Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Vzkaz od metalové party Syridas: Náš nový klip bude morda! Za vlast padli i dva čuníci

Vzkaz od metalové party Syridas: Náš nový klip bude morda! Za vlast padli i dva čuníci

8.6.2021 10:55 Hudba

Syridas vznikli v lednu letošního roku a už mají na svém kontě první zářez v podobě zdařilého alba Awaken. Duší kapely je kytarista a zpěvák Jakub Forst, který působí rovněž ve formaci Kazgaroth. Kromě něj na otázky Ostravanu odpovídali baskytarista Bronislav Sidon a kytarista Stanislaw Waclawik. Ostatně druhý jmenovaný je členem Kazgaroth také. Společně jsme debatovali o spřízněnosti a rozdílech mezi tvorbou zmíněných skupin, zjistíte, ke komu mozek Syridas vzhlíží po pěvecké stránce, a neminou vás ani informace o plánovaném videoklipu.

Zvětšit obrázek

Metalová kapela Syridas.
Foto: archiv

Co bylo tím hlavním impulsem, že vznikla kapela Syridas?

Jakub Forst: Mělo to dva důvody. Zaprvé hudba je více deathmetalová ve srovnání s Kazgaroth. Zadruhé jsem chtěl začít zpívat a frontmanovat. Tak jsem si řekl, že při korona období je na to čas, tak se do toho pustím.

V čem tedy vidíš hlavní rozdíly mezi Syridas a Kazgaroth? Neuvažoval jsi všechny tyto nápady použít i pro Kazgaroth? Přece jenom o výrazně odlišnou hudbu se nejedná… Jaká máš vlastně kritéria pro to, že nějaký nápad použiješ pro Kazgaroth a jiný pro Syridas?

Jakub Forst: To je dobrá otázka. Kritéria nejsou, srdcem to poznám, kde co z mých výtvorů zapadne. Ano, kapely jsou podobné, jelikož skladatelem v obou jsem já. Nicméně zpěvem se ty skupiny rozhodně odlišují. (smích)

Už jsi prozradil, že jedním z rozdílů je každopádně fakt, že v Syridas máš na starost i zpěv. Každopádně ve dvou písních zpívá také Petr Hykel (ex-Kazgaroth). O jaké skladby se jedná a proč ses rozhodl zrovna pro tyto songy oslovit jeho?

Jakub Forst: Jedná se o skladbu Internal Madness. kde Petr Hykel zpívá celou dobu, a o skladbu Mind, kde s ním mám duet. Peťa byl jasná volba, Petrův growl je slušný nářez a jsme kamarádi. Navíc si myslím, že kdyby svůj growl nikde nevyužil, byla by to škoda.

Každý z nás má spoustu hudebních oblíbenců. Jak moc tedy zápasíš s tím, aby ses jim v rámci vlastních skladeb co nejvíce přiblížil, a tím, abys vytvořil něco nového či neotřelého? Zasahují tví oblíbenci do tvého tvořivého procesu hodně, nebo tomu dokážeš v pohodě odolat?

Jakub Forst: No, držím se rozhodně svého stylu a snažím se odkoukávat spíš techničnost songů od různých interpretů. Nicméně pokud jde o zpěv, tak tomu tak není. Ve zpěvu se snažím přiblížit Trevoru Strnadovi z The Black Dahlia Murder či Peterovi Tägtgrenovi z Hypocrisy.

Samozřejmě každý z nás chce slyšet chválu na vlastní práci, na druhé straně kritika nás posouvá dopředu. Jakým způsobem se tedy vyrovnáváš s kritikou vlastní práce? Dokážeš bez problému vstřebat, když ti někdo vyčítá nějaké chyby, nebo je třeba pro tebe podstatné, kdo je tím, kdo tě kritizuje, případně jakým způsobem tě ten dotyčný kritizuje?

Jakub Forst: Zatím jsem se s nikým takovým nesetkal, a jestli se to stane, je to věc názorů. Každému se něco líbí, či ne. Takže to beru, že to je v pořádku, kdyby se něco takového přihodilo.

Která ze skladeb z nového alba Syridas je pro tebe nejosobnější?

Jakub Forst: Nejbližší jsou mi dvě, a to Awaken a Mind. Hlavně po textové stránce jsou tyto dvě to, co jsem ze sebe potřeboval vypustit. Pocity a podobně.

Ostatně jak velký důraz kladeš na texty? Mají jednotnou myšlenku, nebo se věnuješ různým tématům?

Jakub Forst: Důraz na texty kladu celkem velký. Pohybují se mezi pocity a brutalitkami. (smích)

Co bylo tím rozhodujícím impulsem, že jste se rozhodli připojit ke Kubovi do Syridas?

Stanislaw Waclawik: To je záludná otázka. S Kubou hrajeme zároveň ještě v Kazgarothu, tak když za mnou přišel s nabídkou i s podrobnostmi, koho oslovil na další nástroje, tak jsem ani chvíli neváhal.

Bronislav Sidon: No, nabízela se možnost a zkušenost hrát jinou muziku, fajní lidé v kapele, a vždy mě to k takové hudbě táhlo

Co lze říci o klipu, který plánujete?

Stanislaw Waclawik: Co říci? Bude to morda. V souvislosti s natáčením padli za vlast dva čuníci. Klip už je prakticky natočený, teď jenom čekáme na finální postprodukci. Nechci moc spoilovat věci dopředu (smích), každopádně klip jsme natáčeli k songu Creation of Hate a troufám si říct, že to bude slušný masakr, ale na víc si budete muset počkat na oficiální premiéru na YouTube. Bohužel přesný termín zatím ještě nejsem schopný říct, ale s dostatečným předstihem bude vytvořena událost na facebookovém profilu naší kapely.

Bronislav Sidon: No, bude určitě dobrý.

Jelikož debutové album zrealizoval Kuba sám a vy jste se připojili až posléze, tak se nabízí otázka. Co podle vás Syridas na tomto prvním záseku chybí a není takové, jaké by mělo být? Jak byste chtěli, aby se kapela dále vyvíjela a vy byste se cítili jako právoplatní členové skupiny?

Stanislaw Waclawik: Osobně bych neměnil nic. Možná bych osobně udělal pár drobností navíc při míchání, ale to už je spíš profesní deformace

Bronislav Sidon: Víc propracovat muziku, větší změny tónin ve skladbě, posunout to celé dál na vyšší level.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Stanislaw Waclawik: Hrát, hrát a ještě jednou hrát a hlavně na sobě pořádně makat

Jakub Forst: Standa to vystihl naprosto přesně.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.