Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Další on-line koncert hráčů ostravské filharmonie přinesl prvotřídní výkony všech zúčastněných

Další on-line koncert hráčů ostravské filharmonie přinesl prvotřídní výkony všech zúčastněných

8.5.2020 12:03 Hudba

Janáčkova filharmonie ve čtvrtek pokračovala v sérii on-line koncertů, na nichž se představují jednotliví hráči orchestru a jejich hosté v sólových rolích. Tentokrát možná naposledy úplně prázdný velký sál Domu kultury města Ostravy rozezněli Dušan Foltýn, Tomáš Thon, Ivo Fišer a Radana Foltýnová. Na programu byla hudba barokních a romantických skladatelů.

Zvětšit obrázek

Dušan Foltýn a Tomáš Thon během on-line koncertu.

Francesco Saverio Geminiani byl významný italský houslista a skladatel. Ve své tvorbě se soustředil především na formu koncertu a sonáty. Geminianiho Sonáta e moll pro hoboj a varhany zazněla v podání hobojisty Dušana Foltýna a varhaníka Tomáše Thona. V jejich interpretaci vynikly nádherná, jemná melancholie pomalých vět, rozezpívaná klenutá kantiléna hoboje s lehkými a pružnými melodickými ozdobami i soustředěná atmosféra prorůstající všemi větami. Foltýn i Thon se interpretací barokní hudby erudovaně zabývají dlouhodobě. Z jejich hráčských i obecně hudebních zkušeností vyvěralo pevné, po všech stránkách přesvědčivé pojetí.

Baroko a romantika – JFO Live Stream

🥁 Super novinka!!! Příští týden bude čtvrteční koncert (14. 5. 2020) poprvé už opět i s vámi – našimi posluchači v sále. Symbolicky jsme kapacitu sálu v 66. sezóně stanovili na 66 míst. Vstupenky v ceně 100 Kč na vystoupení violoncellistů Jiřího Hanouska (koncertní mistr), Lukáše Novotného, houslistky Lenky Hejnešové a klavíristky Elišky Novotné, kteří nastudovali skladby Händela, Haydna a Beethovena, můžete zakoupit od pondělí 11. května 2020 od 8:00 👉https://1url.cz/XzEfg.Pro příznivce klasické hudby, kterým jistě stejně jako nám chybí v těchto dnech koncerty, připravuje Janáčkova filharmonie Ostrava pravidelné živé přenosy – vystoupení svých členů. Vysíláme je ze společenského sálu Domu kultury města Ostravy v tradičním ostravském koncertním čase – tedy vždy ve čtvrtky od 19 hodin.👉 Francesco Geminiani: Sonáta e moll pro hoboj a varhany👉 Gabriel Fauré: Elegie c moll pro violoncello a klavír op. 24👉 Georg Philipp Telemann: Sonáta g moll pro hoboj a varhany👉 Camille Saint-Saëns: Allegro appasionato op. 43Dušan Foltýn – hobojTomáš Thon, j. h. – varhanyIvo Fišer – viloncelloRadana Foltýnová, j. h. – klavírPRODEJ vstupenek na další sezónu byl spuštěn – www.jfo.czPřenos pro vás zajišťuje www.fb.com/recrewbroadcasting/ , kterou tvoří převážně absolventi a studenti oborů multimediálních technik a audiovizuální tvorby na Slezské univerzitě v Opavě.Podpořme umělce na volné noze www.donio.cz/Muzikanti——————————————-The Janáček Philharmonic Ostrava joins online music events. For fans of classical music, which certainly like the Ostrava orchestra are missing concerts these days, they have prepared a regular live broadcasts of its members performances. The concerts will be streamed each Thursday at 7 p.m. an it will be possible to watch them on the Facebook profile of the Janáček Philharmonic Ostrava.

Zveřejnil(a) Janáčkova filharmonie Ostrava dne Čtvrtek 7. května 2020

Teskný, táhlý smutek se prostíral v následující skladbě, kterou byla Elegie c mol pro violoncello a klavír, op. 24. Dílo francouzského skladatele Gabriela Faurého je typické jemnou lyrikou a aristokratickou zdrženlivostí. Jako tradicionalista se Fauré nenechal zlákat kouzlem impresionismu, jeho Elegie však má vášnivý výraz. Interpretace violoncellisty Iva Fišera nepostrádala žádnou z romantických poloh, jeho bravurní pojetí oplývalo krásou tónu a vyznačovalo se zřetelnou artikulací a frázováním. Spolehlivou oporou mu po celou dobu byl technicky i výrazově kultivovaný klavírní doprovod Radany Foltýnové.

Georg Philipp Telemann a jeho gigantický hudební odkaz. Upřímně řečeno, každá možnost slyšet naživo dílo tohoto vrstevníka Johanna Sebastiana Bacha ve mně vyvolává radostné očekávání. Ve své době byl Telemann považován za nejlepšího žijícího skladatele, nad své kolegy vynikal šíří vzdělání, ovládal plynně několik světových jazyků a měl i velké literární nadání. Roku 1728 založil první německý hudební časopis, kde uveřejňoval i skladby svých současníků. Celá Telemannova tvorba má slovy docenta Ivana Měrky „ty nejkrásnější znaky pozdního baroka a navíc přináší jakousi radost z muzicírování pro účinkující i pro posluchače“.

Z Telemannovy Sonáty g moll pro hoboj a varhany v podání hobojisty Dušana Foltýna a varhaníka Tomáše Thona na mne dýchla neuvěřitelná lehkost a bezstarostnost. Její hudba je přirozená, čistá a melodicky spontánní. V porovnání s osobním stylem generačního kolegy Geminianiho jsou Telemannovy melodie klenutější a obsahují bohatší spektrum výrazových odstínů a nálad. Dušan Foltýn se svým kolegou a dlouholetým spoluhráčem Thonem představili opět naprosto precizní, stylově přesvědčivé pojetí, které provázela líbezná zvukovost, charismatická hudební výstavba a příjemně kontrastní tempa.

Závěrem koncertu se kruh hudební historie opět pootočil k hudebnímu romantismu. Francouzského skladatele Charlese Camille Saint-Saënse zajímavě charakterizoval jeho kolega a neméně slavný mistr Charles Gounod: „Saint-Saëns je hudební síla, jaké neznám druhé. Vyzná se ve svém umění jako nikdo jiný; mistry zná nazpaměť, orchestr ovládá hravě, jako hravě hraje i na klavír, tím je řečeno vše. Je hudebník velkého formátu: kresli a maluje své hudební obrazy rukou mistrovskou.“

Saint-Saëns věnoval violoncellu mnoho krásných skladeb, mezi něž počítáme oba violoncellové koncerty, dvě sonáty (c moll a F dur), několik Romancí a také Allegro appassionato op. 43, které vzniklo v roce 1902. Jeho popularitu zajišťuje efektně stylizovaný sólový part violoncella, který Ivo Fišer zahrál s velkou působivostí a brilancí. Jeho interpretace vynikala skvělou technikou, překrásným tónem a přednesem, který byl promyšlený a emocionálně působivý, aniž by zabřednul do přílišného patosu.

Koncert z produkce Janáčkovy filharmonie opět provázela vyvážená dramaturgie a prvotřídní výkony všech účinkujících.  Je zapotřebí rovněž ocenit bezprecedentní iniciativu hráčů Janáčkovy filharmonie, neboť jejich pravidelné týdenní koncerty „on-line“ jsou ojedinělé v celorepublikovém spektru, vezmeme-li v potaz aktivity jiných orchestrů.

Nezbývá než doufat, že se brzy podíváme na koncert JFO také osobně. Už příští týden ve čtvrtek 14. května je možno navštívit další vystoupení umělců z řad Janáčkovy filharmonie a jejích hostů fyzicky. Sice jen v omezené kapacitě, ale i taková první vlaštovka má své vzácné kouzlo a určitě nezůstane ve své odvaze a touze osamocena.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.