Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival Cirkulum dýchá skvělou atmosférou

Festival Cirkulum dýchá skvělou atmosférou

7.8.2021 13:27 Atd.

Velkolepá pouliční přehlídka Cirkulum se koná od pátku do neděle 8. srpna na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě a nabízí nevídané zážitky, nad kterými občas tuhne krev v žilách. V pátek odpoledne si třeba v šapitó notně pohrál s místním publikem brazilský umělec Dan Marques, který v údiv uvedl nejen publikum, ale i zkušené znalce cirkusového zákulisí. Ještě než ale došlo k mizení důležitých osobních předmětů anebo k dalším kejklířských dovednostem mistra kouzelnického umění, většina Porubanů si nenechala ujít slavnostní zahájení na místním rondlu.

Zvětšit obrázek

Duo un Pie z Argentiny v Ostravě-Porubě.
Foto: Jiří Birke

Přestože o den dříve se strhla hotová průtrž mračen a ještě v pátek dopoledne to vypadalo, že vzácné hosty pokropí déšť, nebe se nakonec umoudřilo a svátečnímu defilé nic nebránilo ve zdárném průběhu. Pod taktovkou principála a ředitele Václava Pokorného se na pódiu uprostřed zeleného trávníku vystřídali někteří z nejhlavnějších hostů, nechyběl pochopitelně Dan Marques se svým stylovým oblekem a promáčklým cylindrem, nafukovací zvířata obrovských rozměrů, loutky v nadživotní velikosti, námořnické Duo un pie z Argentíny, španělský komik a žonglér Hugo Miró se vzhledem smutného klauna z němých grotesek a řada dalších.

Ze zahájení festivalu Cirkulum. (Foto: Jiří Birke)

Pak si úvodní slovo převzali porubská starostka Lucie Baránková a náměstek hejtmana Lukáš Curylo. Umělce i diváky uvítali s nadějí, že pátý. ročník Cirkula bude znamenat po více jak roční pauze návrat k jeho plnohodnotnému formátu. A záhy došlo na první působivou show.

O úvodní vstup do magického světa pouličních a první open air vystoupení se postarali zamilovaní námořníci. Argentinské Duo un Pie vsadilo na typickou klauniádu ozvláštněnou civilními prvky. Ve stylovém námořnickém oblečení v duchu Pepka námořníka předvedlo komický příběh siláka a jeho múzy, která se ale chová velmi nevyzpytatelně. Například se nechá krmit čerstvě ulovenými rybami, ale polibek nevěnuje svému zachránci žádný. Svéráznou roli ve výstupu sehrál i úklidový mop, suplující typický hadr na holi. Fyzicky dobře vybavení klauni si pohrávali se svými těly na hranici lidských možností, a tak se publiku s početnými dětskými diváky dostalo zasloužené satisfakce.

Duo un Pie na festivalu Cirkulum. (Foto: Jiří Birke)

Následovala řada dalších asi půlhodinových výstupů v různých částech Hlavní třídy. Ohlas získaly i známé tváře účastníků dřívějších ročníků, kteří se po roční pauze do Poruby vrátili a natěšené publikum jim věnovalo pozornosti snad více než jindy. Byl to například netradiční Agro the Clown se svým stylovým vozíčkem, který se zastavoval v různých místech uzavřené silnice a vždy se kolem něj utvořil neprodyšný okruh zvědavců. V okolí nechyběly další zdáli viditelné atrakce jako třeba zvolna se pohybující loutky v nadlidské velikosti, vznášející se nad hlavami diváků. Publikum také zvolnilo a celá Hlavní třída jako by se kouzelným proutkem ocitla v jiné dimenzi. Charakterizovala ji právě pomalá chůze diváků, které viditelně opustil každodenní hon za prací a mohli si vychutnat návrat do možná jinak navěky ztraceného dětství.

Z festivalu Cirkulum. (Foto: Jiří Birke)

Šapitó, jediná cirkusácká dominanta festivalu v uzavřené části Hlavní třídy, se stalo neodolatelným magnetem a přístavem v moři lidí, kteří korzovali kolem. Tady jako první získal útočiště a hlavní prostor právě již zmíněný mág a kejklíř z Brazílie Dan Marques. Mistr svého oboru, jemuž se dostalo mezinárodního uznání, začal svůj výstup zprvu nenápadně, s mizením drobné galanterie – obyčejných knoflíků na své vestě. Tedy určitě neobyčejných, protože je dokázal nechat nejen různě se objevovat nebo mizet, ale také je uměl zvětšit nebo proměnit na skákací míčky. A jak bývá na Cirkulu zvykem, hojně si tahal na pódium nadšené dobrovolníky. Zejména děti, ale také dospělé, aby snad nikdo nepřišel zkrátka. Vytahoval ze svého vozíčku i nebezpečné zbraně, jak třeba prak nebo bič. S ohlušujícím práskáním ustřelil pouťovou růži z natažené paže jednoho z nich.

Dan Marques. (Foto: Cirkulum)

Pak se dostal na scénu jako dobrovolník muž s brýlemi, orlovský výtvarník a 3D animátor Vítězslav Koneval, který dříve působil u Cirkusu Berousek. Jeho brýle za 15 tisíc zmizely ve spárech kejklíře. Nepochybně mu zatrnulo a jen stěží udržel nervy na uzdě, když ze šátku, kam brýle zmizely, při energickém pohazování vypadlo jedno z dioptrických skel a odskákalo až k publiku.

Dan Marques a dobrovolník Vítězslav Koneval. (Foto: Cirkulum)

Napětí panovalo na obou stranách, snad se i dalo v tu chvíli krájet. Brýle fuč, ale kouzelník v evidentně dobré náladě zpestřil číslo dalšími triky, třeba mizením a objevením dámských kalhotek a elektronické cigarety. Jak se mu to povedlo, nevěděl po skončení show ani dobrovolník z publika, který s podobným stylem produkce přišel již z dřívějška do kontaktů. Show splnila svůj účel a neporušené brýle se dostaly zpět ke šťastnému majiteli, který raději předčasně zamířil zpět do hlediště, aby se je poťouchlý kouzelník znovu nepokusil nechat zmizet.

Publikum festivalu Cirkulum. (Foto: Jiří Birke)

Cirkulum potrvá až do neděle, jednotliví aktéři se ve svých vystoupeních střídají skoro po všechny dny. Obdivovat hbité prsty a neuvěřitelné umění Dana Marquese mohou diváci i v sobotu v 17.30 hodin nebo v neděli v 11 hodin, opět v šapitó. K tomu jsou ovšem připraveni své umění a brilantní dovednosti předvést mnozí další.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.