Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Primátor Ostravy Jan Dohnal: Koncertní sál podle návrhu Stevena Holla bude!

Primátor Ostravy Jan Dohnal: Koncertní sál podle návrhu Stevena Holla bude!

1.11.2023 00:31 Hudba

Koncertní hala podle návrhu Stevena Holla se dočká realizace! Tuto větu napsal primátor Ostravy Jan Dohnal na svých sociálních sítích. Reagoval tak na aktuální stav veřejné soutěže na generálního dodavatele stavby. Ta je podmíněna tím, že se stavební firma vejde do předpokládaného finančního limitu. Nabídky, které město obdržely, přitom limit nepřekročily. Stavba bude naopak levnější, než se čekalo.

Zvětšit obrázek

Studie nové koncertní haly. (Foto: Statutární město Ostrava)

„Město Ostrava dnes ukončilo veřejnou soutěž na generálního dodavatele stavby budoucího koncertního sálu. Město obdrželo celkem pět nabídek v rozmezí od 2,8 miliard do 3,7 miliard, “ uvedl Dohnal ve středu 1. listopadu 2023 ve 14.03 hodin.

„Tyto nabídky se nacházejí výrazně pod hranicí maximální ceny, kterou jsem si já osobně, i kolegové ve vedení města, stanovil pro realizaci. Předpokládaná cena projektu byla 4,1 miliardy korun,“ dodal primátor.

Nyní by měl následovat výběr vítězné firmy s tím, že v příštím roce začne samotná rekonstrukce Domu kultury města Ostravy včetně jeho přístavby, nového koncertního sálu, který je jednou z nejočekávanějších kulturních staveb Evropy.

O dalších podrobnostech bude město v nejbližší době informovat.

V každém případě informace, která byla právě zveřejněna, znamená jediné –  pokud se nestane nic zásadního a nepředvídatelného, za pár let se všichni, kteří tomuto projektu fandí, setkají na prvním koncertu v akusticky dokonalém a nádherném koncertním sále.

Ostrava o výstavbu důstojného koncertního sálu s perfektní akustikou, dostatečným místem pro posluchače a zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava usilovala desítky let. Kulturní dům, který byl vybudován v letech 1956 až 1961 v duchu moderního klasicismu, tuto funkci plnohodnotně neplnil. Podobu koncertního sálu Ostrava představila před čtyřmi lety, kdy vyhlásila výsledky architektonické soutěže v novodobé historii města. Autory vítězného návrhu jsou studia Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy. Samotný koncertní sál by měl mít kapacitu 1300 míst, v objektu bude také divadelní sál s kapacitou 490 míst, komorní multifunkční sál pro 515 diváků, ale také  přednáškový multifunkční sál s kapacitou 120 míst a edukační centrum s 200 místy. Součástí komplexu budov bude i nahrávací studio a provozovny různých služeb, například restaurace a kavárna a další prostory. Město se o výstavbu nového sálu pokoušelo v historii už několikrát nejprve v polovině 19. století, naposledy v roce 1969.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.