Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Nominace na Ceny Jantar za muzikál a operetu získalo celkem deset umělců

Nominace na Ceny Jantar za muzikál a operetu získalo celkem deset umělců

4.3.2022 21:33 Atd. » Divadlo

Odborná porota Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar vyhlásila nominace v kategorii Muzikál a opereta za období let 2020 a 2021. Nominaci získalo celkem deset umělců za role ztvárněné v divadlech Moravskoslezského kraje. Většina nominací patří Národnímu divadlu moravskoslezskému v Ostravě, dvě nominace pak míří do Slezského divadla Opava. Šest nominací je za ženské role, čtyři jsou za role mužské. Oceněni budou dva umělci - jedna žena a jeden muž.

O nominacích rozhodla odborná porota ve složení Pavel Bár, Milan Bátor, Halina Františáková, Lukáš Helcelet, Josef Herman a Michael Prostějovský, který byl pro aktuální ročník zvolen předsedou poroty. Nominovaní byli (v abecedním pořadí) tito umělci s následujícím odůvodněním:

Tereza Bartošová za roli Fany Briceové v inscenaci Slezského divadla Opava Funny Girl (premiéra 31. října 2021)

Tereza Bartošová ztvárnila Fany Briceovou jako energickou dívku, jdoucí tvrdošíjně za svým snem. Bartošová vytvořila postavu účinnými hereckými prostředky a vložila do ní veškerou důvěryhodnost. Od počátečních chyb a omylů svou Fany vede k profesionalitě, která jí dala oslnivou kariéru, ale vzala naději na největší životní lásku. Výkon této umělkyně z inscenace zásadním způsobem vyniká.

Hana Fialová za role Ády Harrisové v inscenaci Národního divadla moravskoslezského Květiny pro paní Harrisovou (premiéra 3. října 2020)

Hana Fialová ztvárňuje Ádu Harrisovou s takovou sugestivitou, jako by skutečně prožila její příběh. S nehledanou bezprostředností vystihla charakter a povahu ženy z malých poměrů, která jde skálopevně za svým snem. Její výkon je strhující a hluboce lidský, dojímá upřímností a prožitkem, který se nedá naučit.

Veronika Prášil Gidová za roli Anity v inscenaci Národního divadla moravskoslezského West Side Story (premiéra 6. února 2020)

Veronika Prášil Gidová ztvárňuje Anitu jako temperamentní ženu, která má vše pod kontrolou. Její fluidum a nekompromisní nátura jsou hmatatelné a vyvolávají velké napětí. S neutuchající mladistvou energií osciluje mezi lehkou hravostí i vážnějšími tóny. Pěvecký part Prášil Gidová zvládá s bravurní jistotou a uhrančivou silou.

Patricia Janečková za roli Pamely Penrosové v inscenaci Národního divadla moravskoslezského Květiny pro paní Harrisovou (premiéra 3. října 2020)

Patricia Janečková ztvárnila Pamelu Penrosovou jako egocentrickou mladou umělkyni, která nevnímá, že i ostatní mají právo na svůj život. Janečková dominuje především svým unikátním hlasovým fondem, ale velmi suverénní je i její herecké podání postavy, která není zlá, jen jí chybí zkušenosti a nadhled.

Tereza Kavecká za roli Fany Briceové v inscenaci Slezského divadla Opava Funny Girl (premiéra 31. října 2021)

Tereza Kavecká svou první velkou muzikálovou rolí potvrdila, že je ženou mnoha talentů. Ačkoli její doménou je opera, ztvárnila postavu Fany vynikajícím a stylově přesvědčivým způsobem. Přitom nezapomněla ani na detailně promyšlený herecký projev, v němž upoutala skvělým pohybem a jistotou výrazu. Také pěvecky představila Kavecká výkon nevšedních kvalit a její postava v inscenaci vyniká.

Martina Vlčková za roli Marii v inscenaci Národního divadla moravskoslezského West Side Story (premiéra 6. února 2020)

Martina Vlčková potvrdila svou bezpečnou uměleckou formu a zazářila v postavě Marii jako ženy nevšední krásy a svůdného kouzla. Je tajemná, bezelstná a přidává i pěvecky velmi vyzrálý projev, který nelze s nikým zaměnit. Její komplexní herectví se stává jedním z vrcholů celého představení.

Libor Olma za roli Harpagona v inscenaci Národního divadla moravskoslezského Harpagon je lakomec? (premiéra 16. prosince 2021)

Libor Olma už mnoho let patří k oporám ostravské divadelní scény. Jeho Harpagon má výtečně odpozorovaný charakter nesnášenlivého, podezřívavého skrblíka, jehož závěrečná proměna nepostrádá prvky crazy komedie. Olma skvěle využil svůj všestranný komediální potenciál, kterému nechybí podtóny nadsázky a ironie.

Marco Salvadori za roli Tonyho v inscenaci Národního divadla moravskoslezského West Side Story (premiéra 6. února 2020)

Marco Salvadori se postaral o jedno z největších překvapení ostravské inscenace. Jeho Tony hýří obrovským šarmem a vitalitou. Salvadori báječně odstínil vývoj postavy od zamilovaného mladíka po sveřepého mstitele svého nejlepšího přítele. Výborně si poradil i s pěveckým partem, v němž překvapil naléhavostí a brilancí projevu.

Tomáš Savka za roli Alberta Harrise a Markýze de Chassagne v inscenaci Národního divadla moravskoslezského Květiny pro paní Harrisovou (premiéra 3. října 2020)

Tomáš Savka vystihl dvojroli Alberta Harrise, zesnulého partnera hlavní hrdinky, a Markýze de Chassagne se vší potřebnou laskavostí, nonšalancí a nenuceností. Plně při tom uplatnil svůj široký herecký rejstřík, kultivovanost a bezprostřední eleganci. S lehkostí, přesvědčivým výrazem a intonačním nadhledem Savka zvládnul také pěvecký part.

Peter Strenáčik za roli Riffa v inscenaci Národního divadla moravskoslezského West Side Story (premiéra 6. února 2020)

Peter Strenáčik dokázal znamenitě ztvárnit vůdce party Riffa, jehož slovo je ostatním členům zákonem. Jeho Riff je drsný, ošlehaný životem a přitahuje neustále pozornost. Strenáčik své přirozené charisma a samozřejmou autoritu podpořil též vynikajícím pěveckým výkonem a skvěle ovládaným pohybem.

Informace o chystaném udílení Cen Jantar získáte na webových stránkách www.cenyjantar.cz

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.