Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Laškování s akordeonem v hradecké letní škole nadchlo jeho účastníky i diváky

Laškování s akordeonem v hradecké letní škole nadchlo jeho účastníky i diváky

11.8.2023 12:21 Hudba

Léto je období dovolených, táborů a festivalů. Školy bývají zavřené, ale existují výjimky. Letní akordeonová škola v Hradci nad Moravicí přivedla do školy zájemce i uprostřed prázdnin. Tento interaktivní festival, jehož součástí byly koncerty a kurzy pod vedením špičkových lektorů, proběhl v zázemí ZUŠ Hradec nad Moravicí a blízkého okolí ve dnech 7. až 10. srpna. Byli jsme u závěrečného koncertu.

Zvětšit obrázek

Na koncertě vystoupili i nejmladší účastníci kurzů.
Foto: organizátoři

Náhodní kolemjdoucí byli cestou, vedoucí z parkoviště přes půvabnou zahradu u ZUŠ Hradec nad Moravicí k oblíbenému zámku, asi překvapeni. Jindy tak klidné místo, které z jedné strany kryje budova základní umělecké školy s výhledem na zalesněný kopec Kalvárie a z druhé objímá břichatý kostel sv. Petra a Pavla za kamennou zídkou, zvučelo jako v jarním úlu. K vidění a slyšení byl pouze jeden nástroj, zato v rozličných variantách. Od nejmenších dětí po dospělé muzikanty je svedl dohromady akordeon a jeho knoflíkový bratr bajan.

Letní akordeonová škola s půvabnou zkratkou LAŠ se uskutečnila počtvrté a přilákala mladé i starší, kteří si uprostřed prázdnin chtěli zahrát, užít si setkání a něco nebo někoho nového poznat. V rámci této několikadenní akce se uskutečnily kurzy pod vedením zkušených lektorů Jana Meisla, Marcely Kysové Halmové, Martina Žurka a Dariusze Kownackého. V akordeonovém světě jde o etablované osobnosti, které mají na svém kontě zkušenosti a úspěchy nejen pedagogického rázu. Ukázalo se to ostatně i během koncertu v zahradě.

Na koncertě vystoupili i nejmladší účastníci kurzů. (Foto: organizátoři)

Na jeho začátku zazněl slavný hit Shallow v podání akordeonového kvarteta. Poté se představili někteří účastníci kurzů od nejmenších po ty nejzkušenější. Roztomilé dětské výkony vystřídaly téměř profesionální výkony a kompozice progresivního charakteru. Acco Tango Kazimira Přibylského v podání Tomáše Palici sloučilo tradiční výrazové prvky s moderními technikami, které věrohodně sugerovaly zvuky současné civilizace. Vynikající bylo následující sourozenecké duo Tomáše a Anny Palicových, které zahrálo divoce nepravidelnou balkánskou lidovku s názvem Rčenica.

Martin Žurek diriguje vlastní kompozici. (Foto: organizátoři)

Po sólových a komorních číslech zahrál celý orchestr Letní akordeonové školy. V jeho podání překvapivě nezazněly populární ani lidové skladby, ale autorské kompozice lektorů Martina Žurka a Jana Meisla. V obou případech doklady nesporného talentu a zajímavé invence, která konkrétně u Žurka prozradila interes v romanticky vzletné melodice. U zkušenějšího Meisla pak naznačila, jak se dají hudbou vyjádřit humor, nadsázka, parodie a jiné emoce. Nechyběl ani překvapivý dovětek, který zajistili dva učitelé Dariusz Kownacki a Vít Pavlíček alias Extreme Duo. Jejich uvolněný set latinsko-amerických rytmů, do kterých pánové spontánně zaimprovizovali, některé účastníky dokonce roztančil.

Extreme Duo. (Foto: organizátoři)

Koncertem provázela milým slovem ředitelka ostravského festivalu Hudební současnost Marcela Kysová Halmová. Její moderování bylo dalším zážitkem: charismatická akordeonistka plynule přecházela z češtiny do polštiny, nebála se spontánně zavtipkovat a krásně odlehčila atmosféru. Vlídnost nechyběla ani ředitelce hradecké ZUŠ Martě Scholzové, díky jejíž vstřícnosti se z této instituce stává čím dál vyhledávanější adresa kvalitních hudebních festivalů a interpretačních kurzů. Bylo zřejmé, že společný čas v této „škole“ stál za to a užili si jej všichni. Děti i dospělí.

Na koncertě vystoupili i nejmladší účastníci kurzů. (Foto: organizátoři)

Akordeonová škola 2023 letos nabídla kromě kurzů a závěrečného happeningu také koncert lektorů. Zazněla na něm hudba Sylvy Smejkalové, Markéty Kapustové a Jana Meisla v podání skvělého komorního souboru Modern Duo Ostrava, které tvoří violoncellistka Eva Barciok a akordeonistka Marcela Kysová Halmová. Zážitek přinesla také skladba La Rosa Roja (Červená růže), kterou provedl sám autor a vynikající interpret Jan Meisl. Akordenových kurzů se letos zúčastnilo různorodé spektrum zájemců. Věkové divergence se v dobré hudbě a kreativní společnosti rozpouštějí jako zmrzlina na slunci. Letní akordeonová škola osladila život všem, kteří do ní zavítali.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.