Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo První večer Dream Factory: Dlouhé ovace vestoje pro představitelku Vlasty Buriana Veroniku Korytářovou

První večer Dream Factory: Dlouhé ovace vestoje pro představitelku Vlasty Buriana Veroniku Korytářovou

26.5.2023 10:20 Divadlo

Slavnostní zahájení patnáctého ročníku divadelního festivalu Dream Factory Ostrava proběhlo ve čtvrtek 25. května v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Uvedena byla oceňovaná inscenace libereckého Divadla F. X. Šaldy Burian. Letošní ročník patří rozhodně k těm výjimečným a v očích organizátora Tomáše Suchánka ve čtvrtek večer přímo zářila radost a spokojenost nad tím, jak kvalitní představení letos na diváky čekají.

Zvětšit obrázek

Představitelka Vlasty Buriana
Foto: Lukáš Horký

O inscenaci Burian, dalšího díla dramatika, scénáristy a také v tomto případě i režiséra Tomáše Dianišky, toho bylo vysloveno již mnoho. Očekávání ostravského publika bylo veliké. Nelze se divit, o kvalitě hereckého výkonu Veroniky Korytářové, která hraje hlavní postavu krále komiků Vlasty Buriana, svědčí nominace na Cenu divadelní kritiky i Cena Thálie za její vskutku fenomenální herecký výkon. Hra jako taková přinesla jejímu autorovi Tomáši Dianiškovi nominaci na hru roku.

Z představení Burian na Dream Factory. (Foto: Lukáš Horký)

Nejtrefnější ohodnocení ze strany odborné kritiky napsala Radmila Hrdinová: „Drobná herečka si vypůjčila z autentičnosti postavy to nejpodstatnější, typickou dikci, smích, neklidně těkající nohy, šermující ruce, pružnost pohybu, udivené i lišácky vykulené oči, a především komediálnost“, napsala Radmila Hrdinová po premiéře ve své recenzi pro deník Právo. „Právě tím, že Buriana neimituje, ale vytváří jeho vlastní, osobitou verzi, se mu přiblížila natolik, že se divák neubrání dojmu, že před sebou vidí skutečného krále komiků. Podává mimořádný herecký výkon! Inscenace dokonale vyvažuje rovinu komediální s tragickou, umně balancuje na hraně smíchu a dojetí. Je krásnou poctou nejen Burianovi, ale i divadlu samému v okamžiku jeho znovuzrození.“

Veronika Korytářová v Ostravě. (Foto: Lukáš Horký)

Podobná slova obsahují i reakce některých osobností ze čtvrtečního velmi nadšeného publika, které déle jak tři minuty tleskalo po představení vestoje. Ozvaly se i výkřiky „Bravo!“ a „Opakovat!“. Na otázky, zdali zážitek z představení nějak posunul jejich vnímání života a díla Vlasty Buriana, nebo jestli je zaujal nějaký výrazný dílčí prvek v celkovém výkonu představitelky titulní role, odpověděl herec Národního divadla moravskoslezského Tomáš Jirman: „Byl to zážitek. Nejen proto, že ty lidi, kteří v tom hrají, znám a mám je hrozně rád. O Vlastovi Burianovi jsem dřív až tak moc nepřemýšlel. Po dnešku ale mohu říct, že jsem vše, co po něm zůstalo, úplně nedocenil. Věděl jsem o skeči Hvězdy na Baltimorem, znám ten příběh.“

„Byl fotbalista, Sparťan, Slávista, potom tenista, dnes je nacista. Na koni sedí, šlechty si hledí, sláva mu medí, tak je fašista,“ zpívali Voskovec s Werichem v reakci na Burianovo vynucené vystoupení ve filmovém skeči, režírovaném nacistickým režisérem. Za rozhlasový skeč Hvězdy nad Baltimorem čekal Vlastu Buriana po válce soud. Dvakrát byl osvobozen. Pak ale případ převzala StB. Žádné noviny nesměly o Burianovi nic napsat a u třetího soudu pak nedostali slovo ani svědci obhajoby, ani sám obhájce. Burian byl odsouzen.  Na rehabilitaci musel počkat až do roku 1994.

Ze slavnostního zahájení Dream Factory. (Foto: Lukáš Horký)

Další ohlasy k inscenaci i k výkonu Veroniky Korytářové

Jakub Tichý, ředitel Komorní scény Aréna: Já ty historické souvislosti znám. A způsob tvorby Tomáše Dianišky také. Proto jsem dnes tady, a vidím, že to má všechno opět skvěle nastudované. Z celkového výkonu Veroniky Korytářové lze těžko vyzdvihovat jeden prvek. A musím to všechno teď v sobě nechat ještě chvíli doznívat…

Tereza Agelová, dramaturgyně Divadla loutek Ostrava: Já jsem na představení šla s tím, že uvidím další dílo Tomáše Dianišky. A jsem ráda, že opět vidím dvě strany karty, jako ve všech Dianiškových životopisných dolech. V pohledu na Veroniku Korytářovou, pokud chcete jen jednu jednotlivost, mě zaujala její mimika.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora Ostravy: Navykla jsem si posuzovat komplexně celek, a celkový výkon herečky v titulní roli je vynikající. Celé představení pak posiluje mé přesvědčení, že věci nikdy nejsou jen černobílé.

Helena Dohnalová, moderátorka České televize Ostrava: „Korytářová je úžasná, ale hlavně pořád před sebou vidím ty její oči.

Milan Lička, kulturní publicista: Trošku to ve mně prohloubilo  názor na Jaroslava Marvana. A Buriana tahle inscenace vykresluje velmi plasticky. Korytářová je skutečně vynikající. Její celé pojetí, pohyb, hlasový projev, gestikulace, to je mimořádné a strhující.

Jitka Borovičková, herečka divadelního spolku Na Štaci, Němčice nad Hanou: Zpočátku jsem viděla Veroniku Korytářovou hlavně jako ženu v titulní mužské roli. Postupně se však postava vlasty Buriana přede mnou zhmotňovala a v samotném závěru představení jsem měla dojem, že vidím skutečného, živého krále komiků, nejen v humorných a veselých situacích, ale i v nejtragičtějších chvílích jeho života.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.