Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Novým ředitelem Slezského divadla bude Petr Kazík

Novým ředitelem Slezského divadla bude Petr Kazík

27.9.2023 11:09 Divadlo

Novým ředitelem Slezského divadla Opava se stane Petr Kazík, který mimo jiné působí jako prezident Sborového studia Permoník v Karviné. Rada města Opavy ho do funkce jmenovala ve středu, do divadla nastoupí už od 1. října. Kazík ve funkci nahradí Aleše Kománka, kterého radní odvolali pro ztrátu důvěry.

Zvětšit obrázek

Petr Kazík.
Foto: Ostravská univerzita

Opavští radní tak potvrdili závěr výběrové komise, která rozhodovala o šesti uchazečích přihlášených do konkurzu. Přihlášek přišlo sedm, jeden z účastníků však nedodal potřebné dokumenty. „Všichni víme, že situace ve Slezském divadle je dlouhodobě neudržitelná a že tato tradiční kulturní instituce potřebuje silného ředitele. Věřím, že pan Kazík jím může být. Dostal důvěru jak výběrové komise, tak i radních. Přeji mu hodně sil, nápadů a energie,“ řekl náměstek primátora pro kulturu Pavel Meletzký.

„Přiznám se, že jsem o tom, zda do výběrového řízení jít, měl možnost přemýšlet relativně velmi krátkou dobu, ani ne měsíc. Za tu dobu jsem musel sehnat velké množství informací, protože jsem o opavském divadle příliš nevěděl. To, co jsem se dozvěděl z opravdu fundovaných zdrojů, bylo pro mě klíčové. Ve svých produkcích je to kvalitní divadlo. Ve chvíli, kdy jsou kvalitní výstupy ceněné diváky i kritikou, pak nějaké vnitřní problémy jsou zajisté řešitelné. Bez toho by to bylo nemožné,“ řekl Kazík.

Na dotaz Ostravanu, zda si je vědom, že přichází do divadla, které je zejména po personální stránce destabilizováno a není na tom dobře ani finančně, řekl: „Míru destabilizace musím poznat osobně. To, co jde z organizace ven, často vypadá hůř, než to co se děje skutečně uvnitř. Celou svoji profesi jsem byl zván k řešení těchto stavů do různých organizací a firem spolu se svým týmem a vím, že nejlépe se dařilo, když jsme měli možnost v té organizaci skutečně dlouhodobě působit.  Několikrát jsem si říkal, že by se mi daleko lépe věci měnily, kdybych tady byl ředitel. Tak teď mám šanci ukázat, jestli moje rady nebyly hraběcí, ale že skutečně fungují. Těším se na to,“ dodal.

Petr Kazík v současné době vyučuje na Newton University, je odborným asistentem na Univerzitě Karlově v Praze, kde vyučuje andragogiku a management vzdělávání. V roce 2020 byl zvolen prezidentem České manažerské aliance. Řídil a administroval projekty na lékařské fakultě Ostravské univerzity, byl zde také odborným asistentem či prorektorem pro informatizaci a rozvoj. Má také sedmileté manažerské, marketingové a produkční zkušenosti s obstaráváním prostředků pro sbor Permoník Karviná, v současné době asi nejuznávanější sborové těleso v ČR.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.