Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Vermeer, Pivovarov, Toyen, Moučka. Čtrnáct výtvarníků z Ostravska doporučuje letní výstavy  

Vermeer, Pivovarov, Toyen, Moučka. Čtrnáct výtvarníků z Ostravska doporučuje letní výstavy  

10.7.2021 08:37 Obraz & Slovo

Kulturní deník Ostravan.cz požádal výtvarné umělce, kurátory, galeristy i teoretiky umění o odpovědi na následující otázky. Co všechno je zaujalo po otevření galerií v polovině května? Na které výstavy se chystají v Ostravě či kdekoliv jinde v Evropě? A jak by je doporučili čtenářům? Největší ohlas aktuálně vzbuzují pražské výstavy Viktora Pivovarova a Toyen. Umělci ale zvou i do Olomouce, Brna, Nového Města na Moravě, Berlína či Vídně.  

Zvětšit obrázek

Viktor Pivovarov, výřez z obrazu.
Foto: Národní galerie

Václav Rodek (malíř, pedagog Katedry malby Fakulty umění Ostravské univerzity): Zatím jsem prázdniny spíše prochodil na horách, tam ale moc galerií není. Chystám se na Milana Kunce v Kampusu Hybernská v Praze i na Viktora Pivovarova, který vystavuje ve Veletržáku. Při cestě se chci podívat do Českého Krumlova na Michaela Rittsteina a Jakuba Sýkoru. Jinak jedu ještě koncem prázdnin přes Vídeň, takže se opět ponořím do sbírek Kunsthistorisches Museum. Potřebuji si opět užít klasiku.

Jindřich Štreit (fotograf, Sovinec): Rád se podělím o dvě aktuální olomoucké výstavy. Jan Pamula: Průkopník počítačového umění v Polsku. Ta druhá se jmenuje Universum a jde o Trienále současného středoevropského umění SEFO 2021. Obě budou k vidění až do konce roku. A obě mě mimořádně zaujaly. První má racionální charakter. Druhá se vyznačuje neuvěřitelnou pestrostí, nápaditostí, experimentováním…

Michal Moučka (malíř a galerista, Galerie Nibiru v Ostravě): Budu trochu sobecký a půjdu se podívat, tedy spíš půjdu připravovat svou výstavu v Galerie Dole v ostravské Fiducii, která začne 23. srpna v 18 hodin. Kurátorem je samozřejmě pan Mikulášek, takže všechny srdečně zvu. Ale abych nebyl úplně egoistický, nenechám si určitě ujít novou výstavu Anny Hrbáčové Běž dat kuram ve vitrínách bývalého textilního domu Ostravica. Už jsem některé její práce viděl v Galerii Wurst v Hlučíně, je to skvělá malířka z Prajzské, ovšem školená na akademiích ve Vídni a Krakově, vernisáž 14. července. A samozřejmě, choďte dál i do přívozské Galerie Nibiru! Je to legendární prostor, v němž se vystřídala Galerie Jáma, Tajná krčma Rubrum, Galerie 761, původní Nibiru, vlastně jsme tady pro umělce nepřetržitě od roku 1996!

Václav Buchtelík (malíř, správce depozitáře Domu umění v Ostravě): Letos jsem navštívil výstavu Toyen v Národní galerii v Praze: Snící rebelka. Nijak zvlášť mě nepřekvapila, nicméně jsem chtěl vidět ucelenější přehlídku prací Toyen. Zaujala mě plátna ze třicátých let, erotické kresby a taky soubor kreseb Střelnice z let čtyřicátých. Naopak práce z padesátých až sedmdesátých let ve mně zanechaly prazvláštní dojem jak z prodejních galerií. Ale celkově si myslím, že je dobré výstavu vidět.

No ale pozor! Galerie HYB 4 v Praze připravila přehlídku děl slovutného malíře Milana Kunce Za hranicí představivosti, která potrvá do konce července. Měl jsem možnost vidět výstavu v přípravách i ve finále po otevření. Jediné slovo: GRANDIÓZNÍ!!! Na střední škole jsem věci tohoto malíře považoval za naivní blbost, nicméně po letech jsem dozrál do bodu, kdy můžu s klidem tomuto autorovi složit velkou poklonu. Velmi kvalitní přehlídka děl od obrazů, koláží, fotokoláží, keramik po transparenty, které Kunc dělal v sedmdesátých letech. K výstavě vyšel také katalog. Vřele doporučuji.

Martin Klimeš (kurátor a galerista, Bludný kámen, Opava): Kromě přípravy jedné menší výstavy Aleše Zapletala v Galerii Cella v Opavě a jedné větší kolektivní výstavy v Továrně v Litultovicích jsem žádnou výstavu nenavštívil a nemám to zatím v plánu. Staré dobře znám, nové mě přestává zajímat. Raději dýchám čerstvý vzduch a trochu se hýbu. Snažím si namluvit, že to není jen věkem.

Tomáš Haleš (malíř, ostravský chartista vystěhovaný StB v roce 1986 nedobrovolně do Rakouska): Výstava Andy Warhol Exhibits ve vídeňské galerii Mumok skončila sice ještě před prázdninami, ale mohu ji zde uvést jako zářný přiklad onoho Duchampova tvrzení, že uměni může dělat každý. Neumělé kresbičky, které by například i Jiříkové Šlitr se Suchým hravě strčili do kapsy, plus několik dalších pokusů (obligátní boty například) usvědčuji autora z nedostatku kreativity již v začátcích, což se s ním táhlo až do konce… Určitě nevynechám Jana Vermeera v Drážďanech, bude tam deset obrazů nabitých barvou a světlem. Výstava ve Zwingeru začíná 10. září. A pokud se do konce léta otevře v Berlíně Humboldtovo fórum (nově vznikající muzeum v obnoveném královském paláci v centru), tak si ho s chutí prohlédnu. Práce italského architekta Franca Stelly jsou ozdobou mnoha měst a Berlín bude dalším.

Marek Sibinský (grafik, vedoucí Katedry grafiky a kresby Fakulty umění Ostravské univerzity): V nejbližších týdnech plánuji navštívit výstavu Universum v Muzeu umění v Olomouci, kde bych například upozornil na expozici polského autora Jana Pamuly, který jako jeden z prvních prosazoval digitální grafiku. Dále navštívím přehlídku současné grafické tvorby v rámci Trienále grafiky v Krakově 2021.

Milan Weber (kurátor a galerista, Výstavní síň Sokolská 26, Ostrava): Stihl jsem ještě před dvěma týdny v opavském Domě umění navštívit výstavu Petra Hajdyly a Moniky Immrové. Zvláště betonové sochy, ale i grafiky (nikoliv betonové) Moniky Immrové byly naprosto skvělé, včetně promyšlené instalace v atriu a ambitu Domu umění! Immrová má ještě v současnosti výstavu do v GHMP v Praze (v úterý 13. 7. komentovaná prohlídka autorky). Snad ji ještě stihnu! A dále bych doporučil výstavu skromných, ale velmi citlivých umělců reflektujících přírodní universum, a sice Anežku a Mirka Kovalovy v Galerii Synagoga v Hranicích na Moravě (do 22. srpna). A také „zasloužilou umělkyni“ Marii Blabolilovou ve Výstavní síni Sokolská 26 v Ostravě, do 30. července.

Hana Vorlová (výtvarná teoretička, Katedra teorie a dějin umění Fakulty umění Ostravské univerzity): Nesmírně se těším na společnou výstavu Michaely Karásek Čejkové a Lucie Efemér Králíkové, jejíž koncept vychází z fotograficko-poeticko-neoetnografického projektu Svátosti. Kniha Svátosti, která vyšla loni ve vydavatelství wo-men, byla výrazným milníkem Efeméru v dlouhodobém systematickém výzkumu a „intuitivním obnovování“ předkřesťanských rituálů, stejně jako starobylých zvyků církevního roku svázaných s využitím tradičních rostlin.

Předpokládám, že výstava Santa Casa ve Fiducii bude dalším takovým milým milníkem. Odkaz k poutnímu místu, Loretě a site-specific instalace Efeméru určitě vytvoří z foto-galerie místo hodné nejen navštívení, ale i spočinutí a vydechnutí / nadechnutí. Navíc, potkat Efemér naživo je vždycky NEJVÍC! Takže pro pořádek: Michaela Karásek Čejková, Lucie Králíková (Efemér): Santa Casa. Výstava ve Fotografické galerii Fiducia v Ostravě, vernisáž 14. července v 18 hodin. Kurátorkou je Lucia L. Fišerová, výstava potrvá do 17. srpna.

Miroslav Šnajdr ml. (malíř, Olomouc): Já jsem zhlédl v olomoucké galerii Caesar výstavu Viktor Pivovarov: Lidské příliš lidské. Její součástí byly ilustrace k básnické sbírce Igora Cholina Nikdo z vás nezná Cholina. Setkání, která obnovují pozitivní vnímání ruské duše, pohříchu otřesené vším tím, co se k nám valí z Putinova východu.

Hynek Chmelař (výtvarník, spolupracovník Galerie Provoz a městské galerie PLATO, Ostrava): Začátek léta pro mě byl ve znamení dohánění restů a ukončování některých projektů. Snad i proto jsem se ještě jaksi nestihl post-koronově aklimatizovat a upnout svou pozornost k probíhajícím a připravovaným výstavám. Nicméně navštívil jsem aktuální výstavu v ostravské Galerii výtvarného umění HYBRID-IN, která mě potěšila koncepcí a formou pro Dům umění možná trochu netypickou, nicméně pro instituce prezentující současné umění běžnou.

Klasicky sleduji PLATO, ale i menší galerie, rozhodně se chystám na Marii Blabolilovou do Výstavní síně Sokolská 26 a taky do Dukly na Zitu Elznic a Terezii Rausovou. Do konce léta je taky možné vidět malířský salon Permutace v nově vznikající Galerii Provoz, i když teď si trochu přihřívám polívčičku, protože se na chodu této galerie podílím. Nicméně doufám, že se nám tam v následujícím roce podaří udělat zajímavé výstavy a akce.

Co se týče mimoostravských výstav, velmi mě mrzí, že pravděpodobně nestihnu výstavu Tady a teď v brněnském Domě umění, která mapuje současnou brněnskou uměleckou scénu. Co bych ale stihnout mohl a chtěl, je výstava Rodinná oslava dua KON.DOM v OFF/FORMAT Galerii, taky v Brně. A pak při nejbližší návštěvě Prahy projít všechno možné, tam většinou chodím naslepo a čekám, co se stane. Momentálně bych se rád podíval na výstavu Tabularium Michala Kindernaye v Entrance Gallery.

Katarína Szanyi (malířka, pedagožka Střední umělecké školy v Ostravě): Léto je pro mě poslední roky o obrazech lesa. O vodě a knížkách. Cestou na krásné místo v Hlavici u Mnichova Hradiště jsem se zastavila v Praze na výstavě Viktora Pivovarova Moskevská gotika. Nesmírně zajímavý a inspirativní malíř, který na své výstavě vtáhl do obrazových cyklů z různých období. Pivovarov nám odkrývá magickou cestu svým vnímáním viděného a prožitého. Dětská naivita přechází do hloubky a silné obsažnosti, vzpomínky na Moskvu, dětství, důležité životní okamžiky. Existenciální i metafyzické prvky v drobných kresbách i rozsáhlých cyklech obrazů… Výstava rozhodně stojí za vidění. Pro dokreslení a hlubší pochopení Pivovarova přemýšlení doporučuji poslechnout si jeho povídání ve Vizitce na stanici Vltava.

Petr Pazdera Payne (výtvarník a spisovatel z Vysočiny, spolupracovník ostravského Protimluvu): Tady u nás na Vysočině výstav moc není. Ale přece jen! Něco vpravdě objemného. Suškovy sochy v Novém Městě na Moravě. Je to začátek jakýchsi bienále. A věru v exteriéru resp. v plenéru ulic, náměstí a parků Nového Města to příště nebude mít žádný sochař snadné, aby jeho díla po Suškovi nepůsobila titěrně. Ale jezdím taky do Prahy. Říkali mi běž na Toyen, ale vybral jsem si Pivovarova ve Veletržáku, k němuž chovám jakýsi sentiment. A byl jsem potěšen. Jeho záběrem a vtipem. Ilustroval také nějakou Wernischovu knihu básní, a tu jsem si opsal závěr jedné z nich: „Něco mi říká Nic už neříkej.“

Zbyněk Janáček (grafik, exděkan Fakulty umění Ostravské univerzity): Nabízím spíše tipy. A nikoliv podle síly zážitku, ale podle data, kdy jsem měl výstavy možnost vidět. Respektive, na co se ještě chystám. Napřed výstavy spatřené: Praha: Toyen, NG Praha, Valdštejnská jízdárna. Viktor Pivovarov, NG Praha, Veletržní palác. Olomouc, Muzeum umění: Jan Pamuła – Průkopník počítačového umění v Polsku, SYSTÉM – EMOCE – UNIVERSUM. A rovněž v Olomouci: Universum. Trienále – SEFO – 2021.

Výstavy nespatřené, v plánu, doporučené: Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou. Malevič – Rodčenko – Kandinskij a ruská avantgarda, ze sbírek Muzea umění Jekatěrinburg. A přeji pěkné léto a pevné zdraví nejen návštěvníkům galerií.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.