Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba David Stypka zahájil nový seriál on-line koncertů. Přes velké porodní bolesti se záznam povedl

David Stypka zahájil nový seriál on-line koncertů. Přes velké porodní bolesti se záznam povedl

10.4.2020 10:10 Hudba

Nový portál StreamConcert.tv ve čtvrtek večer zahájil svou sérii živých přenosů koncertem Davida Stypky a Bandjeez. Příjemné a rodinné zázemí poskytl Richard Kroczek mladší z kapely Buty, jenž za projektem stojí. V písni Dobré ráno, milá si zazpívala i známá ostravská herečka Lada Bělašková. Nechybělo ani imaginární publikum, bohužel to skutečné doma u počítačů řešilo více technické problémy spojené s přenosem. A tak si asi většina fanoušků pustí záznam znovu raději až v tuto chvíli, kdy je již zveřejněn.

Zvětšit obrázek

David Stypka během on-line koncertu.
Foto: StreamConcert.tv

David Stypka má jednu výhodu ve srovnání s jinými českými umělci. Pokud je mi známo, nemá jedinou slabou písničku, a tak vlastně jakýkoliv playlist může být současně jeho „best of“. Během koncertu pochopitelně zazněl pestrý mix písní z obou alb Čaruj a Neboj. Začalo se songem Dělám, nechyběly Čaruj, Lovec a další skladby. Zazněla také píseň Domů, která by se měla objevit na nové desce, ale to bude „kdovíkdy“, vysvětlil Stypka. Překvapivý byl imaginární potlesk, který následoval téměř po každé skladbě. Tahle recese, která zpočátku možná pobavila, však poměrně brzy ztratila své kouzlo.

Stypka sáhnul také ke své dřívější tvorbě. Pohádka je starší píseň, ale lidé si o ní často říkají, vysvětloval zpěvák. Po pětatřiceti minutách následovala pauza, během níž proběhl rozhovor moderátora Davida Tobiasze se Stypkou o muzice, ale také o alkoholu, inspiracích, pověstných frýdecko-místeckých jamech apod.

Zajímavou inovací byla akustická kulisa, která vyplnila zvukové mezery mezi písněmi. Jednou to byly cikády, jindy třeba šumění moře. „Tak jsem s sebou přivezl zvuky míst, kde bychom chtěli být, kdybychom mohli,“ vysvětlil zpěvák. Fragmentární Tvoje oči Stypka popsal jako nedokončenou věc, která si říká i neříká o dopsání. Přikláním se k táboru, který si myslí, že by měla zůstat, tak jak je. V lapidárním a nevyřčeném je obsaženo prostě vše podstatné. Z dalších skladeb zazněl sugestivní Kříž, který získal vzhledem k turbulencím v životě frontmana symbolický rozměr. Podivně ale působily škrty a změny v pořadí písní, které zpěvák ve dvou případech inicioval.

Nechyběly ani písně Láska není a Dobré ráno, milá, ve které došlo k zajímavé úpravě textu: Ne, prášky nechci, možná chceš ty, a potom spolu do průseru… začal Stypka nečekaně ironickou parafrázi vlastní písně, kterou okořenil i hereckým podáním. „Rozloučíme se s vámi, jak jinak než písničkou, viďte?“ naznačil závěr koncertu zpěvák, který pro rozloučení s diváky zvolil erbovní song Jericho.

První koncert „trilogie“ moravskoslezských kapel v podání Davida Stypky a Bandjeez byl bohužel v přímém přenosu nesledovatelný. Sekání a výpadky byly častější než plynulý obraz.

Následující den ráno se ale objevil celý záznam, který nabízí atmosféru koncertu už bez technických lapálií. Pohodová atmosféra, uvolněnost, vtipkování, to vše bylo moc fajn. Bylo vidět, že muzikanti koncert odehráli s velkou chutí, instrumentálním nadhledem a vitalitou. Stypka zpíval uvolněně a s drajvem, dokázal do songů vnést svou obvyklou dynamiku a výraz, ale také prvky nadsázky a humoru.

Ne všechny legrácky byly vydařené. Kapela mohla věnovat více pozornosti publiku, které na ni čekalo doma, než umělému potlesku, který mně osobně spíše překážel. Větší kontakt s lidmi, oslovení, interakce a „zapojení“ do děje by zafungovaly lépe.

Moderátor Tobi se sice snažil, ale nemohl jsem se zbavit dojmu, že je tam – s výjimkou přínosného rozhovoru – tak trochu zbytečný.

Doufejme, že dnešní stream ostravské kapely Nedivoč už proběhne v lepší technické kvalitě. Je to lepší , než kdyby se nedělo nic a nastalo by ticho.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.