Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Pořadatel ostravských Shakespearovských slavností Andrej Harmečko: Jsme rádi, že o vstupenky je velký zájem

Pořadatel ostravských Shakespearovských slavností Andrej Harmečko: Jsme rádi, že o vstupenky je velký zájem

17.7.2021 06:52 Divadlo

V pondělí 19. července začíná další ročník Letních shakespearovských slavností. Letošní novinkou je inscenace Bouře, pod kterou je podepsáno populární režisérské duo SKUTR. O nadcházejícím ročníku jsme si povídali s pořadatelem ostravské části tohoto divadelního festivalu Andrejem Harmečkem.

Zvětšit obrázek

Pořadatel Letních shakespearovských slavností v Ostravě Andrej Harmečko.
Foto: Ladislav Vrchovský

 V pondělí začíná další ročník Shakespearovských slavností v Ostravě. Jak  to vypadá s prodejem vstupenek? Na která představení jsou lístky ještě k dispozici?

V tuto chvíli jsou vyprodaná všechna červencová představení, stále se dají koupit vstupenky na srpnová. Ale i tam se to poměrně rychle plní. Jsme moc rádi, že i v této době jsou Shakespearovské slavnosti populární a moc za to divákům děkujeme.

Řada pořadatelů kulturních akcí si na jaře stěžovala, že zájem o vstupenky není tak velký jako za starých časů. Zdá se, že máte opačnou  zkušenost. Začaly vstupenky z předprodejů mizet už v době, kdy jste  spustili předprodej, anebo se prodávaly až později, kdy bylo  stoprocentně jasné, že se festival uskuteční?

I my jsme letos začínali poměrně vlažně, ten zájem při odstartování předprodeje byl zhruba poloviční oproti tomu, co bylo běžné. Také jsme to dost řešili a měli obavy, zda to zvládneme, ale nakonec se ukázalo, že diváci spíše vyčkávali, jak se celá situace s epidemií vyvrbí. Ani se nedivím, každý z nás má doma jeden nebo více voucherů na kulturní akce a čekáme, kdy proběhnou. I proto jsme hned od začátku říkali, že pokud se něco stane, my budeme peníze vracet a nebudeme vystavovat poukázky na příští rok. Naší věrní diváci nás podrželi a my můžeme směle začít.

To, že je tak velký zájem o vstupenky, je rozhodně dobrá zpráva a signál, že lidé nemají strach a že jim kultura chyběla. Neuvažovali jste, že některá představení přidáte? Přece jen asi největší zájem se dal čekat o letošní novinku Bouři v režii Skutru, V Praze bude novinka uvedena 17krát, v Ostravě ale jen třikrát….

Přidávání a změny programu nám v minulosti nikdy nevyšly. Někdy v začátcích jsme s tím trochu experimentovali, ale nikdy to nedopadlo dobře. Většina lidí si to plánuje dopředu a není jednoduché prodat představení krátce před festivalem. Navíc jsme součástí velkého projektu a naši herci celé léto cestují mezi Ostravou, Brnem, Prahou a Bratislavou, takže sladit to je velmi náročné. Bouře se zájemci jistě dočkají v následujících letech vícekrát, a tím doufám nepřivolávám tu s tím deštěm.

S jakými omezeními musí diváci počítat? O tom, že musí být očkovaní, případně testováni, asi všichni vědí, ale jak to bude například s tradičním půjčováním dek? Případně s konzumací občerstvení?

Platí aktuální hygienická opatření, to znamená, že divák musí mít doklad o testu, očkování nebo prodělané nemoci. Do areálu je nutné mít respirátor. Všechny podrobnosti jsou na www.shakespearova.cz pod odkazem COVID-19. Jako doklad a proběhlém testu také slouží čestné prohlášení, které je na stránkách dostupné a stačí ho jen vyplnit. V Praze festival takto jede už od června a zdá se, že je vše v pořádku. Nemusím určitě říkat, že to je strašně otravná věc a nejlepší by bylo vše tak, jak jsme byli zvyklí v minulosti. Ale realita je taková, jaká je. Občerstvení bude k dispozici ve stáncích, nelze ale jídlo a pití konzumovat v hledišti. Deky jsou pro nás opět tabu, ideální si přinést svou, anebo si zakoupit za 60 korun ve stánku u nás. Už nás to celkem trápí, doufáme, že příští rok to vše pojede standardně.

Už jsme zmínili letošní největší lákadlo, inscenaci Bouře. Byl jste se na ni v Praze podívat, v čem bude tato inscenace výjimečná a jak se vám líbí?

Já osobně jsem ji ještě neviděl, těším se na premiéru v Ostravě, ale recenze jsou výborné. Bouři jsem již viděl ve čtyřech jiných zpracováních, dokonce i v rumunštině, a musím říct, že to není jednoduchý titul jak pro diváka, tak pro režiséra a herce. Ale režijní duo SKUTR se s tím popralo fenomenálně a diváci jsou opravdu nadšení. A opět, jako například ve Snu noci svatojánské, který také režírovali Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka, tedy SKUTR, je zde nádherná scéna a kostýmy, které do Bouře přinášejí nádherou magii.

Zmínil jste, že kromě Bouře jsou vyprodány i některé další tituly. Budou diváci mít šanci je vidět i v příštím roce, nebo některé z nich budou staženy, aby uvolnily místo další novince?

Ano určitě budou mít diváci znovu některé tituly vidět, ale vzhledem k tomu, že příští rok bude mít pravděpodobně až tři úplně nové inscenace, bude opravdu těžké se rozhodnout, co již diváci neuvidí. Ale samozřejmě dramaturgie příštího roku je otázka podzimu a uvidíme, co bude možné. Obecně se snažíme spíše reprízovat novější tituly, jako Bouři, Zimní pohádku apod.

Předpokládám, že na příští rok připraví ostravská produkce svou další novinku s ostravskými herci. Už víte, o jaký titul se bude jednat, případně kdo bude inscenaci režírovat či nějaké další podrobnosti? 

Ano, máte pravdu, po té covidové pauze plánujeme novou ostravskou premiéru. Předběžně máme vybrané tři tituly, ale už v podstatě víme, co to bude. Zatím máme vytipované herce i režiséra, ale titul, jak je zvykem, vám zatím neprozradím. V každém případě si. myslím, že po vzoru našich minulých produkcí to bude opět hezké a populární představení nejen pro ostravského diváka.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.