Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Šamanovo zboží: Ne tak docela doceněná kapela odehrála zdrcující on-line koncert

Šamanovo zboží: Ne tak docela doceněná kapela odehrála zdrcující on-line koncert

29.5.2020 00:46 Hudba

Originální ostravská kapela Šamanovo zboží vystoupila v živém streamu se svým aktuálním albem Čtvrtá polnice, na němž pokračuje v rozvíjení psychedelie a progresivního rocku. Během koncertu zaznělo i několik novinek.

Zvětšit obrázek

Jakub Novák hraje na elektronický nástroj těremin.

Ruská progrocková kapela IWKC prý Šamanovo zboží označila za fúzi King Crimson a Radiohead, žurnalista Dan Sywala zase za „post-všechno“. Co z toho platí? Všechno a nic. Šamanovo zboží je parta muzikantů, kterým podobné nálepky můžeme přišívat stejně jako hromadu dalších zajímavých přívlastků. A oni si v tom budou jen libovat a rozšiřovat záhadnost své hudby o nové děsivé propasti a soumračné zóny.

Album Čtvrtá polnice vzbudilo po svém vydání nadšený ohlas kritiky a na koncertě z něj zazněly písně jako Dělníci poezie, Zjevení, Elegie, Kov o kov atd. Přiznejme si, že jde v českém kontextu o hodně nestandardní desku, vymyká se totiž všemu. Vykloubená ze všech „ismů“ přináší často sebetrýznivou, zlověstnou reflexi čím dál více bizarní reality. Struktura jednotlivých písní je extrémně rafinovaná. Od nepravidelných rytmů po hlukové plochy, jež spolehlivě vyvolají orgastické nadšení ctitelů experimentální hudby, se kapele daří propojovat víceznačné konotace. Svérázná mystika vedle estetiky děsu, naprosto precizní, vybroušená forma, ale i improvizační skrumáže, aleatorika a konceptuálnost.

Šamanovo zboží Na Skladě

Šamanovo zboží Na SkladěOriginální ostravská kapela Šamanovo Zboží vystoupí se svým aktuálním albem Čtvrtá polnice, na němž pokračuje v rozvíjení psychedelie a progresivního rocku v tom nejlepším slova smyslu, který s sebou tento žánr nese. Rovněž představí písně zcela nové, ještě horké z pece, s novou paletou zvuků a nálad. Očekávejte drásající vystoupení, komplexní stavby písní, složité rytmy, sugestivní a kvalitní muzikantské výkony. Ruskou kapelou IWKC byli šamani popsáni jako fúze King Crimson a Radiohead, žurnalistou Danem Sywalou zase neologismem "post-všechno".Více se o nich doČtete na jejich webovkách: https://www.samanovozbozi.com/bio/ https://samanovozbozi.bandcamp.com/https://open.spotify.com/artist/0rixD6RTOAjk59phjIoNq1Chceš podpořit náš virtuální klub Na Skladě?Click the link!https://www.donio.cz/NaSklade#staysklad #nasklade #brnolive #dyckycejl #silentsound #MAESS #BIATEK #MA2 #Lacoustic

Zveřejnil(a) Šamanovo Zboží dne Čtvrtek 28. května 2020

Šamani živým koncertem Na skladě jednoznačně potvrdili, že jsou perfekcionisté a zvukoví novátoři. Dimenzí jejich hudby volně proplouvají efektové chiméry, smyčky a ostinátní figury. Slyšíte i nástroj těremin, jehož využití je v rámci kontextu mimořádně konstruktivní. Po technické stránce se jedná o skvěle disponované muzikanty, přičemž platí, že hypertrofický výraz, dokonalá souhra a hledání souvislostí jsou vždy prioritou před ryze technickou exhibicí. Za pozornost stojí také vokály, slušně zpívají oba kytaristé Jakub Novák a Martin Dytko, ale i basák Kamil Tomek, jehož řadím mezi nejlepší baskytaristy u nás.

Kapela si koncert Na skladě vychutnala bezmála s rituální obřadností, ale i smyslem pro humor a hyperbolu. Úlevná Tomkova vydechnutí po extrémně těžké pasáži, šklebící se Dytko, který hudbu prožívá až do morku svých kostí, epické i intravenózní bicí Dominika Bárta a Novákova ničím neotřesitelná přirozená autorita a vnitřní klid, s nímž vyzpíval jazykolamy o kole, které jen vyslovit a udýchat činí potíže, natož jim propůjčit hudební výraz. Kapela vyzařuje auru obrovské vnitřní i vnější svobody, může si experimentovat a vydat se libovolným směrem. Všichni členové na živém koncertě prokázali, že jsou perfektními muzikanty a skladateli.

Koncert Šamanova zboží jsem si pustil několikrát za sebou a stále ve mně visí pocit, že se jedná v současnosti o jednu z nejoriginálnějších, hudebně nejsevřenějších a nejpozoruhodnějších kapel Ostravska, ne-li širšího prostoru. V každém případě mohu s radostí konstatovat, že se nejedná o originalitu na úkor míry poslouchatelnosti. Šamani si svou muzikou netvoří epitaf, ale ukazují, že mají ambice psát hudbu, která roste z akutní vnitřní potřeby, je výkřikem i svědectvím o světě, je obnaženou, horkokrevnou a dýchající entitou.

Sečteno a podtrženo: úžasný koncert perfektní hudební party, od které lze očekávat velké věci. Rozhodně si jejich hudbu vyhledejte! Možná budete překvapeni, zaskočeni a zahnáni do úzkých. Ale právě v tom koutě, obehnáni pouze sebou samými, jenom v tom temném a těsném koutě si položíte otázku, zdali se znáte…

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.