Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Štěpán Kozub si zahrál ve svém klipu pro kapelu Nedivoč a říká: Strachu by se mělo čelit

Štěpán Kozub si zahrál ve svém klipu pro kapelu Nedivoč a říká: Strachu by se mělo čelit

28.8.2020 10:13 Hudba

Kapela Nedivoč zveřejnila novou píseň Lovec v pasti na medvědy. Hudbu a text napsal Jiří Krhut, pod režií a scénářem sugestivního videoklipu je podepsán oblíbený ostravský herec Štěpán Kozub. Právě toho jsme si pozvali ke krátkému rozhovoru.

Zvětšit obrázek

Štěpán Kozub v klipu kapely Nedivoč, který sám režíroval.

Pod novou písní Lovec v pasti na medvědy jste podepsán jako scénárista a režisér. Jak práce na klipu probíhala?

Velmi příjemně. Odjeli jsme s Jirkou Krhutem a Petrem Hrubešem na dva dny do Javorníku, kde jsem vyrůstal, a tam klip vznikl. Bylo to skvělé setkání přátel a kolegů. Takže radost.

Jak se vám jako herci realizoval vlastní autorský záměr? Tentokrát jste byl svým vlastním pánem. Mluvili vám do toho kluci trochu?

Když jsem písničku slyšel poprvé, dotkla se mě tak, že se mi okamžitě začala v hlavě realizovat myšlenka celého příběhu. Nechal jsem to pár dní v sobě uzrát a pak jsem to přednesl Jirkovi Krhutovi a zeptal se ho, co si o tom myslí. Jirkovi se to líbilo a pro mě to byla jasná zpráva o tom, že to chci natočit. Zahrát si v tom, napsat to i režírovat. Koneckonců já se znám nejlépe, takže vést sám sebe pro mě není protiúkol. Kluci do toho vůbec nezasahovali, měli jsme vzájemnou důvěru a absolutně se respektovali.

Hezká synergie. Přiznám se, že mě drama, odehrávající se v klipu, vtáhlo natolik, že mne místy zaujalo víc než hudba.

Přál jsem si, aby celkový dojem z klipu byl pro diváka stejně silný, jako je pro mne píseň samotná. Pokud se to alespoň částečně povedlo, mám radost. Taky jsme se dost soustředili na to, aby klip působil filmově a diváka absolutně vtáhl. V jednoduchosti: nechtělo se mi jít vizuálně ani příběhem proti myšlence té skladby.

Myslím, že se vám to povedlo. Nechcete Jirkovi navrhnout, ať napíše druhý díl, který bude této písni časově předcházet?

To mě zatím nenapadlo, ale budu o tom přemýšlet (úsměv).

Vy se nových výzev vůbec nebojíte, že?

Naopak, já se právě nových výzev bojím, ale myslím, že strachu by se mělo čelit. Tak se o to pokouším. Když opravdu cítím, že bych to či ono měl udělat nebo realizovat a když je to nedejbůh natolik silná potřeba, že kvůli tomu třeba i pár nocí nespím, tak vím, že to prostě udělat musím. Toť vše.

Prozradíte nám své plány do budoucna? Chystáte s Jiřím Krhutem opět i něco hudebního?

Ano, pracujeme s Jirkou Krhutem na společném albu. Právě v této chvíli jsme v Řecku, kde ho doděláváme. Od září mě taky čeká natáčení filmu Petra Kolečka.

Tak ať se vám vše daří a děkuji za rozhovor!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.