Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Opus Bohemica od Salamandry je metalově vstřícné album, které dokáže vzdorovat času

Opus Bohemica od Salamandry je metalově vstřícné album, které dokáže vzdorovat času

3.5.2022 00:10 Hudba

Čekání je u konce, Salamandra hlásí novou řadovku. Ta začíná odkazem na Mou vlast od Bedřicha Smetany. A není to jediný moment na tomto počinu, který se vrací k českým dějinám. Dalším důkazem je například song The Knights of Blaník. Silná témata, silné album. Tak lze ve stručnosti Opus Bohemica charakterizovat.

Zvětšit obrázek

Kapela Salamandra.

Takřka po osmi letech vychází nové album formace Salamandra. Během té doby se v kapele udála řada personálních změn. Ve výsledku to znamená, že z předchozí sestavy, která se podílela na desce Imperatus z roku 2014, zůstali jen kytarista Pavel Slíva a klávesistka Hana Šlachtová. Aktuálně dále ve skupině působí zpěvák Tomáš Hradil (ex-Trezor), baskytarista Patrik Hrnčíř (ex-Moravius) a bubeník Jiří Gadula. K tomu musíme připočítat i fakt, že o sólové kytary se na novince postaral Pavel Novotný (ex-kapela Michala Penka).

Zásadní věc je třeba zmínit hned v úvodu. Kreativní prach hlavnímu skladateli Pavlu Slívovi rozhodně nevyschl. Což je pozitivní zjištění. Metalový svět Salamandry zůstal nadále velmi pestrý. Skladby jsou v dobrém slova smyslu nahuštěné těmi nejhonosnějšími power/heavy metalovými ingrediencemi. A informacemi zároveň. Informacemi, které říkají, že na pořadu dne je zářivá metalová jízda, která spoléhá na průbojné skladby s bohatým melodickým zátiším. Tak jak je pro tento žánr typické.

Výraznou roli zastávají i epické pasáže s nádechem výpravného módu, tedy takové, z nichž je cítit určité odhodlání. Odhodlání jít si za svou věcí. Neustále se vyvíjet a nestát na jednom místě. Projevuje se rovněž snaha o zakomponování prvků, které mají blízko k lidové tvorbě (viz. například druhá Awakening či Mannequins). A pokud je řeč o čtvrté Mannequins, tak ta do jisté míry překvapí doslova rockn´rollovým úvodem, na který se postupně nabaluje chytlavé metalové střelivo.

Salamandra zkrátka změnu sestavy zvládla. A to i navzdory tomu, že první zveřejněný song s novým zpěvákem Tomášem Hradilem, kterým byl Europe Worries (Evropa se strachuje), vyzněl po hudební stránce spíše rozpačitě. Než aby vzbuzoval naděje z toho, co by mohlo z této spolupráce v budoucnu vzejít. Na druhé straně ani tak nelze tuto skladbu s ohledem na text: „…chaos nyní může být rozpoután / výsledkem může být boj…“ přehlížet. Psal se totiž květen 2020 (!!!), kdy byla tato píseň oficiálně vydána. V tomto směru lze Salamandru považovat za skupinu, jejíž členové se snaží z historických událostí poučit, protože vědí, že mnohé společensko-politické události přinášejí odhadnutelné důsledky. Vzhledem k tomu, že řada věcí se jen v bleděmodrém opakuje.

Tak či onak, novinkové album vyznívá daleko sehraněji a nápaditěji než ona první vlaštovka. Jakoby se nejprve veškeré motory musely pomalu a postupně rozehřát, aby byly schopny stoprocentního výkonu. Nicméně jakmile k tomu došlo a všechny drážky zapadly do ozubeného kola, tak se ze Salamandry stal jednak parádně nablýskaný, ale hlavně šlapající stroj.

A jelikož na každém detailu záleží, tak je třeba vyzdvihnout rovněž obal alba, včetně grafického zpracování. To vše dostal za úkol ke zpracování brazilský umělec Jobert Mello, v jehož grafickém portfoliu figurují třeba Sabaton, Primal Fear nebo Sinner, a ten odvedl velmi dobrou práci. Stejně jako Christoph Beyerlein, který se postaral o mix nahrávky.

Samozřejmě je jasné, že se najdou ti, kteří budou favorizovat dřívější složení a vokalisty. Nicméně, ať se to někomu líbí či nikoliv, Salamandra má aktuálně zřejmě nesilnější sestavu a Tomáš Hradil jí dodal daleko větší drajv, než kdy v minulosti měla. A také díky němu je Opus Bohemica metalově razantní, ale zároveň vstřícné, svěží a po kompoziční stránce propracované album. Album, které dokáže vzdorovat času. A navíc pomyslně vlije energii do žil.

Salamandra je kapela, která od debutu v roce 1999 ušla dlouhou cestu. Nemění se však radikálně. Mění se postupně, ale o to účelněji. Opus Bohemica jakožto sedmá studiová nahrávka je bez debat nejkomplexnější počin v historii kapely.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.