Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Shakespearovské slavnosti budou! Andrej Harmečko v předvečer festivalu říká: Náš hlavní cíl je teď přežít

Shakespearovské slavnosti budou! Andrej Harmečko v předvečer festivalu říká: Náš hlavní cíl je teď přežít

23.7.2020 20:03 Divadlo

Andrej Harmečko, který vede tým připravující Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě, je rád, že akce může být díky čtvrtečnímu zmírnění restrikcí zahájena, a doufá v její hladký a nekomplikovaný průběh, i když připouští, že se v následujících dnech ještě může stát cokoliv. Povídali jsme si s ním o přípravách na festival v době koronavirové krize, o nejrůznějších protichůdných opatřeních odpovědných orgánů a o pocitech, které to všechno doprovázejí.

Zvětšit obrázek

Pořadatel Letních shakespearovských slavností v Ostravě Andrej Harmečko.
Foto: Ladislav Vrchovský

Je čtvrtek 23. července odpoledne, den před zahájením letošních ostravských Letních shakespearovských slavností. Jaké jsou v této chvíli vaše pocity a na co hlavně myslíte?

Pocity? Člověk by si mohl říct, že snad přijde nějaká úleva, že můžeme nakonec akci zorganizovat. Ale v podstatě náš stres byl tak dlouho bičován nejistotou, že v této chvíli nejde o úlevu, ale o pocit zodpovědnosti z toho, že musíme rozjet festival který je nejen skvělý divadelně, ale také velmi bezpečný pro diváky. Chceme, aby se tady v hledišti na Slezskoostravském hradě cítili dobře. Takže se snažíme nejen dbát na to, co nám přikazuje Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje. Snažíme se udělat ještě věci navíc. V tuto chvíli to tedy není o pocitech. Je to o tom připravit a dodělat všechno do zítřka tak, aby to bylo perfektní.

Co tedy teď děláte?

Teď jsme objednali speciální postřiky do vnitřních prostor. To jsou postřiky, které likvidují koronavirus na dotykových plochách. Také všechny toalety budou ošetřeny tímto nanonástřikem. Řešíme, jak ještě lépe postavit hlediště pro diváky, aby měli více prostoru. Část hlediště už prostornější je, protože ve chvíli, kdy jsme spouštěli předprodej, jsme zadní část přizpůsobili přísnějším požadavkům na větší rozestupy mezi sedadly. Úplně jsme zlikvidovali volné sezení. Každý má svoje místo. Takže se diváci nebudou tlačit na sebe. Máme sice dvacet výdejníků s dezinfekcí, ale přidáváme ještě čtyři další velké výdejníky pro veřejnost.

Také jsme dnes připravili e-mail pro všechny předplatitele elektronických vstupenek, což je devadesát procent všech diváků. Ti všichni dostanou zprávu se sumarizací všeho, co v areálu mohou očekávat. Jakým způsobem se připravit. Důležitá je informace, že nebudeme půjčovat deky. Protože prát 600 dek po každém jednotlivém použití, to už prostě nezvládneme. Všechny tedy vyzýváme, aby se teple oblékli, případně si přinesli svoje deky. Nějaké přikrývky budou i přímo v areálu ke koupi.

Máte s tím vším nějaké náklady navíc?

Samozřejmě. Ale pořád to není tak drastické, jako kdybychom museli třeba usadit jen polovinu návštěvníků nebo nepořádali akci vůbec. Nebo kdybychom museli měnit areál.  Stále to je něco, co je zvládnutelné. Ale všechno je to spíše o tom, že jsme hodně stáli o možnost festival navzdory všem nepříznivým podmínkám a situaci s řešením pandemie uspořádat. Je to velká tradice, na kterou jsme hrdí. Máme v zádech mnoho diváků, kteří se těší a chtějí přijít. Snažíme se udržet tradici a nepřerušit naši činnost. Takovému cíli lze obětovat nějaké další náklady. Je to o hrdosti a o zodpovědnosti, nikoliv o počítání korun. Teď už to, co říkám, platí pro všechny pořadatele Shakespearovských slavností v každém městě, kde probíhají. Letos ten festival je o přežití a udržení. Není to o tom, že parametry jsou teď takové, nebo makové. Teď musíme přežít do příštího roku a pokusit se přečkat negativní situaci.

Minulý pátek došlo k náhlým restriktivním opatřením vyhlášeným Krajskou hygienickou stanicí v Ostravě. V této chvíli jsou ta opatření rozvolněna. Epidemiologická situace se ale nijak zvlášť nezměnila. Jak vnímáte tuhle kauzu z dnešního pohledu?

Máme samozřejmě radost, že můžeme festival zahájit. Strávili jsme mnoho času přesvědčováním odpovědných úřadů o tom, že festival má určité bezpečnostní parametry, které diváci nebudou moci ignorovat. Je jasné, že všechna ta z minuty na minutu vyhlášená opatření jsou příliš restriktivní. Že nerozlišují organizační jemnost a specifika nejrůznějších akcí. Nejen kulturních, ale obecně. Nabyl jsem dojmu, že nemáme k dispozici nějakou jasnou strategii, jasný plán pro chvíli, kdy indikátory začnou něco varovného říkat. Reakce v takové chvíli by měla být adekvátní. Uvědomme si, že tady jde o omezování základních práv a svobod. Možná se to bude někomu zdát nadnesené, ale pro mě jako člověka je to velmi důležité a zásadní. Dokonce bych řekl životně důležité. Uvědomuji si, že jsme ve vážné situaci a je třeba chránit životy a zdraví lidí. Na druhé straně, když se přistupuje k omezením, měla by ta omezení vycházet z naprosto precizní analýzy. A za druhé, chceme doslova chirurgicky přesné zdůvodnění, proč a jaká omezení jsou v tuto chvíli nutná a platná.

Všichni si v tuto chvíli přejeme, aby ostravské Letní shakespearovské slavnosti proběhly. A jsme rádi, že v plánovaném termínu začnou. Na druhé straně, nepřijde vám, že ta opatření z pátku minulého týdne se dnes díky jejich rozvolnění zdají opravdu zbytečná? Jak tohle má veřejnost hodnotit?

Vůbec se neodvažuji navrhovat, jak to má veřejnost hodnotit. To ať si každý vyhodnotí sám. Na naší straně byl patrný ten náš boj. Snažili jsme se argumentovat. Říkali jsme, že nechápeme, proč se toto děje. Jak to popsat? Máte pravdu, je to těžko pochopitelné.

Dnešní vyjádření ministra zdravotnictví a premiéra hovoří o tom, že v následujících dnech může dojít k dalším plošným opatřením, pokud se počet nakažených bude dále zvyšovat. Co na to říkáte?

Uvědomte si, že já už nemám žádné pocity. Jestli ze mě chcete dostat emoce zloby, nebo zmatení, tak je nedostane, protože já jsem v tuto chvíli absolutně bez emocí. Pokládáte mi otázku, na kterou nedokážu odpovědět. Já se dokonce vyhýbám i tomu, mít na to všechno nějaký názor. Protože bych se mohl dostat do situace, ve které bych byl v konfliktu se svou vlastní osobností. Kdybych připustil, že v pondělí přijdou nějaká další pro nás likvidační opatření, tak bych se musel emočně rozpadnout. Prostě to beru tak, že se něco děje, a co konkrétně se stane, to se stane. Jen doufám že vzhledem k reakci veřejnosti na rozhodnutí krajské hygieny z minulého pátku ministr zdravotnictví a další orgány budou schopni nějakého poučení. Upřímně: Nedovedu si představit, že teď někdo vystoupí a dnešní nařízení, kterým se rozvolňují ochranná opatření, za pár dní zase zruší a nařídí jejich opak. Považuji za naprosto nepředstavitelné, že v pátek někdo něco nařídí a v pondělí to změní. Pokud by se to stalo, nebudu už říkat vůbec nic.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.