Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ivo Kahánek bude v City Campusu hlavní hvězdou festivalu Gradus ad Parnassum

Ivo Kahánek bude v City Campusu hlavní hvězdou festivalu Gradus ad Parnassum

10.1.2024 11:12 Hudba » Zaostřeno

Známý klavírní virtuos Ivo Kahánek je hlavním lektorem klavírního festivalu Gradus ad Parnassum. Devátý ročník oblíbené klavírní akce proběhne ve dnech 2. a 3. února v nové budově Fakulty umění Ostravské univerzity v City Campusu na ostravské Černé louce.

Zvětšit obrázek

Ivo Kahánek během talk show v ostravském Pokladu.
Foto: Jiří Birke

Festival už tradičně nabízí bohatý program tentokrát se zaměřením na lidovou píseň v klavírní stylizaci. Klavírní virtuos Ivo Kahánek povede odborné semináře, dalším lektorem bude známý folklorista a cimbalista Jan Rokyta.

Velkým lákadlem aktuálního ročníku je také přednáška Tomáše Vrány o klavíru jako bicím nástroji v díle maďarského skladatele Bély Bartóka. Mladý pianista Vrána natočil společně s Janáčkovou filharmonií novou kompletní nahrávku Bartókových klavírních koncertů a patří k nejpozoruhodnějším interpretům současné hudební scény.

Klavírní festival Gradus ad Parnassum je určen zájemcům o klavírní hru bez věkového omezení. Festivalu se mohou zúčastnit také pedagogové Základních uměleckých škola a hudebních institucí, kteří obdrží certifikát o absolvování programu v souvislosti s celoživotním vzděláváním pedagogických pracovníků.

 

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.