Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Smrt na hrušce Divadla loutek Ostrava je hodně veselá pohádka s morálním ponaučením

Smrt na hrušce Divadla loutek Ostrava je hodně veselá pohádka s morálním ponaučením

26.2.2022 07:53 Divadlo

Divadlo loutek Ostrava uvedlo v pátek premiéru inscenace valašské pohádky se zpěvy a tanci Jaroslava Bařinky Smrt na hrušce v režii Tomáše Kočka. Scénu, loutky a kostýmy navrhl Michal Hejmovský. Text pro inscenaci upravila Alice Olmová. Choreografie je dílem Martina Krajňáka.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Divadla loutek Ostrava Smrt na hrušce.
Foto: Roman Polášek

V pohádce Smrt na hrušce autor zpracoval známé téma smrti, která z různých důvodů nemůže vykonávat svoji práci, tedy ukončovat životy. Tentokrát proto, že ji majitelka velké hrušně obsypané sladkými žlutými plody za pomoci lsti dostane do koruny stromu, kde ji kouzlem zbaví možnosti slézt dolů na zem. Ale popořádku…

Dva mocichtiví darebáci, Apatykář (Aleš Petrič) a Dochtor (Ivo Marták) při chytlavé písničce míchají jedovatý nápoj, s pomocí kterého chtějí vyprovodit ze světa živých Rychtáře (Marian Mazur), aby se mohli chopit jeho úřadu. Oba však počítají s tím, že také sprovodí ze světa toho druhého a budou vesnici vládnout sami. Zároveň ve vesnici marně chrání před trojicí mlsných kluků úrodu sladkých žlutých plodů na své hrušce Kača (Vladimíra Krakovková).

Z hudební pohádky Smrt na hrušce. (Foto: Roman Polášek)

Kača získá od dvojice Medvěd (Martin Legerski) a Pohřebenář (Karel Růžička) kouzelné říkadlo, kterým začaruje každého, kdo vyleze na horu do koruny stromu. Nechá ho tam zbaveného schopnosti slézt dolů, dokud sama kouzlo nezruší. Nakonec se na stromě, ze kterého není možné slézt, ocitnou nejen kluci, ale i další postavy včetně Smrti (při premiéře Lenka Macharáčková, která alternuje Karolínu Hýskovou). A tak hrušek neubývá, zato přibývá živých lidí i zvířat a dokonce i obtížného hmyzu, až to není k vydržení. Umřít nemůže ani Rychtář už dvakrát otrávený jedovatým lektvarem, ani svině odvedená na porážku. Co se všechno muselo stát, aby se dění na světě dostalo k normálnímu průběhu, ve kterém se tvorové rodí i umírají, o tom je celá pohádka.

Z hudební pohádky Smrt na hrušce. (Foto: Roman Polášek)

V pohádce vystupují ještě tři tetky, matky nezbedných kluků (Jana Zajacová, Aneta Červená, Edita Bandyová) doprovod k písním hrají muzikanti Tomáš Rossi, Edita Bandyová, Jana Zajacová, Martin Legerski, Ivo Marták a Marian Mazur). Hrobníka hraje Martin Štěpanda.

Režisér Tomáš Kočko využívá loutky různých druhů, od klasických marionet až po ploché malované na papíru. To nejlepší na celé pohádce však představují písničky a tance, které jsou inspirovány valašským folklorem. Interpretačními vrcholy jsou celosouborový tanec čapáš a sólové, skvěle odtančené i odzpívané tango Smrti Lenky Macharáčkové.

Z hudební pohádky Smrt na hrušce. (Foto: Roman Polášek)

Na několika málo místech je text pro děti mladšího věku poněkud nezáživný a dlouhý. To, co naopak přivítá publikum všeho věku, je humorný nadhled a vtip, se kterými jsou odehrány některé scény, třeba když se už téměř zemřelý dědeček v rakvi stále probouzí, nebo když se svini odvedenou na porážku nedaří zabít, neboť smrt uvězněná na hrušce nemůže vykonávat svoji práci.

V pohádce Smrt na hrušce má Divadlo loutek na repertoáru vskutku velmi dobrou a hodně veselou pohádku s morálním ponaučením pro děti i pro dospělé.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.