Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Sinajskij vzkazuje do Ruska: Poslechněte si ukrajinskou hymnu

Šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Sinajskij vzkazuje do Ruska: Poslechněte si ukrajinskou hymnu

28.2.2022 08:48 Hudba

Jeden z nejvýznamnějších ruských dirigentů Vasilij Sinajskij, který byl v letech 2010 až 2013 hudebním ředitelem Velkého divadla v Moskvě a aktuálně působí jako šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava, ostře odsoudil invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Ve svém vyjádření doporučil strůjcům útoku, aby si poslechli ukrajinskou hymnu, jejíž zvuk má podle něj větší sílu než řinčení tanků. Postup Kremlu označil za odpornou invazi na území suverénního státu.

Zvětšit obrázek

Šéfdirigent JFO Vasilij Sinajskij.
Foto. Ivan Korč

Pozorně sleduji události, které se nyní odehrávají na Ukrajině. Cítím údiv a velkou hořkost, že není vidět ani slyšet názory našich předních hudebníků. Muzikanti by se totiž jako nikdo jiný měli naladit na náladu ve společnosti a reagovat na ni.

Podělím se o svůj názor. Kromě hněvu a rozhořčení, které cítím, když vidím nespravedlnost současných událostí, cítím s lidmi na Ukrajině velký soucit. Můj dědeček byl Ukrajinec a již od nejútlejšího dětství jsem od své matky a dalších příbuzných slýchal ukrajinské písně, slova a rčení. Nejšťastnější chvíle jsem prožil o prázdninách u příbuzných v Kyjevě a okolí. A už tehdy jsem cítil lásku Ukrajinců k vlasti, jak se snažili udělat vše pro to, aby vzkvétala.

Když moji přátelé, vynikající ukrajinští hudebníci, dirigent Stefan Turchak a skladatel Myroslav Skoryk, chodívali do mého lotyšského orchestru, pořádali jsme spolu takové koncerty, které zůstaly dlouho v paměti publika.

Současné události proto působí jako odporná invaze do suverénního státu, která způsobuje jen smutek a tragédii tisícům lidí. Těm, kteří to všechno začali, by prospělo poslechnout si ukrajinskou hymnu. Jaká čistá, silná a jasná melodie, která tak dobře ukazuje charakter tohoto národa. Její zvuk bude vždy převládat nad řinčením nepřátelských tanků a hrubými rozkazy armádních velitelů.

Člověku se chce říci: přestaňte, pravda není na vaší straně!

Vasilij Sinajskij

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.