Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Stará aréna vstává z mrtvých. Chceme dát prostor novým talentům, říká Daniel Hrabovský

Stará aréna vstává z mrtvých. Chceme dát prostor novým talentům, říká Daniel Hrabovský

31.7.2020 07:28 Divadlo

Takřka kultovní stánek mladého progresivního umění, hlavně toho divadelního – tak se profilovala ostravská Stará aréna na Masarykově náměstí. Před několika málo lety měla nakročeno k velkému uznání u diváků i u odborné veřejnosti. Vše ale dospělo k neblahým koncům a k rozchodu jak profesnímu, tak lidskému mezi tehdejším manažerským a uměleckým vedením. Nyní se ale zdá, že se opět blýská na dobré časy. Do vedení uměleckého provozu nastoupil Daniel Hrabovský, mladý muž zatím známý spíše mezi neprofesionálními diváky a ochotníky.

Zvětšit obrázek

Nový dramaturg Staré arény Daniel Hrabovský.
Foto: Ladislav Vrchovský

Co všechno jsi ve světě regionálního neprofesionálního divadla dosud dělal?

Podílel jsem se na organizaci divadelní přehlídky Ostravské buchary a ve frýdecko-místeckém Divadle Duo jsem se věnoval režii loutkových představení pro děti. Na ostravském waldorfském lyceu jsem vyučoval v rámci osnov povinnou dramatickou výchovu s cílem nastudovat ročníková divadelní představení.

V červenci jsi nastoupil do Staré arény. Do jaké pozice?

Měl bych asi zmínit organizační strukturu. Stále funguje Stará aréna s.r.o., jejímž šéfem je mimo jiné Zeno Václavík a jejíž podnikatelskou činností je provozování kavárny. I když tato kavárna spadá pod Starou arénu s.r.o., má zcela samostatné vedení. Vedle toho zde v objektu působí další subjekt, Divadlo aréna, z.s. V něm bych měl působit v pozici uměleckého šéfa a dramaturga.

To znamená, že bývalý principál Zeno Václavík už neaspiruje na člena divadelního spolku?

Přesně tak. Teď nás čeká valná hromada, která zvolí nové personální vedení spolku. V této chvíli platí dohoda, že v divadelním spolku budu působit jako předseda spolku, principál a dramaturg v jedné osobě a není vyloučeno, že se občas zhostím i režie. Zeno Václavík už divadelní spolek na vlastní žádost nepovede.

Stará aréna se otevřela veřejnosti před několika týdny, zatím jako kavárna s programem, a připomíná to spíše hudební klub …

To je pravda. Chtěli jsme otevřít kavárenský provoz a dát tak najevo, že se probouzíme k životu, ale přišlo nám, že jen tak bez nějakého programu by to nebylo ono. Tak jsme se rozhodli zavést takzvané Hudební čtvrtky. Přece jen jsme v bývalém ostravském Divadle hudby, takže se ten žánr sám nabízí. Ostatně, tak trochu hudební klub není špatné z místní kavárny vytvořit.

Kdo tady zatím v červenci účinkoval?

Začali jsme přáteli, ale teď už se nabízejí další muzikanti a zpěváci. A v podstatě až do září je program Hudebních čtvrtků naplněný. Začali jsme koncertem Josefa Adamuse, ostravského rockera. Pak následovala Rozina Bálková Ribiero, velice kvalitní zpěvačka, pak Pavel Szabo a Pavel Kohn, ostravský písničkář, a Tony Evans, známý z televizní soutěže Česko má talent.

Co bys jako dramaturg chtěl ve Staré aréně provozovat?

My už tomu říkáme Nová stará aréna. V Ostravě je obrovská konkurence, co se divadel týká. V naší činnosti bych proto upřednostnil spolupráci s neprofesionálními divadelníky, ale také se studenty uměleckých škol. Vidím to jako líheň pro dobré amatéry, začínající herce, chtěl bych tady autorská představení. V návaznosti na naše Hudební čtvrtky bych ale rád navázal na bohatou ostravskou tradici hudebního divadla a kabaretu. V Ostravě přece před mnoha lety působilo slavné Divadlo pod okapem Luďka Nekudy, bylo tady Divadlo Waterloo. A dnes je v Ostravě mnoho úžasných muzikantských a pěveckých, ale i autorských talentů, kterým bych velmi rád dal prostor na kabaretní scéně. Hudební divadlo mě totiž baví snad ze všeho nejvíce.

Ty jsi i hudebník?

Hraju na klavír, na kytaru, na flétny, ale hlavně skládám muziku. Ostatně právě hudba mě přivedla k divadlu.

V několika uplynulých Hudebních čtvrtcích od účinkujících zazněly téměř protestsongy, velmi kritické písničky se satirickými texty namířenými proti společenským i politickým nešvarům …

Ale to přece k divadlu patří! Ke kultuře vůbec a ke kabaretu obzvlášť. Vyjadřovat se k aktuálním problémům. I tímhle směrem chceme jít.

Ostravě chybí i poetické a literární večery …

Ty bychom rádi realizovali v kavárně v rámci jejího programu. Mělo by to vypadat tak, že například jeden večer proběhne divadelní představení v divadelním sále, další večer bude program v kavárně, a ten může být hudební, recitačně poetický, literární a podobný. Na začátku srpna bychom rádi spustili nové webové stránky a tam se veřejnost všechno dozví. Už teď ale mohu prozradit, že první divadelní premiérou bude inscenace komedie Oskar, tedy jevištní zpracování divadelní předlohy proslavené filmové komedie, a to ve středu 30. září. A ještě bych chtěl poděkovat všem, kteří tady ve Staré aréně kdysi působili a pak z těch známých nešťastných důvodů odešli. Teď mi sami volají a říkají, že jsou rádi, že se Stará aréna opět vrací.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.