Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kapela Saca nepřešlapuje na místě. Dokládá to i nový singl a videoklip ´Du dál

Kapela Saca nepřešlapuje na místě. Dokládá to i nový singl a videoklip ´Du dál

18.3.2021 10:05 Hudba

Ostravská kapela Saca zveřejnila nový singl i s videoklipem. Píseň má název ´Du dál a naznačuje, že kapela se možná rozhodla dát vale anglickým textům a přechází na češtinu. Posun, který kapela za několik posledních letech učinila, je ale patrný i po hudební stránce.

Zvětšit obrázek

Frontman kapely Saca Mat Vašíček.
Foto: Aleš Honus

Kapela s původně téměř nečitelným názvem Sækədʒəwiːə (čti sakadžavia) vznikla v létě roku 2014 v Ostravě. O tři roky nato vyšla jejich debutová deska Temporary Thing, která sklidila pozitivní ohlas hudebních kritiků i veřejnosti. Další husarský kousek se kapele povedl v roce 2018, kdy vyšlo EP se skladbami, které se na první řadovou desku nevešly. Obě alba vznikla ve Vídni pod dohledem Alexe Lausche a kapela je vydala vlastním nákladem. Bohužel poměrně běžná praxe bandů na periferii. V roce 2020 se kapela vydala na cestu vydávání singlů. Vznikly Second One a Bolím. Provázela je výrazová rozmanitost, která sahá od reggae a popu až syrovému a práskavému stylu grunge.

Nová píseň ´Du dál je dalším kamínkem do mozaiky singlů, která se možná jednoho dne spojí do uceleného obrazce – nového alba. Byla vypuštěna v pondělí 15. března a vzniknula tentokrát v ostravském studiu Mouseville pod kuratelou Michala Ruckého. O mix a mastering nového singlu se postaral opět Alex Lausch. Kapela, která mezitím změnila jméno na čitelnější a srozumitelnější Saca, v nové písni pokračuje v česky zpívaných písních.

Song vypráví o tom, že vlastní problémy nevyřešíme pomstou nebo vztekem, ale nadhledem a schopností se přes úskalí přenést. Po hudební stránce písnička nezastírá syrové bluesové kořeny: hlavní kytarový riff vychází z dřevního rytmicko-melodického základu žánru. Kapela se zvukově a stylově navrací k syrovějšímu základu. Zpěv Mata Vašíčka je neučesaný, spíše drsný a koresponduje s atmosférou a textem.

Na videoklipu k písni ´Du dál pracoval ostravský tvůrčí tým Pro.Motion ve složení Tomáš Herman (kamera) a Radek Andó (střih). Je v něm zachyceno to, co Saca dělá nejraději: živé hraní. Proto v klipu nenajdeme žádný rafinovaný příběh a složitosti, ale spontánní odraz emocí, které se promítly do hudby. Je zajímavé, že Saca se od svých původně grungeových, indie-rockových a popových formulí v současnosti čím dál více obrací k výrazově nekomplikované, přímočaré a spíše ošlehané výpovědi. Bude jistě zajímavé sledovat, kam kapelu jejich směřování dovede.

Zajímavým obratem v kapelní tvorbě nepochybně je také česká stopa, která ukazuje, že zjednodušení výrazových prostředků se dotýká i textů. Ty jsou obnaženy na základní slovní prostředky, které postihují realitu kolem nás bez poetického zrcadlení, ale se snahou o maximální sdělnost. Saca je kapela, jež se prostě vyvíjí a proměňuje, stejně jako svět kolem nás. 

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.