ve složení Antonín Kocábek (předseda), Milan Bátor, Zlata Holušová, Martin Hradečný, Lukáš Hradil, Richard Piskala, Kamil Rudolf, Jaroslav Špulák a Igor Vašut.

Porota se rozhodla nominovat na Cenu Jantar píseň Bouře kapely Kofe-in. Ta porotu zaujala mimo jiné přesvědčivým provedením videoklipu s pohádkově stylizovaným rámcem. Metaforicky vyprávěný příběh o krizi vztahu obsahuje pozitivní poselství ve smyslu překonání překážek, důvěry a nové naděje.

Píseň I přes to všechno kapely Mirai je nominována za citlivé ztvárnění osobního tématu, které v textové rovině nepostrádá důležitou sebereflexi, vědomí vlastních chyb a potenciální možnost přijmout je jako šanci se posunout. Porota rovněž ocenila vkusné hudební aranžmá a melancholicky výstižnou hudbu.

Do třetice je na Cenu Jantar nominována píseň All Little Revolutions ze stejnojmenného alba kapely The Truth Is Out There (TTIOT). Té se úspěšně podařilo zkombinovat výrazný hitový potenciál s epicky hutným zvukem a dechberoucím zpěvem. Atributy, které sugerují intenzivní pocit výjimečné události, jsou u této písně přítomny v neobvykle intenzivní koncentraci.

*

Která z písní získá Cenu Jantar, bude jasné 15. března 2020, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování poroty.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány už potřetí celkem v osmi uměleckých oborech. Nominace ve všech kategoriích budou oznámeny do poloviny února. Kromě výročních cen budou uděleny také dvě ceny za celoživotní přínos v oblasti kultury Moravskoslezského kraje.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. března galakoncert v aule Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i významní zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například klavírní virtuos Ivo Kahánek, sopranistka Veronika Rovná Holbová, kapely Mirai, The Truth Is Out There a Bratři Orffové, zpěvačka Vladivojna La Chia, muzikálový zpěvák Lukáš Adam, Přípravný sbor Permoník a orchestr souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR » Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.