Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Snažíme se dělat taneční a veselý grindcore, říká Pitris z kapely G.O.R.E.

Snažíme se dělat taneční a veselý grindcore, říká Pitris z kapely G.O.R.E.

10.8.2021 06:54 Hudba

G.O.R.E. lze vnímat jako stálici tuzemské grindcore scény. Během dvacetileté existence zmákli dosud tři grindrock´n´rollové počiny, a jak vyplývá z následujícího rozhovoru s Pitrisem, nezůstane pouze u nich. Dále jsme s kytaristou těchto karvinských goresrandistů nakousli, za jakých okolností vznikají peprné názvy jejich vypečených skladeb a řeč třeba přišla i na předělávku Be My Lover od diskotékových La Bouche. G.O.R.E. vystoupí také na akci Metal!!!, která se na Slezskoostravském hradě uskuteční 21. srpna. Celkem se na tomto koncertě představí deset kapel a mezi nimi například polští grindeři Squash Bowels, nizozemská sebranka Sinister či thrashové komando Suicidal Angels z Řecka.

Zvětšit obrázek

Karvinská kapela G.O.R.E.
Foto: archiv kapely

V jaké fázi je vaše nové album?

Materiál na další album v řadě se pomalu sbírá. Malými krůčky k vysněnému cíli (smích), jak se říká. Naši fans si už nejspíš zvykli, že nevydáváme dvě alba do roka, ale co pět, šest let. Takže co vytvoříme, si v předprodukci hned nahrajeme, upravíme, abychom měli náhled toho, co opravdu tvoříme. (smích)

V čem je příprava aktuálního alba oproti předchozím albům jiná? Třeba s ohledem na to, že máte v sestavě nového bicmana… 

S novým bubeníkem Štěpánem se naše tvorba nikterak zásadně nezměnila a nezmění. Správný výběr personální náhrady je vždy důležitý, aby kapela vlastně nezjistila, že už je to jiný band. A to v našem případě nehrozí.

Tak to je dobře…

Nicméně s novým materiálem přistupujeme k tvorbě opravdu trochu jinak. Máme v karvinském klubu Hard Cafe zařízenou zkušebnu jako domácí nahrávací studio. Takže jsme schopni si zkoušku slušně zaznamenat, zaznamenat si i jamy a nápady. Zjistíme, co se nám povedlo a co půjde do závalu. Hned slyšíme, co by se použít dalo a jak to celé poskládat. Pak si předprodukci nahrajeme a posoudíme. Stejně se ještě něco překope a došperkuje. (smích)

Všímáte si, že se vaše hudba nějakým směrem vyvíjí? Pokud to srovnáš s obdobím vašich začátků, případně i s přípravami dosud posledního alba…

Vždy se všechno vyvíjí, i naše tvorba. Snažíme se ale dělat grindcore taneční a veselý. A u toho zůstaneme.

Právě jsi zmínil, že důležitým prvkem ve vaší tvorbě je také humor. Jak velkou roli humoru ve vašich písních přikládáte? Kde pro vás vidíte hranici toho, co je ještě vtipné a co už naopak trapné?

Humor je pro nás důležitý, nejen v rámci studiových nahrávek, ale i na pódiu. To asi každý pochopil, kdo nás slyšel nebo viděl. Náš frontman Jožka ne neskutečný šprýmař a extrovert. (smích)

Máte pocit, že se ve vaší tvorbě odráží fakt, že jste z Moravskoslezského kraje?

Hlásíme se hlasitě k našemu regionu. Už i fakt, že po revoluci byla Ostrava hnízdem té nejtvrdší muziky, co se v republice dělala. A někteří z nás toho byli součástí. Ten odkaz prostě nesmí zaniknout. Amen.

Jak jsou pro vás důležité názvy skladeb, respektive jak vznikají? Jako například uveďme názvy songů Food? To me!, Sex? To me!, Hooch? To me! Work? It´s your job! (Když jídlo, tak já, když sex tak já, když chlast tak já. Když práce tak ty) nebo Look at toilet bowl reminds me of your face, my baby (Pohled do záchodové mísy mi připomíná tvou tvář, má lásko)… Mají tyto skladby nějaký reálný základ, nebo jde výhradně o vaši představivost?

(smích) Opět je tady humor, který je naší součástí. Pro vysvětlení. Většina kapel u grindcore nemá text. Vokál je vlastně další nástroj. Modulace hlasu a podobně. To je i náš případ. Tudíž jsme vymysleli jak fanouškům podat to, o čem tvorba a skladby vlastě vůbec jsou. U nás je to obsaženo v názvech jednotlivých skladeb, které jsou věty rozvité, a posluchač si udělá představu sám. Mnohdy se i zasměje. (smích)

Když skládáte nový materiál, inspirují vás stále nějaké kapely, nebo máte pocit, že minimálně na české grindcore scéně jste už v pozici, že vy sami chcete inspirovat druhé?

Nad tím, jestli je někdo ovlivněný něčím, co poslouchá, ani nepřemýšlíme. Jak jsem zmínil, spíš jamujeme, a jestli někoho v hloubi nepadne, co se něčemu podobá, to neovlivníš. Ani to nějak neřešíme. Když to tam sedí, tak to prostě sedí. Spousta kapel to neřeší. V hudbě, jakékoliv hudbě, jsou si některé prvky podobné. A řeší to někdo kromě OSA a jim podobným agenturám? (smích) V grindcore a tvrdých hudebních stylech to nikdo neřeší. Stejně to pak kapela zahraje jinak, s jiným nádechem, rytmem, pocitem. A jestli inspirujeme druhé? To asi ne. Děláme si to po svém, a je na první poslech jasné, že se lišíme nějakým způsobem od jiných, a to se nám líbí. Haleluja.

Obecně vzato, jaká jsou poznávací znamení tuzemského grindcoru? V čem se český grindcore odlišuje od grindcorových scén v zahraničí? Respektive proč je podle tebe český grindcore v zahraničí úspěšný?

Úúúúúúúúúúúú, složitá otázka. Nevím. (smích) Poslouchám jenom Spasm. (smích)

G.O.R.E. taky nahráli velmi povedenou cover verzi Be my Lover od taneční formace La Bouche. Neuvažujete o další cover verzi nějaké taneční písně, případně popové skladby?

Určitě na další desce bude příjemný coverek.

Je něco, co vás na tuzemské grindcore scéně znepokojuje, nebo si myslíš, že tato scéna funguje zcela optimálně?

Nezlob se, na tuto otázku nechci odpovídat. Ještě bychom nehezky zabředli v tématu. 

Pletou si stále fanoušci vaši skupinu s nizozemskou kapelou Gore, případně dávají vás do souvislosti s firmou Gore? Což je mimo jiné společnost, která je známá tím, že tam kladou velký důraz na to, aby fungovaly především vztahy na pracovišti… Stávají se vám tyto záměny často?

Vůbec, kapel s názvem GORE je, co já vím, mraky. My se píšeme s tečkami, tedy G.O.R.E. A ani nevím proč. (smích)

V sobotu 21. srpna vystoupíte mimo jiné se Sinister, Squash Bowels, Suicidal Angels, s Doomas, Darkwind a dalšími na Slezskoostravském hradě. Těšíte se?

Moc, moc se těšíme. (smích)

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.