Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Videoinscenací Smrt talentovaného vepře Divadlo Mír překonalo vše, co zatím nabídlo svým divákům

Videoinscenací Smrt talentovaného vepře Divadlo Mír překonalo vše, co zatím nabídlo svým divákům

13.6.2020 07:15 Divadlo

Divadla hledají v době koronavirové krize nejrůznější cesty ke svým divákům. Ostravské Divadlo Mír se mezi několika způsoby prezentace rozhodlo i pro formát videoinscenace. Členové tvůrčího týmu, který tvoří režisér Albert Čuba, kameraman a scénograf Petr Hrubeš, zvukař Jan Balcar, maskérka Gabriela Kupková, Ondřej Hlavica podepsaný pod světly a David Hlavenka podepsaný pod stavbou, se v produkci Veroniky Kusé rozhodli vytvořit videoinscenaci na základě textu Cenou Alfréda Radoka ověnčeného mladého českého dramatika Romana Sikory s názvem Smrt talentovaného vepře. Herecký tým tvoří Štěpán Kozub, Robin Ferro, Jana Juříčková, Lukáš Oramus, David Hlavenka a Ondřej Pavlica, kteří jsou hereckými partnery představiteli hlavní role vepře Mirka Albertu Čubovi.

Zvětšit obrázek

Albert Čuba v hlavní roli videoinscenace Smrt talentovaného vepře.

O monodramatu Smrt talentovaného vepře se na stránkách agentury Dilia, která pečuje o autorská práva dramatiků, dočtete toto: Smrt talentovaného vepře je příběhem prasete, které chtělo být člověkem. Myslelo si, že na to má mnohem větší právo než prasata, která nedisponují jakýmkoli talentem. Protože toto prase disponovalo talentem. Toto prase umělo zpívat. Dokonce v sobě objevilo nadání herecké. Dokonce se naučilo i číst. Tedy alespoň si myslelo, že to všechno umí. A možná si to mysleli i řezníci, kteří je za umělecký výkon vypustili z uličky, jíž si to jako ostatní prasata mašírovalo na smrt a další zpracování, a umožnili mu pro jeho talent, pro jeho umění, umění s velkým U, dožít se patnácti let. Jenže čas oponou i trhem trhnul a jatka se zavírají. A co s nadbytečným přestárlým prasetem? Tak aspoň do konzervy, na paštiku. Anebo co takhle útulný prasečí hrobeček na dvorku uzavřených jatek? Hrobeček důstojný velkého prasečího génia. Ale předtím, ještě předtím je zapotřebí zrekapitulovat si celý život. A byl to věru krásný život. Je zkrátka o čem povídat.

Divadlo Mír se profiluje jako platforma pro zábavné divadlo. Jako takové se orientuje především na komedie. Mnohdy jsou zde k vidění kusy s problematickou úrovní výchozího dramatického textu, inscenované tak, aby se diváci především smáli. Nic proti tomu, pokud není překročena laťka vkusu, pokud se nepoužívají samoúčelně vulgarismy a pokud se smích z diváků nedoluje bez ohledu na to, čemu se smějí, hlavně že se smějí.

Ze strany odborné kritiky už zazněl několikrát hlas volající po skutečně kvalitní textové předloze. A tentokrát bylo toto přání vyslyšeno.

To že Albert Čuba je skvělý herec, je známo od dob, kdy zářil ve skvělých a náročných rolích v souboru Komorní scény Aréna, po léta nejlepším divadle v České republice. V postavě vepře Mirka je zde opět ten starý známý Čuba se skvělým smyslem pro hru slovem, pro pointu, místy až uhrančivou mimiku. Jeho vepř Mirek sice na první pohled vypadá komicky, ale v hloubce této postavy je Albertem Čubou maximálně využit tragikomický potenciál Sikorova textu.

Tvar videoinscenace je přitažlivý, obrazově bohatý, zvukově atraktivní. Všichni ostatní herci, mezi kterými, jak jinak, dominují Štěpán Kozub a Robin Ferro, účelně a úsporným způsobem, který je velmi podřízen důsledně budované emocionální lince, slouží ve prospěch celkovému účinku.

Smrt talentovaného herce není žádná primitivní komedie, ale zcela jistě zaujme náročné i méně náročné diváky. A může se stát i jistým mezníkem: možná se blíží doba, kdy se v Divadle Mír budeme chodit zasmát na skvosty domácí i zahraniční komediální dramatiky. Videoinscenace Smrt talentovaného vepře je tedy velkým příslibem pro budoucnost tohoto divadla.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.