Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Inscenace roku a Cena pro činoherce do 33 vět. Ceny Jantar hlásí další nové kategorie

Inscenace roku a Cena pro činoherce do 33 vět. Ceny Jantar hlásí další nové kategorie

6.4.2022 06:59 Atd. » Divadlo

Inscenace roku a Cena pro činoherce do 33 vět. To jsou nové kategorie, o které budou od letošního ročníku rozšířeny Moravskoslezské umělecké Ceny Jantar. Kromě tradiční ceny za mimořádný jevištní výkon pro herce a pro herečku tak na galavečeru 25. dubna bude oceněn i jeden herec nebo herečka za mimořádné a nezapomenutelné ztvárnění malé role a oceněny budou také dvě inscenace, a to na malé scéně a na velké scéně. S ohledem na pandemii, kvůli které se loni divadelní kategorie neoceňovaly, tentokrát poroty posuzovaly dvouleté období za roky 2020 a 2021.

Zvětšit obrázek

Soška pro laureáty Ceny Jantar.
Foto: Společnost ProJantar

V činoherní kategorii je na Cenu Jantar nominováno šest herců a šest hereček. Nominace byly vyhlášeny už na konci února.

Cena pro činoherce za roli 33 vět bude letošní novinkou. S nápadem na zavedení této kategorie přišel režisér a šéf činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Vojtěch Štěpánek, který bude se svou ženou Kristýnou Leichtovou galavečer moderovat. A pořadatelé tento nápad přijali.

„Cenu Thálie pro činoherce do 33 let už získalo mnoho skvělých umělců, ale Cena Jantar do 33 vět bude udělena teprve letos v Ostravě,“ usmívá se Štěpánek, podle kterého je právě absence ceny za malou roli častým tématem rozhovorů v hereckých šatnách. „A že není malých rolí? Právě naopak! Malých a středních rolí je ve světovém repertoáru drtivá většina,“ tvrdí Štěpánek.

Novinkou ceremoniálu bude také ocenění Inscenace roku, kterou získají dokonce hned dva činoherní režiséři. A to za nejzajímavější inscenaci na velké divadelní scéně a také na malé divadelní scéně. O cenách ve všech zmiňovaných kategoriích rozhodla odborná činoherní porota.

Stejně jako Cena za roli do 33 vět, tak i dva tituly Inscenace roku nebudou podléhat nominacím, ale držitelé cen budou zveřejněni a odtajněni až na galavečeru.

Bližší podrobnosti o letošním ročníku získáte na stránkách www.cenyjantar.cz, kde si můžete zajistit i vstupenky.

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.