Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zveme kapely, které v okolí běžně nehrají, říká Marcel Pažický, spolupořadatel Slezskoostravského Rock-festu

Zveme kapely, které v okolí běžně nehrají, říká Marcel Pažický, spolupořadatel Slezskoostravského Rock-festu

15.9.2021 09:33 Hudba

Po roční odmlce se vrací Slezskoostravský Rock-fest, chcete-li Sorfest. Slezskoostravský hrad tak v sobotu 18. září zažije nával rockových a metalových fanoušků. A také letos bude, co se týká hudební nabídky, z čeho vybírat. Více už prozradí Marcel Pažický, jeden z pořadatelů tohoto oblíbeného festivalu.

Zvětšit obrázek

Spolupořadatel Sorfestu Marcel Pažický.
Foto: archiv

Už za pár dní se uskuteční další ročník Slezskoostravského Rock-festu. Jaké pocity u vás aktuálně převládají?

Pocitů je skutečně mnoho… Za celou dobu pořádání festivalu Sorfest jsme měli možnost zažít mnoho. Nyní se však neskutečně všichni těšíme, až bude den festivalu a konečně opět proběhne, doufám, ke spokojenosti všech. Jsme opravdu natěšení a už se nemůžeme dočkat.

Co bylo, co se týká pořádání letošního ročníku, nejtěžší? Byly to například neustálé změny v souvislosti s tím, kdo nakonec vystoupí, nebo permanentní nejistota, zda festival vůbec bude?

Ano, je to tak. Všichni se musíme přizpůsobit turbulentnímu prostředí a neustálým změnám a určité nejistotě. Jistotu vidím osobně v tom, že venkovní akce na čerstvém vzduchu nejsou příčinou čehokoliv zlého, spíše naopak. Jak jsme všichni viděli, celé léto probíhaly venkovní hromadné akce a nic dramatického se neděje. Věříme tedy, že akce v pohodě proběhne v náhradním termínu ve druhé polovině září a poté již bude vše v normálu a Sorfest bude probíhat vždy v termínu řádném, a to začátkem června. Všichni zásadní účinkující vystoupí a další, co nyní nemohou, posouváme do příštího roku.

Co vám ukázalo o sobě a také druhých období, kdy se kulturní akce nemohly konat?

To, že jsme hodně trpělivý národ a umíme se přizpůsobit. Nicméně také to, že bychom to již nikdy nechtěli zažít. 

Máte pocit, že se kulturní scéna od loňského března nějak změnila?

Ani se výrazně nezměnila. Jen si myslím, že si všichni uvědomili, jakou mají vlastně pořadatelé veškerých akcí důležitou roli v jejich životě a životě nás všech. Není to totiž samo sebou, že kulturní akce všeho druhu probíhají a že na ně chodí také lidi.

Dá se říci, že hlavní hvězdou letos bude kapela Limetall. Proč jste vsadili zrovna na tuto skupinu?

Jednoduše proto, že je to skupina z našeho regionu a naši fanoušci jsou i jejich. Stále mají co publiku sdělit a v Ostravě nemají až tak moc příležitostí vystupovat na hudebních festivalech. Jsou to naši přátelé.

Každopádně hned pět kapel z celkového line-upu už na festivalu poměrně nedávno vystupovalo. Kromě zmíněného Limetallu dále také Coccote Minute, Plexis, Dark Gamballe, Nahum. Je v tom nějaký záměr? Nestálo by za to dát prostor i jiným skupinám?

Je to přece jenom již pár let, co tyto kapely vystupovaly, takže v tom problém nevidím. Každým rokem dostávají prostor noví účinkující, ale je to také otázka finančních podmínek a dalších ujednání. Vždy se snažíme dostávat na Sorfest kapely, které běžně nevystupují na skoro všech akcích v okolí. Letos například Illuminati.ca & Jana Uriel Kratochvílová, Kryptor, Ingott či Krucipűsk.

To máte pravdu. Každopádně jedním z velmi očekávaných vystoupení bude jistě koncert „herecké kapely“ Skrat v čele s Norbertem Lichým a Pavlou Gajdošíkovou. Čím si tato skupina vysloužila vaši pozornost?

Kapela Skrat kombinuje osvědčené rockové a bigbeatové pecky s vlastní autorskou tvorbou, o čemž se můžeme letos na festivalu přesvědčit. Jsou to „staří“ ostravští bardi. Zkrátka k nám patří.

Opět se představí formace, které prošly hudební soutěží Líheň. Proč by si hudební fanoušek neměl nechat ujít zrovna tyto skupiny?

V areálu Loděnice pod hradem, tedy na třetí scéně festivalu, proběhne letos přehlídka několika nejlepších seskupení pod názvem Best Of Líheň – 20 let makáme pro muziku! Neproběhne tam výjimečně finálové kolo Líhně vzhledem k omezením, která skončila vlastně nedávno, a pořadatelé soutěže nemohli vše dokončit v řádných termínech. Vystoupí výběr z nejúspěšnějších kapel minulých let finálových soutěží, takže to nejlepší, co hudební soutěž Líheň vyprodukovala.

Plánujete pro letošní rok také nějaký doprovodný program?

Součástí festivalu budou jako vždy doprovodné akce i atrakce pro děti a mládež, a to dětská zóna v areálu Loděnice pod hradem. V průběhu akce budou zajištěny prodeje občerstvení a jiné sportovně outdoorové aktivity, lodičky, lezecká stěna a podobně.

V den festivalu bude probíhat na Slezskoostravském hradě také výstava fotografa Jiřího Zerzoně. Chystáte nějakou spolupráci?

Spolupráci nechystáme. Výstava nebude součástí festivalu.

Jak se z pozice organizátora hudebního festivalu díváte na to, že se nemohly konat hudební festivaly pro více než 20 tisíc osob, zatímco jsou povoleny Dny NATO s návštěvností 40 tisíc osob denně?

Na tohle ať si udělá každý obrázek sám. Pořadatelům velkých festivalů bylo každopádně již na podzim minulého roku jasné, že v takovém rozsahu svoji akci nebudou v létě pořádat, někteří se přizpůsobili a někteří nepořádali nic. Nezbývá nám, co mají takové festivaly v oblibě než si přát a dělat pro to maximum, aby již v příštím roce žádná omezení nebyla.

Přemýšlíte pouze o letošním ročníku Slezskoostravského Rock-festu, nebo už máte nějaké konkrétnější plány pro příští rok? Co byste mohl prozradit o příštím roce?

Příští rok se Sorfest bude konat 4. června na Slezskoostravském hradě… A bude zajímavý.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.