Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Petr PanFlute pokřtí album v Opavě a říká: Díky mystickému zvuku se Panova flétna těší oblibě

Petr PanFlute pokřtí album v Opavě a říká: Díky mystickému zvuku se Panova flétna těší oblibě

16.2.2020 07:55 Hudba

Opavská kulturní organizace (OKO) připravuje spolu s opavským rodákem a hudebníkem Petrem Tomečkem alias Petrem PanFlute velkolepý benefiční koncert s názvem Nech mě plakat. Konat se bude 20. února od 19 hodin v kostele sv. Václava na Pekařské ulici za účasti známých osobností českého šoubyznysu. Mezi nimi nechybí jména jako Bára Basiková, Daniel Hůlka a další. Výtěžek akce poputuje anesteziologicko-resuscitačnímu oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

Zvětšit obrázek

Petr PanFlute.
Foto: Jan Kováč

Původně jsi vystudoval konzervatoř v Ostravě v oboru hra na trubku. Jak ses dostal k nástroji Panova flétna?

Byl to čistý kalkul, po zhruba desetileté odmlce v hudební branži jsem uvažoval, na který nástroj začnu hrát, abych nebyl znovu jeden ze stovek trumpetistů…Úplnou náhodou jsem v té chvíli potkal světovou hráčku na Panovu flétnu Liselotte Rokytu a díky ní si tento nástroj oblíbil. Bylo rozhodnuto.

Co tě na tomto nástroji fascinuje natolik, že jsi opustil trubku, na kterou jsi hrál od dětství?

Můžu-li být naprosto upřímný, to, co mě na Panově flétně opravdu vyhovuje, je fakt, že jsme v České republice pouze dva až tři hráči, tudíž práce je dostatek. Tento nástroj se díky svému mystickému zvuku stává velmi oblíbený a vyhledávaný.

V Opavě ses narodil a vyrůstal, pak jsi 15 roků žil v Praze. Nyní jsi zase tři roky „opavský“. Co tě přimělo k návratu?

Opět budu naprosto upřímný, byla v tom „žena“, se kterou už sice nežiji, nicméně jsem za návrat zpět do Opavy moc rád… Blíže své rodině a blíže i spoustě dobrých muzikantů.

Dá se s nástrojem Panova flétna slušně uživit? Hraješ častěji v České republice, nebo spíše přichází v úvahu spíše zahraničí? 

Určitě se hraním na Panovu flétnu uživit dá… Momentálně jsou častější angažmá v České republice, nicméně již za sebou mám i první zahraniční zkušenosti, a to v Německu či Dánsku, kde jsem mohl vystupovat společně s fenomenální houslistkou Ladou Fedorovou a vynikající klavíristkou Lucií Kauckou.

V nabídce českých základních uměleckých škol dosud Panova flétna chybí… Už se ti ozval někdo, kdo by měl zájem se na ni učit? 

Nabídek na možnost tento nástroj vyučovat je poměrně dost, nicméně odmítám díky své umělecké zaneprázdněnosti.

Jak je to s původním repertoárem? Panova flétna je prastarý nástroj spojený s folklorem. Existuje dostatek zajímavých skladeb, nebo hraješ hlavně úpravy?

Já osobně hraji převážně úpravy skladeb z repertoáru jiných dechových nástrojů, původní repertoár pro Panovu flétnu je opravdu spíše folklorního charakteru.

Jsi jedním z protagonistů benefičního koncertu, který svede dohromady zajímavé spektrum umělců. Proč ses rozhodl angažovat tímto způsobem?

Původně se mělo jednat o menší koncert, při kterém pokřtím své první album. Pak si tato akce začala žít tak trochu svým životem a nyní je z toho snad jedna z nejzajímavějších kulturních událostí tohoto roku v Opavě.

Koncert má název Nech mě plakat. Mohl bys tento podtitul vysvětlit?

I podtitul tohoto koncertu vznikl velkou náhodou. Na začátku roku 2019 jsem objevil prostřednictvím sociálních sítí úžasně zpívající a zdravě smýšlející krásnou sopranistku Vandu Šípovou, která ve svém repertoáru měla známou árii Lascia Ch’io pianga. Právě ta v překladu znamená Nech mě plakat. Podle ní jsem se rozhodl pojmenovat své debutové CD i koncert. Handelova Lascia Ch’io pianga samozřejmě také chybět nebude.

Kdo se na cédéčku dále podílel a jakou hudbu obsahuje?

Na CD Nech mě plakat najde posluchač nejznámější melodie filmového plátna a muzikálů v úpravě pro Panovu flétnu a za doprovodu živého orchestru s klavírem. Velké díky patří Pavlu a Petru Ormovým, kteří mi po celou dobu příprav a natáčení neskutečně pomáhali.

Na koncertě spojí síly velmi rozmanitá skupina umělců. Kdo všechno vlastně v kostele sv. Václava vystoupí a jakou bude mít benefice dramaturgii a co na koncertě zazní?

Pozvání na Benefiční koncert Nech mě plakat přijala celá řada umělců, především legendy Bára Basiková a Daniel Hůlka, ale i mladé pěvecké talenty Eva Burešová, Genny Ciatti či Ivanka Košínová. Zazní také písně Karla Gotta v podání vynikajícího Honzy Mlčocha či písně Freddieho Mercuryho z úst Petera Paula Pačuta. Nebudou chybět ani instrumentální skladby přednesené houslistkou Ladou Fedorovou, klavíristkou Lucií Kauckou a fenomenálním švýcarským hráčem na violoncello Sébastienem Breguetem. Recitace se ujme Alexej Pyško, celým večerem pak provede Eva Čížkovská.

Koncert je z větší části vyprodán, jak bys pozval k účasti i ty, kteří dosud váhají, nebo o této benefici nevěděli?

Prostě jen „přijďte, bude to stát za to“.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.