Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nezadržitelní Fredy&Krasty povyšují ostravskou rázovitost na šílený level

Nezadržitelní Fredy&Krasty povyšují ostravskou rázovitost na šílený level

26.9.2020 08:33 Hudba

Něco podobného v Ostravě asi ještě nebylo. Partička recesistů, která si říká Fredy&Krasty vydala desku s názvem Make Ostrava Great Again. Kolekce 13 písní vnáší na tuzemskou hudební scénu svěžest a peprnou nadsázku, která nesedne každému. Bizarní mix funky, rapu, hip hopu a rocku, jehož poznávacím znamením jsou hravost, vulgarita a odvaha udělat si srandu z čehokoli a kohokoli. Ať už to jsou Red Hot Chilli Peppers, Fredie Mercury, máma nebo Harry Potter.

Zvětšit obrázek

Z koncertu seskupení Fredy a Krasty.
Foto: archiv

Hned úvodní song Big City jasně vymezuje prostor, kterým je Ostrava. Město, kde se místo pozdravu můžete dočkat oslovení „Hej, stary“. Akční střídání sborových vokálů, rapu a sólových pěveckých linek v podání svérázného Jindry Holubce je poznávacím znamením všech písní, stejně jako šťavnaté groovy a dobře šlapající rytmika. Následující píseň nabízí vysvětlení oné bizarní poetiky této kapely a naznačuje, že se tito šílenci nemíní spokojit pouze s lokálním běsněním: „Fredy a Krasty straší planetu, Fredy a Krasty sjíždějí na netu“.

Většina skladeb má dobrý tah a skutečně ryzí a nefalšované funkové ostří. Texty obsahují asociace a narážky na spoustu osobností (nechybí ani oblíbený „fackovací panák“ Leoš Mareš), kapel a umělců, samozřejmě v naprosto nečekaném kontextu a karikatuře. Jednu z nejzábavnějších písní Kontroluj svý péro limituje jen vysoká koncentrace vulgarismů, díky kterým ji asi do svých rozhlasových playlistů zařadí jen podobní šílenci jako Fredy a Krasty. Otázkou je, jestli se takoví vůbec najdou…

Naopak sociální rozměr a snahu postihnout i všednodenní realitu nabízí skvělá píseň Vlní se ti svět s absolutně charismatickým refrénem „Nebezpečně vlní se ti svět, dneska to nepůjde, začínám ráno v pět.“ Velké kouzlo má také „výchovná“ parodie Skenuj bráchu s řezavým rockovým riffem, který svádí k pohybu.

Kolekce 13 písní naznačuje, že Fredy&Krasty si budu dělat, co chtějí, i kdyby se všichni na hlavu stavěli. Jejich neuvěřitelná instance recesistických i slabomyslných fórků, skečů, gagů a parodií je osvěžující a dobře prověří vaše bránice. Současně poodhalí, co je kdo schopen ještě unést a přijmout jako srandu a co už vnímá jako vulgaritu a oplzlou zábavu. Tento rockově-funkový komiks nefunguje jako návod na život, prostě nemá tyto ambice. Texty se hemží metaforami a dvojsmysly a jsou naroubovány na muziku, která obstojí v populárním i funkovém ranku, protože Fredy&Krasty ukazují, že jsou sehraní nejen názorově, ale i po hudební stránce. Pěvecké linky jsou kvalitně zazpívané, melodie výrazné a snadno zapamatovatelné, rapované pasáže dobře zařezávají a mají šťávu.

Nevzpomínám si, že by v Ostravě v minulosti byla podobně odvázaná kapela, která by s takovou vehemencí parodovala různé společenské jevy. V určitém ohledu existuje částečná souvislost snad jen s proslulými performancemi a kabarety Jiřího Surůvky, které ovšem neměly onen mediální tlak, s nímž Fredy&Krasty masírují streamovací služby na netu svými scénkami a komentáři. Každopádně album Make Ostrava Great Again má dost síly, aby udělalo z této potřeštěné partičky novodobý fenomén. Podlehnout jejich svobodomyslné a bláznivé estetice není totiž příliš těžké. „Je to fajne dajne, no je to prostě šupa. Made in Ostrava, no big big grupa.“

Tak čau.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.