Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Živý kontakt s hudbou je prostě nenahraditelný. Do sálu filharmonie se vrátili první diváci

Živý kontakt s hudbou je prostě nenahraditelný. Do sálu filharmonie se vrátili první diváci

15.5.2020 00:08 Hudba

Pod hlavičkou Janáčkovy filharmonie Ostrava se ve čtvrtek večer uskutečnil další streamovaný koncert, tentokrát ovšem se zásadní novinkou: posluchači mohli být u toho osobně. Sice jen v omezeném počtu a s patřičnými rozestupy v jednotlivých řadách, avšak přece jen osobně a fyzicky na koncertě. Na programu byla hudba klasiků Georga Friedricha Händela, Ludwiga van Beethovena a Josepha Haydna v podání Jiřího Hanouska, Lukáše Novotného, Lenky Hejnešové, Daniela Svobody a Elišky Novotné.

Zvětšit obrázek

Ze čtvrtečního streamu, během kterého v sále seděli první diváci.

Po více než dvouměsíční pomlce jsem si sbalil fidlátka a odjel večer z domu. Děti byly trochu zaražené a divily se. Jak rychle se z dříve nemyslitelných věcí stane rutina… Vyrazit na živý koncert nebylo v uplynulých dvou měsících možné. Možná proto jsem pociťoval jakési zvláštní chvění, jak to vlastně celé dopadne.

Někteří Ostravané si o koronaviru myslí své. Dosvědčovaly to přetékající zahrádky restauračních zařízení, lesklé půllitry i matné úsměvy na tvářích. V Domě kultury už jsem na roušky narazil. Bylo jich sice jen pár, magických 66 posluchačů jsem nenapočítal, ale přišli. Velký sál Domu kultury vypadal zvláštně, s několika posluchači, roztroušenými po jednom nebo po dvojicích napříč dlouhými řadami. Technici, fotograf a ticho, jen šepot, namísto obvyklého zurčení a mumraje obecenstva.

Live Stream JFO

Příští týden bude čtvrteční koncert (21. 5. 2020) opět i s vámi – našimi posluchači v sále. Vstupenky v ceně 100 Kč v prodeji zde 👉 https://1url.cz/vzB3x.Pro příznivce klasické hudby, kterým jistě stejně jako nám chybí v těchto dnech koncerty, připravuje Janáčkova filharmonie Ostrava pravidelné živé přenosy – vystoupení svých členů. Vysíláme je ze společenského sálu Domu kultury města Ostravy v tradičním ostravském koncertním čase – tedy vždy ve čtvrtky od 19 hodin.👉 Georg Friedrich Händel: Sonáta pro dvě violoncella a klavír op. 2 č. 8👉 Ludwig van Beethoven: Sedm variací Es dur👉 Joseph Haydn: Klavírní trio G dur op. 82 č. 2 Hob.XV:25👉 Ludwig van Beethoven: Klavírní trio B dur, op. 11Jiří Hanousek – violoncelloLukáš Novotný – violoncelloLenka Hejnešová – housleDaniel Svoboda – klarinetEliška Novotná, j. h. – klavírPRODEJ vstupenek na další sezónu byl spuštěn – www.jfo.czPřenos pro vás zajišťuje www.fb.com/recrewbroadcasting/, kterou tvoří převážně absolventi a studenti oborů multimediálních technik a audiovizuální tvorby na Slezské univerzitě v Opavě.Podpořme umělce na volné noze www.donio.cz/Muzikanti——————————————-The Janáček Philharmonic Ostrava joins online music events. For fans of classical music, which certainly like the Ostrava orchestra are missing concerts these days, they have prepared a regular live broadcasts of its members performances. The concerts will be streamed each Thursday at 7 p.m. an it will be possible to watch them on the Facebook profile of the Janáček Philharmonic Ostrava.

Zveřejnil(a) Janáčkova filharmonie Ostrava dne Čtvrtek 14. května 2020

Přesně úderem sedmé vstoupili na pódium dva violoncellisté a jedna klavíristka. Jiří Hanousek a Lukáš Novotný jsou dlouholetými členy Janáčkovy filharmonie. Oba se přirozeně věnují i komornímu muzicírování a dnes je svedla dohromady úprava skladby Georga Friedricha Händela pro dvě violoncella a doprovod. Ten po celý koncert iniciativně obstarávala klavíristka Eliška Novotná.

Sonáta pro dvě violoncella a klavír op. 2, č. 8 s půvabnou pomalou větou působila jako terapie, krajní věty k ní tvořily tempový a dynamický kontrast. Sedm variací Es dur Ludwiga van Beethovena je poctou melodickému géniu Wolfganga Amadea Mozarta, jehož téma zpracovávají. S brilancí a výrazovou pružností je přednesli Jiří Hanousek a Eliška Novotná. Byl to Beethoven nekonfliktní, ale posluchačsky velmi příjemný.

Klavírní trio G dur, op. 82 č. 2 svedlo dohromady houslistku Lenku Hejnešovou, violoncellistu Lukáše Novotného a klavíristku Elišku Novotnou. Haydnova skladba měla v jejich provedení krásný zvuk, barevnou prokreslenost melodií a citlivě tvarovanou dynamiku. Finální věta s maďarskými folklorními názvuky nepostrádala ohnivý temperament a vtip. Ludwig van Beethoven a jeho klavírní trio B dur op. 11 byl posledním bodem programu. Zahráli jej klarinetista Daniel Svoboda spolu s Jiřím Hanouskem a Eliškou Novotnou.

Příjemný kontrast k Haydnově průzračné jednoduchosti. Důvtipná dynamika a nádherně zahraný klarinet Daniela Svobody, jehož barevný tón dokázal čarovat. Volná věta s rozezpívaným violoncellem Jiřího Hanouska, jehož téma posléze převzaly klarinet a klavír, měla něhu i pružnou eleganci v melodických ozdobách klavíru. Po této meditaci už následoval hravý závěr. A potlesk, který všichni účinkující přijímali s neskrývanou radostí a vděkem.

Koncert pořádaný Janáčkovou filharmonií ve mně zanechal velice příjemný dojem. Možná jste si toho doma u svých počítačů nevšimli, ale byl to možná první koncert vůbec, který nebyl rušen jediným zakašláním, krháním nebo smrkáním z řad publika. Jen ticho a obnažená hudba v empatické interpretaci všech umělců. Je mou milou povinností vyzdvihnout zejména nesmírně kultivovanou i energickou hru klavíristky Elišky Novotné, jejíž překrásně měkký úhoz naplnil všechny skladby rozmanitou barvivostí a báječně cítěným frázováním. Její elegantní, přesná a empatická hra byla doslova ozdobou každé skladby.

A já se už těším na další živý koncert. Rád své místo v kapacitně omezeném hledišti přenechám dalšímu, kdo by si chtěl vychutnat živé provedení a atmosféru, kterou nelze prostě ničím nahradit.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.