Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ceny Jantar budou vyhlášeny již 31. srpna, letos mimořádně i za divadelní streamy

Ceny Jantar budou vyhlášeny již 31. srpna, letos mimořádně i za divadelní streamy

17.8.2021 08:51 Atd.

Čtvrtý ročník udílení Moravskoslezských kulturních Cen Jantar je za dveřmi. Galavečer s oceňováním laureátů se uskuteční již 31. srpna na tradičním místě v ostravské aule Gong. Letos budou ceny uděleny v šesti hudebních kategoriích a také za literaturu a výtvarné umění. Další dvě osobnosti budou oceněny za celoživotní přínos a novinkou bude ocenění divadel za úroveň online streamů, pomocí kterých byla ve spojení se svými diváky v době kulturního lockdownu.

Zvětšit obrázek

Soška pro laureáty Ceny Jantar.
Foto: Společnost ProJantar

V divadelních oborech nominace totiž letos vyhlášeny nebyly kvůli uzavření divadel po velkou část roku 2020. Jevištní výkony v činohře, opeře, muzikálu a baletu budou poroty hodnotit až v příštím roce, přičemž posuzovat se bude období dvou let.

Pořadatelé však chtějí letos udělit mimořádnou cenu za nejlepší divadelní online aktivity v období pandemie. Tuto cenu letos převezmou ředitelé hned dvou divadel Moravskoslezského kraje. O tom, která divadla to budou, rozhodla nezávislá odborná porota.

Galavečer i letos zpestří svým vystoupením vítězové minulých ročníků i někteří aktuálně nominovaní umělci. Z loňských vítězů se můžou návštěvníci těšit na vystoupení sopranistky Kateřiny Kněžíkové, která zvítězila v kategorii opera/ženy, tak na písničkáře Tomáš Kočka, která si odnesl sošku v kategorii Interpret roku. Vystoupí také kapela Kofe-in s písní Bouře, která loni získala titul Píseň roku.

Z letošních nominovaných svou účast potvrdili Jaromír Nohavica, duo Jiří Krhut/Štěpán Kozub či klavíristka a skladatelka Nikol Bóková. Seznam vystupujících doplňují například první dáma ostravského muzikálu Hana Fialová, operní pěvkyně Simona Mrázová či Koncertní sbor Permoník, který některé z vystupujících doprovodí. I letos bude na pódiu přítomen dvacetičlenný orchestr pod vedením dirigenta Jakuba Žídka.

Galavečer se uskuteční i letos ve vítkovické aule Gong 31. srpna 2021. Program bude přístupný pro širokou veřejnost, vstupenky jsou již v prodeji.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.