Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Cédéčko pro mě není funkční už deset let, říká Joker, zpěvák metalových Absolut Deafers

Cédéčko pro mě není funkční už deset let, říká Joker, zpěvák metalových Absolut Deafers

25.5.2020 05:56 Hudba

Rockově-metalová parta Absolut Deafers působí na hudební scéně už dvanáct let a během té doby absolvovala turné například s Arakainem, Kreysonem a dalšími tuzemskými stálicemi. Vyhlášený nouzový stav sice těmto ostravským chasníkům vzal plánované koncerty se spřízněnými Public Relations, nicméně o to s větší vervou se Absolut Deafers pustili do skládání nových písní. Se zpěvákem Janem „Jokerem“ Jaškem jsme však hovořili také o překonávání překážek nebo o cestách, které mohou být cílem, ale dozvíte se rovněž, se kterou dobročinnou organizací tato kapela spolupracuje.

Zvětšit obrázek

Ostravská kapela Absolut Defears.
Foto: archiv

Loni jste uveřejnili váš poslední klip, a to k písni Král. Jaký obecně máte ke králům vztah? Považujete je za ty, kteří získali moc a vládnou, nebo jsou to spíše ti, kteří mají především zodpovědnost za životy druhých?

Osobně bohužel žádného neznám, tak těžko soudit. V kontextu naší písně to má znamenat, že jsme všichni králem svých životů, jen díky tomu překonáme překážky, protože víme, co máme dělat. Někdy to vypadá, že všichni kolem nás vědí nejlíp, co máme dělat, ale to je bullshit.

Vaše poslední album vyšlo v roce 2016. Máte v plánu nový počin? Pracujete na nových písních?

V minulosti jsem dělal chybu, že jsem sliboval data, ale to už neudělám. Nové písně připravujeme. Vzhledem k tomu, že nám pandemie zrušila turné, času je na to dost, ale album teď neslíbím.

Dobrá, pojďme k dalšímu tématu. Jak vnímáte fakt, že hudební fanoušci kupují stále méně a méně hudebních nosičů? Má tato skutečnost na vás nějaký velký vliv?

Co je hudební nosič? (smích) Jelikož se pohybuju v IT světě, CD pro mě není funkční už asi deset let. Osobně jsem rád za streamovací platformy, protože díky tomu mohu poslouchat hudbu, na kterou bych normálně jen těžko narazil. Navíc fanoušek si cestu k podpoře kapely vždy najde. Ať už je to zmíněný „nosič“, triko, nazouvák na boty nebo prostě přijde do každé zaplivané díry, kde kapela hraje.

Jak podle vás aktuální nouzový stav a veškerá opatření s ním související ovlivní českou hudební scénu?

Na tuto otázku bohužel nemám dostatek informací. Sám jsem zvědavý, co se stane. Přijde mi, že je to příležitost pro menší kapely se více ukázat, ale těžko říct. Na předvídání se opravdu necítím.

V minulosti jste absolvovali turné například s Arakainem, respektive s Kreysonem a Dymytry. V čem tyto koncerty byly pro vás nejvíce přínosné? 

Je fascinující vnímat zákulisí takových kapel. Věřím, že každý si z toho odnes to své. Mě osobně fascinuje, jak to vše klape, jak je vše propojené a jak vše se vším souvisí. Někdy by člověk nevěřil. (smích)

Jak jsme právě zmínili, často jste vystupovali po boku známějších skupin. Jak se vám hraje s pocitem, že fanoušci nepřišli hlavně na vás, ale přišli na jiné skupiny? Je to o to více motivující, nebo naopak spíše svazující? 

Já osobně jsem s tímto pocitem bojoval celou dobu předskakování. Má to dvě stránky, kdy si říkáte: „Co tady, sakra, dělám, vždyť je všem u prdele, co tady předvádím.“ A druhá, kdy vnímáš tu příležitost, aby ses ukázal a zaujal. A tato příležitost se už nemusí opakovat.

Absolut Deafers každopádně existují dvanáct let. V jaké fázi se podle vás kapela v roce 2020 nachází? Máte pocit, že jste teprve na začátku, nebo třeba těsně před cílem? 

Slovy klasika: „I cesta může být cíl.“ Chceme si teď věci „posrat“ po svém a myslím si, že se nám to daří. Jsme parta lidí, které baví spolu hrát, vymýšlet nové věci a jít dál, to je ta zmíněná cesta (smích), a to je k nezaplacení.

Které faktory podle vás nejvíce ovlivňují, že se kapela stane úspěšnou? Je to pouze samotná muzika, dobrý management nebo štěstí, případně jiné faktory?

Myslím si, že je to od každého kousek. Být ve správný čas na správném místě a zůstat stát na vlastních nohách by mělo stačit.

Jaké příběhy se snažíte v textech zpracovat? Co daný příběh musí obsahovat, abyste se jej rozhodili zakomponovat do vašich textů?

Texty musí být má pravdivé a musí jít od srdce. Někdy mi přijde, že je to jakási terapie. Člověk pak poslouchá, co sesmolil před pár lety, a nestačí se divit, co se dozví.

Kde vidíte největší nedostatky kapely? V jakých oblastech víte, že se musíte zlepšit?

Vždycky to jde dělat lépe, to víme. Ale jsme super tým a věřím, že každou překážku hravě zvládneme.

Letos na jaře jste měli absolvovat turné s Public Relations, které bylo s ohledem na vyhlášený nouzový stav zrušeno. Bude se turné konat v jiných termínech? Co si od těchto koncertů slibujete?

Snažíme se termíny přesouvat na podzim, takže uvidíme, co bude. Na jaro se nám nepovedl ani jeden koncert, takže od podzimu si slibujeme, že jich vyjde více. (smích)

Spolupracujete také s organizací Zdravotní klaun. Proč jste si vybrali zrovna tuto dobročinnou organizaci a jak konkrétně s nimi spolupracujete?

Ano, prodejem našeho živáku (album Live z roku 2018 – poznámka autora) jsme podpořili organizaci Zdravotní klaun. Jejich práci jsem viděl na vlastní oči a je to dle mého nepostradatelná součást léčebného procesu. Do budoucna chceme určitě něco takového zopakovat a pomůžeme zase jiné organizaci, která pomáhá tam, kde je potřeba.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.