Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ceny Jantar chystají doprovodný program, rozdány budou už za pár dní. Kdo je nominován?

Ceny Jantar chystají doprovodný program, rozdány budou už za pár dní. Kdo je nominován?

11.4.2023 08:17 Atd.

Už jen pár dní zbývá do vyhlášení laureátů Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar za rok 2022, které budou rozdány na novém místě, v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. I letos bude galavečer provázen kulturním programem připraveným jen pro tuto příležitost, akci budou v pondělí 17. dubna moderovat herci Vladislav a Jakub Georgievovi. Novinkou letošního ročníku je doprovodný program, který nabídne již ve středu 12. dubna setkání s nominovanými autory v Domě knihy Knihcentrum, výstavu nominovaných vizuálních umělců v galerii PLATO Bauhaus a hodinu před samotným galavečerem ještě taneční pohybové představení před Domem kultury Poklad, kde se bude udílení cen letos konat poprvé.

Zvětšit obrázek

Dům kultury Poklad, kde budou rozdány Ceny Jantar.
Foto: archiv

První z doprovodných akcí se uskuteční v Domě knihy Knihcentrum ve středu 12. dubna od 16 hodin. Návštěvníci se můžou těšit na prezentaci pěti autorů nominovaných v kategorii Literatura. Akci, které se osobně účastní i nominovaní, bude moderovat loňský laureát Ceny Jantar, básník a literární vědec Roman Polách.

Jen o hodinu později se uskuteční vernisáž společné výstavy čtyř nominovaných umělců v kategorii Výtvarné umění. Výstava se koná v galerii PLATO Bauhaus, dostala název „Má to cenu?“ a připravili ji kurátoři Václav Rodek a Martin Dvořák. Výstava zde bude k vidění necelé tři týdny.

Samotné udílení cen se koná v pondělí 17. dubna od 18 hodin v Domě kultury Poklad. Ještě předtím se ale v prostoru před tímto nedávno zrekonstruovaným kulturním domem odehraje premiéra venkovního tanečního představení The Urge v produkci ostravské nezávislé taneční platformy Move Ostrava. Vstup na představení, které začne v 17 hodin, je zdarma.

NOMINACE NA CENU JANTAR 2022

V kategorii Populární hudba je nominováno celkem osm interpretů a kapel za alba vydaná v minulém roce, a to Nikol Bóková, Marian Friedl, Vladimír Javorský, Kahoma Trio, Nika, Pacino, Point of Few a Jiří Slavík. Výroční cenu získají dva z nominovaných.

V kategorii Vážná hudba jsou nominovaní tři sólisté a dvě hudební tělesa. Jmenovitě  klavíristka Magdaléna Hrudová, houslista Jiří Vodička, klavírista Tomáš Vrána, orchestr Májovák a Koncertní sbor Permoník. Ocenění získá jeden z nominovaných.

V kategorii činoherní divadlo je nominovaných osm herců za jevištní výkony a také tři inscenace. Za herecké výkony jsou nominováni Ondřej Brett , Barbora Křupková a Markéta Haroková (všichni za Divadlo Petra Bezruče), dále Jolana Ferencová (Těšínské divadlo), Vladislav Georgiev a Vojtěch Lipina (oba za role v Komorní scéně Aréna). O titul Inscenace roku bojují inscenace Dvě čárky (spolek Jednou), Krzywy kościół (Těšínské divadlo) a Sen čarovné noci (Divadlo Petra Bezruče). Ocenění získá jeden herec nebo herečka a jedna inscenace.

Za operu jsou nominováni pěvci Jorge Garza, Pavol Kubáň, Veronika Rovná, Jana Sibera a Martin Šrejma (všichni Národní divadlo moravskoslezské) a také Pavel Klečka za Slezské divadlo Opava. Cenu získá jeden z nich.

Velmi silná je i sestava nominovaných v kategorii Muzikál a opereta. Za Slezské divadlo Opava je nominovaná Barbora Čechová, za Národní divadlo moravskoslezské Roman Harok, Michaela Horká, Radek Melša a Tomáš Savka. Těšínské divadlo v nominacích reprezentuje Daniela Sedláčková. Cenu získá jeden z nich.

V baletní kategorii jsou všichni nominováni z inscenací Národního divadla moravskoslezského, a to Natalia Adamska, Eleonora Ancona, Francesco Fasano a Rei Masatomi.

V kategorii Literatura jsou nominováni Ivan Binar (kniha vzpomínek Kudy? Tudy), Miroslav Černý (sbírka Proleženiny), Petr Hruška (sbírka Spatřil jsem tvou tvář), Vít Slíva (sbírka Vzkřísit to vše) a Scarlet Willková (román Až uvidíš moře).

V kategorii Výtvarné umění mají nominaci fotograf Michal Kalhous, multimediální umělkyně Lenka Klodová, sochařka Sabina Knetlová a také mural-artový umělec Jan Bogy Lörincz.

Kdo Ceny Jantar za rok 2022, získá, bude jasné až 17 dubna. „I letošní seznam nominovaných je důkazem vysoké úrovně umělců, kteří jsou s naším krajem nějakým způsobem spojeni. Buď se zde narodili a nastartovali zde svou uměleckou kariéru, nebo zde dlouhodobě působí, anebo prostě jen přijali pozvání, aby se stali součástí inscenací zdejších divadel. Pohled na jména nominovaných umělců je jasným důkazem toho, že pořádání uměleckých cen v našem kraji má své velké opodstatnění. Přesvědčujeme se o tom každým rokem,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo. Právě Moravskoslezský kraj je už šestým rokem generálním partnerem Cen Jantar, které nemají srovnatelnou obdobu v žádném jiném kraji.

Vstupenky na galavečer zakoupíte zde: Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.