Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ceny Jantar za vážnou hudbu: Nominace v kategorii Hudební těleso roku

Ceny Jantar za vážnou hudbu: Nominace v kategorii Hudební těleso roku

17.5.2021 06:13 Hudba

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili v pondělí nominace za aktivity v oboru vážná hudba. V kategorii Hudební těleso roku byli nominováni Czech Slovak Cello Quartet, Janáčkova filharmonie Ostrava a Trio barokní hudby.

Porota pro vážnou hudbu pracovala ve složení Hana Adámková (předsedkyně), Milan Bátor, Petr Bohuš, Jiří Čech, Martin Jemelka a František Mixa. Za aktivity v roce 2020 se rozhodla nominovat tři hudební tělesa s následujícím zdůvodněním:

Czech Slovak Cello Quartet porota nominovala za album Music For Cello Quartet. Na něm se sešli dva ostravští a dva slovenští violoncellisté, za něž hovoří výrazné umělecké úspěchy. Porota ocenila nezpochybnitelné instrumentální mistrovství kvarteta violoncellistů Jiřího Hanouska, Aleše Kaspříka, Eugena Procháce a Jána Slávika a přihlédla také k objevné dramaturgii nahrávky, jež preferuje skladby zajímavých českých a slovenských autorů hudební současnosti.

Janáčkova filharmonie Ostrava je nominována za koncertní činnost organizovanou v roce 2020, a to zvláště za úsilí zmírnit dopady pandemie covidu-19 na kulturní život Ostravy v oblasti artificiální hudby pořádáním živých či streamovaných koncertů. Pozoruhodný byl v tomto směru například červnový koncert bohumínské rodačky Kateřiny Kněžíkové a dirigenta Roberta Jindry, významným počinem bylo rovněž pořízení a vydání řady nahrávek, mezi nimiž jistě zaujme společný projekt JFO a folklorního souboru Harafica.

Trio barokní hudby získalo nominaci za album Staří čeští mistři za hranicemi země.  Umělecká činnost komorního souboru ve složení Pavel Hromádka – trubka, Dušan Foltýn – hoboj a Tomáš Thon – varhany je pravidelně vysoce hodnocena v odborných časopisech a médiích. Nahrávky, stejně jako koncertní vystoupení, jsou realizovány v chrámových prostorách, které svou akustikou, architekturou a duchovní vážností umožňují vyniknout specifickému zvukovému zabarvení souboru a také duchovnímu odkazu prezentované hudby.

Ceny Jantar za rok 2020 budou vyhlášeny na galavečeru na konci léta v ostravské aule Gong. Bližší informace o připravované události a přehled všech nominací jsou zveřejňovány na webu www.cenyjantar.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.