Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Jana Ryšlavá před Move Festem 2020: Je dobré si uvědomit, jak velká je hodnota kultury

Jana Ryšlavá před Move Festem 2020: Je dobré si uvědomit, jak velká je hodnota kultury

6.10.2020 07:37 Divadlo

Když jsem na jaře krátce před neuskutečněným festivalem Move Fest Ostrava 2020 zpovídala jeho duši a uměleckou ředitelku Janu Ryšlavou, stejně jako zbytek světa postižený epidemií jsme obě doufaly, že podzim již bude příhodným a klidným obdobím nejen pro kulturu. Jak se ale říká, člověk míní a vesmír (a hlasy shora) mění, a tak se až téměř do poslední chvíle čekalo, zda se festivalu dotknou nová bezpečnostní opatření. Nyní je ale jisté, že Move Fest vypukne v Ostravě dle plánu již ve středu 7. října a my tak konečně můžeme přinést aktuální povídání o jeho letošní podobě.

Zvětšit obrázek

Pořadatelka přehlídky Move Fest Jana Ryšlavá.
Foto: archiv

Move Fest Ostrava se letos přesunul z původního květnového data na říjen. Ptát se na to, jaké komplikace tato změna způsobila, by asi vydalo na dlouhou diskuzi. Zeptám se tedy raději z opačné strany. Co pozitivního přináší netradiční říjnový termín festivalu?

Přesun na říjen přinesl především možnost festival uskutečnit, i když to tak v minulém týdnu možná nevypadalo.  Myslím si, že v této situaci, kdy jsme bombardováni všemi možnými pandemickými informacemi, je důležité zásobovat své tělo i mysl vjemy, které nás opravdu rozvíjejí a někam posouvají – a věřím, že to festival Move Fest rozhodně dělá. Přestože jsou současná opatření velmi nepříjemná, doufám, že povedou k většímu sdílení. Většinou hrajeme nebo zpíváme zároveň, termíny představení se kryjí, nemůžeme se jít podívat na to, jak tvoří a pracují ostatní. A tak třeba toto „zastavení“ využijeme k tomu, abychom mohli vidět počiny svých kolegů a dalších umělců. Já sama o to radši vyrazím na koncert a hudební představení a budu si víc vážit toho, že můžu. A věřím, že to tak bude mít i spousta dalších lidí. Posun na pozdější termín nám navíc dopřál vidět, zažít a prožít košickou variantu festivalu, více se propojit s tamním týmem, vymyslet a připravit nové strategie a posunout společnou spolupráci zase dalším směrem.

Letošní už 7. ročník Move Festu má podtitul New Life. V mých očích toto téma silně koresponduje se znovuzrozením, které jsme zažili (a zažíváme) po náročném jaru. Co dalšího se za heslem New Life skrývá?

New Life nechápeme jenom ve smyslu znovuzrození. Je to nový pohled na život, nový pohled na kulturu, který alespoň u mne a mého okolí vede k přehodnocení a pojmenování si těch nejdůležitějších hodnot. Zároveň vnímám, že ač je to v kultuře i dalších odvětvích těžké a část lidí to vzdá a odpadne, je mnohem více těch, kteří si uvědomují tu pravou hodnotu. Proč to vlastně děláme, co všechno je kultura a proč ji potřebujeme.  A i když to z pohledu politické reprezentace tak možná nevypadá, tak zespoda dochází k mnohem většímu uvědomění a prožití těchto hodnot.

Kromě už tradičních festivalových scén jako jsou kulturní centrum Cooltour a Dům kultury města Ostravy se letos některá představení odehrají také v jiných prostorách. Můžeš prozradit víc, nebo je to zatím tajemství?

Tajemství to není. Největší zázemí nám opět poskytuje Cooltour a z kapacitních důvodů bude představení Heroes uvedeno v Domě kultury. Ale letos poprvé budeme mít možnost nahlédnout do útrob Hotelu Palace společně s Martinem Talagou a jeho dvěma představeními. A prostor, kam se budou diváci chtít podívat asi nejvíce, je budova bývalé Ostravice – tam nás naláká pohybově-vizuální instalace Rise again, rise my dust! Miřenky Čechové a skupiny Tantehorse.

Uvidíme v rámci festivalu nějaká exkluzivní představení? Objeví se produkce, které budou mít na MOVE Festu premiéru?

Letošní ročník je specifický právě participací ostravských tanečníků, performerů a umělců. Prvním z projektů, které bych tady zmínila, je počin Martina Talagy s názvem Soma – tato oceňovaná performance získala například cenu České taneční platformy (a to nejen u kritiky, ale i u diváků). Uvidíte ji ve čtvrtek od 18 hodin a svou přítomností můžete podpořit naše performery. Dalším projektem, který vzniká přímo na míru (tedy se připravuje všechno od konceptu až po choreografii), je už zmíněný Rise again, rise my dust! Miřenky Čechové a Tantehorse, který můžete vidět v sobotu v neuvěřitelně nádherném interiéru Ostravice. V české premiéře bude ve středu uvedena také inscenace Brave New Life.

Ptám se sice každý rok, ale vzhledem k tomu, jak festival roste a sílí, se zeptám i letos. Co nového proběhlo v organizaci celé akce a z čeho jste se poučili v předešlých ročnících?

Letošní ročník není až tolik o poučení se z předchozích let, ale naopak o učení se tady a teď. A znovu se vracím k těm hodnotám, kdy je třeba pracovat profesionálně, ale zároveň neztrácet lidskost a schopnost naslouchat si. Slyšet potřeby jak diváků, tak performerů, a z toho vycházet. Dalšími velkými hodnotami jsou energie a lidské zdroje, protože kultura a finance s tímto bojovaly vždycky a jsme na to zvyklí, ale vzhledem k aktuálnímu přesouvání akcí, přebukovávání a neustálým změnám je opravdu důležité pečovat o tu sílu, lidské zdroje a počítat s nimi jako s důležitou hodnotou. Rozhodně je nesmíme upozaďovat za ekonomické zájmy.

Tímto bych také chtěla poděkovat úplně všem, kteří se na Move Festu podílejí. Ať už těm, kteří jsou vidět, tedy všem umělcům, nebo lidem, kteří se zasloužili o to, že se to všechno mohlo stát, od technického týmu po propagaci a produkci. Všichni ze sebe vydávají maximum, abyste mohli zažít Move Fest 2020 v plném rozsahu. A doufám, že představení, která přece jenom dohnaly covidové změny, budeme moci přivézt někdy v následujících letech.

Tereza Cigánková | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.