Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Novinka bude stejně temným a syrovým dílem jako rouhačský debut, říká Alesh AD z metalových Ravenoir

Novinka bude stejně temným a syrovým dílem jako rouhačský debut, říká Alesh AD z metalových Ravenoir

12.10.2021 08:32 Hudba

Kreativita nemá hranice a není ničím limitována. To ví i Alesh AD, kytarista black-death metalové smečky Ravenoir. Ta letos v únoru vydala debutové album a aktuálně už se chystá následovník. S Aleshem AD jsme si tedy povídali o hříchu, což je téma, které novinku doprovází. Také jsme odtajnili, proč je rodák ze Studénky nakloněný požitkům a nikoli zdrženlivosti, a rovněž se dozvíte, za jakých okolností potřebuje cítit mrazení po celém těle. V neposlední řadě se dočtete i to, jakým způsobem můžete albu In the Womb of Sin pomoci na svět.  

Zvětšit obrázek

Kapela Ravenoir. Alesh AD třetí zleva.
Foto: archiv

Na úvod se vraťme ještě k vašemu povedenému debutu. Když album vycházelo, určitě jsi měl nějaké představy či očekávání, jaké by mohly být reakce. Vybavíš si však nějakou reakci v souvislosti s debutem, která tě v rámci hodnocení alba překvapila, respektive kterou jsi nečekal?

Na náš havraní debut The Darkest Flame of Eternal Blasphmemy jsem opravdu patřičně hrdý. První řadové album Ravenoir oslovilo velkou spoustu metalových přívrženců po celém světě a veškerá kritika na toto dílo byla a prozatím i je více než příznivá. Dle posledních informací vydavatele Gothoom Productions byl celkový náklad tisíc kusů vyprodán v rekordně krátkém časovém intervalu. Zájem o formaci Ravenoir postupně narůstá. Samozřejmě nás to jako kapelu nesmírně těší. Je to pro nás motivací a stejně tak i největší satisfakcí.

Debutové album Ravenoir vyšlo letos v únoru a po necelých osmi měsících už přicházíš s oznámením o novém albu. Čím to?

V průběhu uplynulého roku a počátkem roku současného jsem stihl vyprodukovat již zmíněný debut Ravenoir, rovněž natočit všechny své kytarové party na připravované jedenácté řadové album Root The Legend Nizostratio a také průběžně pracovat na materiálu pro druhé album Ravenoir. Tyto tvůrčí aktivity mě velice naplňují a věnuji jim opravdu spoustu svého času. Bylo to také především proto, že koncertní aktivita Root byla poslední dva roky poněkud omezena. Nikoliv ze strany kapely, nýbrž situací, která již několik měsíců vše mění ze dne na den, a termíny dohodnutých koncertů se v tom lepším případě přeloží na termín jiný, nebo jsou zrušeny úplně. Z toho důvodu jsem měl tak více času věnovat se tvůrčí a studiové práci.

Materiál na nové album už máš tedy složený, nebo ještě nějaké písně tvoříš?

Materiál pro nové album je po hudební stránce zcela hotový. Chystané album ponese název In the Womb of Sin (V lůně hříchu) a bude obsahovat osm skladeb. V současné chvíli společně s baskytaristou Igorem Hubíkem pracujeme na textové stránce alba, která je už z větší části také kompletní. Novinka bude zajisté stejně krásně temným a syrovým dílem jako rouhačský debut. Určitě se mají metaloví přívrženci nač těšit.

Oproti debutu v kapele došlo k personální změně. Můžeš upřesnit? Počítáš pro nové album také s nějakými hosty?

Ano, je to tak. S novým albem přichází změna v sestavě. Po vzájemné dohodě a zcela v přátelském duchu, a to z důvodu maximální časové vytíženosti v kapele Debustrol, opustil sestavu Ravenoir kytarista Jakub Önslaughter Maděryč. Kytarový post obsadil Aleš Hampl z formace Minority Sound. Ten už se samozřejmě bude podílet na nahrávání chystané novinky. Zcela upřímně a bez jakýchkoliv pochybností to cítím ze své strany tak, že tato sestava je a bude mnohem silnější. Život plyne dál a vždycky s sebou přináší spousty změn. Ke spolupráci na albu tentokrát nebude přizván žádný host.

Jak moc se na skladatelském procesu budou podílet tví spoluhráči?

Hudební stránka Ravenoir je a pravděpodobně bude i do budoucna čistě mou záležitostí. Psaní textů si rozdělujeme s Igorem mezi sebou. Finální podobu skladeb vždy stejně dotváří a formuje každý jednotlivec a kapela jako celek.

Probíhalo skládání nových skladeb v odlišné atmosféře ve srovnání s debutem? Mimochodem za jakých okolností ty sám nejraději tvoříš či skládáš písně?

Pokud jde o proces komponování, psaní textů i nahrávání samotné, tak ten se v mém případě nijak zvlášť neliší a je léta stejný. Hudební nápady a stejně tak i texty se postupně vybrušují jako neopracované diamanty až k mé naprosté spokojenosti. Ke skládání potřebuji především samotu, ticho a potemnělou místnost, abych se mohl koncentrovat na danou věc a vklouzl tak do toho svého „temného vnitřního světa“. Nevím, co přesně je ten spouštěč inspirace. Možná je to jenom nějaký vnitřní přetlak invence a fantazie. Je to velice impulsivní.

Jedním z výrazných momentů debutu byla pomalejší skladba Alter Ego. Plánuješ opět podobný song?

Skladby tohoto ražení mám osobně nejraději. Vycházejí přímo z mého srdce a jsou to pro mě velice hluboké a niterní záležitosti, o kterých je složité hovořit. Tóny jsou namíchány z palety těch nejtemnějších odstínů, které ve mně probouzejí erupce emocí. Při poslechu takové skladby je pro mě nejzásadnější cítit mrazení po celém těle a sevřené hrdlo. Ano, debutové album uzavírala tebou zmíněná skladba Alter Ego a naše druhé album In the Womb of Sin bude uzavírat stejně přenádherná skladba Luna Choir. Je to opět náš s Igorem společný, velice tesklivý a temný majstrštyk. Věřím, že se všem Ravenoir přívržencům zaryje hluboko do srdcí.

Už jsme vícekrát zmínili, že se novinka bude jmenovat In the Womb of Sin. K čemu název odkazuje?

Hudba i text pochází z mého pera. Obsah provází téma zakázaného ovoce, zhřešení a prvotního hříchu, se kterým jak známo každá bytost přichází poskvrněna na tento svět. Smilstvo, touha a chtíč, vzrušení, rozkoš, požitek a v neposlední řadě stvoření života v hříchu. Jsem nakloněný požitkům nikoli odříkání a zdrženlivosti! Život žijeme pouze jedenkrát.

Jak se obecně vzato stavíš k hříchům? Co za hřích (ještě) považuješ a co už nikoliv? Ačkoliv to obecně může být vnímáno jako hřích…

Hřích je pouze slovem, které ve mně namísto respektu vzbuzuje úsměv. Mnohem větší váhu má pro mě Satanské devatero nežli pokrytecké Desatero božího přikázání. Vždy konej tak, aby ses za své činy nemusel nikdy stydět.

Finance na nové album se snažíš získat prostřednictvím platformy HitHit. Co tě k tomuto kroku vedlo?

Vysvětlení je jednoduché. Debutové album The Darkest Flame of Eternal Blasphemy bylo hrazeno z mých úspor a částečně vkladem od vydavatele. U druhého alba jsem se rozhodl, že se pokusím oslovit několik sponzorů, kteří by měli zájem investovat jakoukoliv finanční částku, která by nám tak pomohla v realizaci druhého alba. Povedlo se a sponzory chystaného alba jsou Satanshop.cz, Glady.cz a brněnský klub Melodka. Za jejich finanční injekci všem třem sponzorům patří obrovský dík. Také jsem se rozhodl vyzkoušet alternativní metodu crowdfundingu, kterou nabízí český internetový portál HitHit. Tato možnost nám nabízí oslovit širokou veřejnost a naše fanoušky, kteří mohou zcela dobrovolně přispět jakoukoliv částkou, za kterou samozřejmě všichni obdrží svou odměnu. Projekt byl nastaven po dobu čtyřiceti dní a k dnešnímu dni je z cílové částky vybráno 84 procent, což je překrásné. Pevně věříme, že cílová částka bude vybrána a tento projekt bude úspěšný. Vřele děkujeme všem příznivcům či dárcům, kteří již přispěli a taky těm, kteří případně přispějí na podporu realizace druhého řadového alba Ravenoir. Nesmírně si toho vážíme. 

Co si od toho slibuješ? Jaké odměny nabízíš?

Tuto možnost dobrovolné sbírky prostřednictvím internetu dnešní doba jednoduše nabízí, tak nevidím jediný důvod, proč ji nevyužít. Absolutně neshledávám na této službě žádný nekalý záměr. Dárci tak kapele Ravenoir svou dobrovolnou částkou pomohou částečně pokrýt výdaje na nahrávací studio. Každý, kdo zašle finanční příspěvek, získá kromě dobrého pocitu, že pomohl na svět novému albu In The Womb Of Sin, i svou odměnu. A těch je hned několik. Více se dozvíte na webových stránkách https://www.hithit.com/cs/project/10360/vydani-druheho-radoveho-alba-ravenoir-in-the-womb-of-sin.

Na závěr otázka, která se nabízí. Je možné, že dojde i na nějaké koncerty či dokonce turné Ravenoir?

Ano, samozřejmě. Pokud to však dovolí veškeré okolnosti, které momentálně kulturu víceméně svazují a omezují. Jestliže bude situace příznivější, tak příští rok rozhodně Ravenoir obrazí několik koncertních štací. Dopředu však musím říct, že nechceme hrát úplně všude a za každou cenu. Bude záležet na podmínkách. Již teď mohu prozradit, že už má kapela na příští rok potvrzenou účast na dvou českých metalových festivalech. Teď zbývá jen doufat, že bude situace příznivější a festivaly budou probíhat podle plánu namísto toho, aby se jejich termíny přesouvaly anebo se dokonce úplně rušily. To vše ukáže čas a do té doby nám všem zbývá jen čekat.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.