Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Česko je pro nás téměř domovem, bylo to moc krásné, chválí Beats for Love zpěvačka z projektu Koven

Česko je pro nás téměř domovem, bylo to moc krásné, chválí Beats for Love zpěvačka z projektu Koven

7.7.2023 10:53 Hudba

Přijela, zažehnala nevlídné počasí, zahrála a zazpívala a pak s fanfárami v zádech opustila Love Stage na festivalu Beats for Love. I tak lze ve stručnosti popsat pobyt britské zpěvačky Katie Boyle z dua Koven v Ostravě. A mezitím si ještě našla čas na rozhovor pro Ostravan.cz, který proběhl jen pár minut po jejím energickém setu. Hovořili jsme o jejím rostoucí fanouškovské základně, o úspěchu, ale došlo i na vlastní chyby, bolesti a lítosti. Festival Beats for Love nadále v Dolní oblasti Vítkovice pokračuje, a to až do nedělního rána. V sobotu vystoupí například Wilkinson nebo Nervo, v poslední festivalový den to budou mimo jiné Blasterjaxx či Tiësto.  

Zvětšit obrázek

Katie Boyle (Koven) na Beats for Love.
Foto: Aleš Honus

Jaké jsou vaše první dojmy po vystoupení?

Je to docela bláznivé, mít show před takovým davem, který má tolik energie a lásky v sobě. Navíc na tak velkém rozzářeném pódiu. Jedna z nádherných věcí, která se nám přihodila, bylo, že nám počasí šlo na ruku. Před naším vystoupením bylo deštivo a zamračeno, ale když jsme začali hrát, rozsvítilo se slunce. Nádhera! Jsem plná emocí.

To vypadá, že máte dokonce takovou moc, že dokážete změnit počasí…

(smích) Přesně tak. Jsem takový meteorolog. (smích)

Na Beats for Love jste se nepředstavila poprvé. Můžete jednotlivá vystoupení porovnat?

Pocity jsou stejné. Nicméně v roce 2019 jsme ještě neměli tolik známých hitů, jako máme nyní. Nejprve jsme měli pod pódiem snad 20 lidí a postupně začali přicházet další. Letos už před vystoupením stály před pódiem tisíce fanoušků. To je absolutně šílené. Je to známka toho, jaký pokrok jsme udělali a jak v některých zemích stoupáme. Cítíme, že Česká republika je pro nás takový téměř domov. Opravdu bych chtěla všem, kteří na naši show přišli, upřímně poděkovat. Bylo to nádherné. Fanoušci byli plní lásky a energie.

Myslíte si, že je váš hudební styl ovlivněný přímo Anglií?

To si nemyslím. Spíše bych řekla, že je ovlivněn jinými zeměmi. Podle mě snad nikdo v naší zemi nehraje něco podobného co my. To, co děláme, má spíše ohlas v zemích jako Česká republika, Nizozemsko nebo Německo.

Koven na Beats for Love. (Foto: Aleš Honus)

Co jste za posledních dvanáct měsíců udělala pro sebe a pro druhé nejdůležitějšího?

To je těžká otázka. Pro fanoušky to bylo určitě to, že jsem vydala album, ale to bylo už v roce 2020. Nicméně je pravda, že v osobní rovině jsem si prošla docela emočním obdobím. Musela jsem znovu restartovat můj život, což bylo těžké. Nyní se cítím velmi spokojená. Do detailů jít moc nechci, protože je to velmi osobní. Nicméně jednou z věcí, kterou jsem se naučila, je, že změny jsou pozitivní, i když mohou být děsivé. Udělala jsem velkou změnu, a to bylo hodně důležité.

Spousta lidí by řekla, že jste úspěšná. Přitom existuje citát, který říká, že každý dělá chyby, ale rozdíl mezi úspěšnými a neúspěšnými je, že úspěšní se z nich dokážou poučit, neúspěšní ne. Jak na vás tento výrok působí?

Stoprocentně souhlasím. Třeba během mých show jsem udělala spoustu chyb. Například jsem zmáčkla špatný knoflík, pustila jsem něco jiného, ale poučila jsem se z toho. I proto je nyní dýdžejing pro mě mnohem jednodušší než v minulosti.

Co máte, respektive nemáte ráda na rozhovorech s novináři?

Mám ráda, že se můžu podělit s fanoušky o zajímavostech a detailech, které se nás týkají. A nemám ráda, když nedokážu najít odpověď na otázku (smích)…

Jak se jako hudebník cítíte, když lidé nahrávají vaši show na mobilní telefony? Z toho se dá usoudit, že je pro ně důležitější samotné nahrávání než vaše vystoupení…

Asi vím, kam míříte a co máte na mysli. Nicméně když jste delší časový úsek s tím interpretem, ale jen nějaký moment si vezmete pro sebe, tak je to za mě v pořádku. Nemyslím si, že je nějaký rozdíl, když si lidé užijí show s telefony v rukách, nebo třeba den potom, když se podívají na záznam. Pokud to takhle mají rádi.

Koven v Ostravě. (Foto: Aleš Honus)

Litujete něčeho ve svém životě?

Toho, jaký outfit jsem si vybrala na některá z mých vystoupení (smích)… Když se zpětně na některá z nich podívám, tak si říkám, proč jsem si oblékla zrovna tohle? (smích)

Máte před sebou ještě nějaké hudební výzvy, na které jste ještě nedosáhla?

Určitě. Chtěli bychom odehrát vystoupení s „živým orchestrem“. A také bychom chtěli mít některou z našich písní v top ten hitparádě v jakékoliv zemi.

Vidíte nějaké zásadní rozdíly mezi obdobím, když jste vstupovala do hudebního byznysu, tedy v roce 2011, a současností?

Co se týká fanoušků, tak určitě ne. Až na to, že nyní jich je mnohem více, což je naprosto úchvatné. Jsme za ně rádi. Máme opravdu oddané fanoušky, kteří nás silně milují. Rozdíl je však v tom, že nyní je těch fanoušků tolik, že nemáme na všechny čas. V minulosti jsem měla možnost s každým prohodit pár slov, vyfotit se s ním, ale nyní je to nereálné, za což se cítím trochu blbě a smutně. Lidé mi píšou, zda bych se s nimi mohla vyfotit, ale to šlo, když jich bylo 20. Teď jich je třeba 500, což se fyzicky nedá zvládnout. Každopádně jsem moc ráda, že naše fanouškovská základna roste.

S ohledem na název vaší písně Your Pain se nabízí otázka, co považujete za největší bolest současného světa?

Toho je hodně. Srdcervoucí je například to, že některé země mezi sebou válčí. Také jsou tady lidé, kteří nemají vůbec nic, nemají domov, nemají nic k jídlu a musí spát na ulicích. A pak tu jsou miliardáři, kteří mají tolik peněz, že je nemohou za celý svůj život utratit. To je opravdu velmi smutné.

Plánujete v budoucnu nějakou spolupráci, o které se dá už nyní prozradit více?

Je mnoho interpretů, se kterými bychom chtěli spolupracovat a kteří by chtěli spolupracovat s námi. Nicméně zatím nic není dokončené a hotové, takže více prozradit nemůžu.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.