Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo O amfiteátru za Domem kultury řada lidí vůbec nevěděla, říká ředitel Dream Factory Tomáš Suchánek

O amfiteátru za Domem kultury řada lidí vůbec nevěděla, říká ředitel Dream Factory Tomáš Suchánek

5.6.2021 07:19 Divadlo

Ředitel divadelního festivalu Dream Factory Tomáš Suchánek je v této chvíli naladěn optimisticky. Věří, že jak letošní, tak i příští ročník jednoho z největších divadelních festivalů v republice už proběhne bez problémů. První dějství festivalu se připravuje na druhou půlku června a odehraje se ve zchátralém amfiteátru za Domem kultury města Ostravy. Půjde možná o poslední akci v tomto prostoru, který bude v souvislosti s chystanou výstavbou nové koncertní haly srovnán se zemí.

Zvětšit obrázek

Tomáš Suchánek na místě konání překrmu Dream Factory 2021.
Foto: pořadatelé

První dějství, předkrm, předehra, všechna tato slova zaznívají při zmínce o letním a venkovním programu, který nabízíte jako součást letošního festivalu Dream Factory. Kdy jste přišel na myšlenku, že by se dal využít amfiteátr za Domem kultury města Ostravy k divadelním účelům?

Ve chvíli, kdy bylo jasné, že se kulturní život v naší zemi začne probouzet nejdříve ve venkovních prostorách, rozhodli jsme se festival Dream Factory Ostrava rozdělit do dvou dějství. To první, open-airové, jsme připravili na 18. až 20. června. Přemýšleli jsme nad různými hracími místy, v úvaze byl naším divákům dobře známý prostor Pod Věží na Hlubině nebo místo u bývalé loděnice u řeky Ostravice. Nakonec jsme se rozhodli pro amfiteátr za kulturákem. Amfiteátry zažívají v době koronavirové svou renesanci. A tenhle je přece pro Dream Factory jako stvořený! Je obklopený parkem, po ruce je kulturák, který disponuje technickým zázemím a v případě nepříznivého počasí se divadelní představení přesunou do něj. Navíc nás moc potěšil zájem Táni Strakošové a Jirky Močičky z Domu kultury města Ostravy jít do toho společně.  Co více si přát! Druhé dějství pak plánujeme na termín 22. až 26. září. Hrát budeme především v Domě kultury města Ostravy, v bývalém hotelu Palace, u Bezručů a festival slavnostně zakončíme v Divadle Antonína Dvořáka.

Naposledy jsem viděl areál za Domem kultury města Ostravy před rokem, a vypadal velmi zdevastovaně. Co se změnilo a čí zásluhou?

Poměrně zdevastovaný je pořád. Festival Dream Factory Ostrava po celou dobu své existence odkrývá divákům zapomenutá místa v Ostravě. Řada budov, ve kterých jsme hrávali, například na Dole Hlubina, je dnes srovnána se zemí. A podobný osud čeká i amfiteátr za kulturákem. V Domě kultury města Ostravy proběhne rozsáhlá rekonstrukce, a v místech, kde dnes stojí amfiteátr, vyroste koncertní hala. Amfiteátr zmizí. Možná proto se jeho provozovatelé rozhodli už do něj neinvestovat a vyhlíží tak zchátrale a zdevastovaně. Docela mě překvapilo, že řada diváků o něm nemá ani ponětí. Kolem kulturáku chodí nebo jezdí denně, ale o amfiku se teď dovídají poprvé.

V amfiteátru chystáme páteční Setkání spiklenců – nejnovější inscenaci brněnské Husy na provázku o konspiračních teoriích. V sobotu měla být v tomto prostředí uvedena inscenace PROTON!!! pražského souboru VOSTO5, ale z důvodu neplánovaného lékařského zákroku jednoho z herců nabídneme divákům oblíbený Stand‘artní kabaret. Inscenaci Pábitelé Činoherního studia Ústí nad Labem uvedeme na zadním travnatém nádvoří Domu kultury. A odpolední pohádky zahraje ostravské Studio G a pražské duo Bratři v tricku v nedalekém areálu minigolfu či na dětském hřišti.

Jaká je divácká kapacita, respektive, kolik vstupenek bude k dispozici a v jakých cenových relacích?

Kapacita se odvíjí od jednotlivých představení. Diváky zveme na komorní inscenace, takže kapacita na první dvě představení je omezena na maximálně dvě stovky diváků, Pábitelé se hrají na molu, s diváky po stranách, a tohle uspořádání umožňuje maximálně 120 míst. Ceny vstupenek jsou 350 korun nebo 250 korun pro studenty a seniory. Vstupenky na pohádky pak nabízíme za 80 a 60 korun. Prodej zajišťuje Dům kultury města Ostravy a možný je také bezkontaktní nákup vstupenek online.

Doufejme tedy, že covidová pandemie už je na definitivním ústupu a divadla opět ožijí!

Ano, a věříme, že v roce 2022 proběhne už zase plnotučný festival Dream Factory Ostrava se všemi obvyklými přílohami, oblohami i dezerty… V klasickém termínu a ve vší kráse. Moc se na to těšíme!

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.